Τετάρτη , 17 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / ‘ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ:Χωρίς τους Δασικούς Χάρτες δεν μπορεί να υπάρξει ούτε Κτηματολόγιο ούτε Χωροταξικός Σχεδιασμός

‘ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ:Χωρίς τους Δασικούς Χάρτες δεν μπορεί να υπάρξει ούτε Κτηματολόγιο ούτε Χωροταξικός Σχεδιασμός

HPIM2436[1]Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Τις θέσεις της παράταξης Ήπειρος Ανατροπής για τους Δασικούς Χάρτες παρουσίασαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κώστας Μπασιούκας και Βασίλης Τσίκαρης.(Σε επόμενες αναρτήσεις οι ομιλίες τους)

Στις τοποθετήσεις τους στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη να προχωρήσει η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών επιλύοντας η Πολιτεία στην πορεία τα προβλήματα που ανακύπτουν, γιατί χωρίς τους Δασικούς Χάρτες δεν μπορεί να υπάρξει ούτε Κτηματολόγιο ούτε Χωροταξικός Σχεδιασμός, δύο στοιχεία απαραίτητα για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της Χώρας με έναν τρόπο εξορθολογισμένο που να προστατεύει το περιβάλλον και τα συμφέροντα των πολιτών.

Επίσης τόνισαν ότι η ανάρτηση των χαρτών αφορά μόνο τη μορφή των χαρτών και όχι την ιδιοκτησία. Το ιδιοκτησιακό είναι πρόβλημα άλλου επιπέδου που πρέπει με λυθεί άμεσα με νομοθετικές παρεμβάσεις της πολιτείας διορθώνοντας την υπάρχουσα γραφειοκρατία και διευκολύνοντας τους πολίτες νομικά και οικονομικά.

Αναφέρθηκαν ακόμη στις διαχρονικές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων που έχοντας στόχο την πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των δασών και του φυσικού πλούτου της χώρας από τη μια ψήφιζαν  σειρά προβληματικών και αντιφατικών διατάξεων και αποδυνάμωναν τις ήδη υποστελεχωμένες δασικές υπηρεσίες και από την άλλη προστάτευαν εκούσια ή ακούσια τα κυκλώματα καταπατητών.

Επιπλέον αναφέρθηκαν στην οργανωμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από κάποιους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την ανησυχία και την έλλειψη πληροφόρησης των πολιτών, που οι ίδιοι έπρεπε να έχουν ενημερώσει, προσπαθούν να ακυρωθεί στην πράξη το τιτάνιο και μεγαλόπνοο αυτό έργο με κίνδυνο να υπάρξει πρόστιμο για την Ελλάδα από τη μεριά της Ε.Ε. και να συνεχιστεί το καθεστώς ασυδοσίας.

Οι εκπρόσωποι της παράταξης Ήπειρος Ανατροπής επισήμαναν ότι το θέμα της κατάρτισης και επικύρωσης των Δασικών Χαρτών δεν είναι τεχνικό αλλά βαθιά πολιτικό ζήτημα.  Και στο θέμα αυτό συγκρούονται οι δύο κυρίαρχες γραμμές που συγκρούονται τα τελευταία χρόνια και στην κεντρική πολιτική σκηνή, σε κάθε μικρό και μεγάλο ζήτημα. Από τη μια μεριά βρίσκονται τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, οι μεγαλοκαταπατητές και οι πολιτικοί εκπρόσωποί τους και από την άλλη η προστασία του δημόσιου συμφέροντος, του περιβάλλοντος και των χρηστών γης των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα. Από τη μια είναι οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που επιδιώκουν το ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας και τον ευνουχισμό του Δημοσίου και από την άλλη οι δυνάμεις που επιδιώκουν την προστασία του Δημοσίου Συμφέροντος και λειτουργούν με γνώμονα τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού, στοχεύοντας σε μια οικονομική πρόοδο με κανόνες και για το δημόσιο και για την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Τέλος πρότειναν μία σειρά μέτρα για τη βελτίωση της διαδικασίας ανάρτησης και κύρωσης των Δασικών χαρτών προς όφελος και του Δημοσίου και  των πολιτών εκείνων που όλα τα χρόνια σεβάστηκαν τη δημόσια περιουσία και ήταν νομοταγείς.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments