Δευτέρα , 15 Απριλίου 2024
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / Η Πόλη με τους 4 Ήλιους

Η Πόλη με τους 4 Ήλιους

poli_ilioi

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει, σε πρώτη εκτέλεση, την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 8.30 μ.μ., στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας», την παράσταση Η Πόλη με τους 4 Ήλιους.

Πρόκειται για μια παράσταση Μουσικής, Λόγου και Σκηνικής Δράσης, βασισμένη στο ομώνυμο έργο του συνθέτη και κιθαριστή Γιάννη Γαλίτη και σε αποσπάσματα από το ανέκδοτο έργο του ποιητή Γιάννη Ευθυμιάδη, Πατρείδα. Θα ακουστούν έργα των: Γιάννη Γαλίτη, ΧρήστουAναστασίου και Άλμπαν Μπεργκ.

Η Αγγέλικα Παπανικολάου, η οποία έχει την σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης αναφέρει: «H παράσταση κινείται στο πλαίσιο του συμβολισμού όπου, εκτός από το βασικό αφηγητή, ο οποίος ενσαρκώνει τους Ήλιους, και οι μουσικοί συμμετέχουν, ως οι Άνθρωποι, που αφηγούνται τη δική τους πραγματικότητα με το λόγο και το μουσικό λόγο. Αυτή η διάδραση έχει σαν στόχο τη συνδυαστική πράξη του πραγματικά προκείμενου και του φανταστικά βιωμένου και αντίστροφα. Κεντρικός άξονας πάνω στον οποίο εξελίσσεται όλο αυτό, είναι ο Άνθρωπος και η δράση του γενικά.

Ένας Πλανήτης γίνεται μια Πόλη, γίνεται Τόπος όπου Όλα συμβαίνουν. Τι να ’ναι! Η Ψυχή που αναζητά τους Δρόμους της; Η Ζωή που συντονίζεται στη Συγχρονικότητα; Ο Παλμός των Θέλω, που σπάνε στα μεγάλα Ερωτηματικά;

Και από την άλλη οι 4 Ήλιοι, τα τέσσερα σημεία του Ορίζοντα. Δρόμος.

Απόφαση. Σε ποιόν θα σταθείς; Ποιόν θα κοιτάξεις; Ποιον και πώς θα τον περπατήσεις; Το Φως μπορεί να τυφλώσει, μπορεί όμως και να γίνει μια Νέα Πύλη.

Ο Ήλιος είναι και αυτός ένας πλανήτης Αντοχής. Ποιόν Ήλιο θα διαλέξεις;

Σε ποιο Φως χωράμε τελικά; Πόσο φως αντέχουμε; Σκέψου τη Φωτιά. Τον Προσαγωγέα σου. Το Τραύμα…».

Παίζουν οι μουσικοί:

Ειρήνη Δόβα, φωνή

Άγγελος Αντώνογλου, κλαρινέτο

Αγγέλικα Παπανικολάου, πιάνο

Αλέξης Μπάγιας, κιθάρα.

Συμμετέχει κουαρτέτο κιθαριστών.

Αφηγείται ο ηθοποιός Βασίλης Σιάφης.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Αγγέλικα Παπανικολάου

Ο Γιάννης Γαλίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών στην τάξη του Νίκου Χατζηελευθερίου, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 2002 με δίπλωμα κιθάρας, αποσπώντας αριστείο εξαιρετικής επίδοσης.

Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά, (αρμονία, αντίστιξη, φούγκα) και ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 2013, με δίπλωμα σύνθεσης και βαθμό άριστα, στην τάξη του Κώστα Βαρότση, ενώ παρακολουθεί με τον ίδιο καθηγητή μαθήματα διεύθυνσης. Έχει επίσης μαθητεύσει με τους: Roberto Aussel, Roland Dyens, Oscar Ghilia, καθώς και με τον αρχιμουσικό Γιώργο Χατζηνίκο.

Παρακολούθησε ειδικά μαθήματα παιδαγωγικής, μουσικής ανάλυσης, επιλογής ρεπερτορίου για αρχάριους-προχωρημένους και διδακτικής πρακτικής.

Από το 2002 διδάσκει κιθάρα και θεωρητικά και διευθύνει σύνολα δωματίου, καθώς και κιθαριστικά σύνολα, κάποια εκ των οποίων έχουν βραβευτεί σε διαγωνισμούς με Α΄ βραβείο. Συνθέτει έργα λόγιας μουσικής για ορχήστρα, μεγάλα και μικρά σύνολα δωματίου, μουσική για το θέατρο και έργα ηλεκτρονικής μουσικής. Εμφανίζεται πολύ συχνά σε σολιστικό επίπεδο, καθώς και σε σύνολα μουσικής δωματίου σε ρεπερτόριο ξένων και Ελλήνων συνθετών.

Έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική ραδιοφωνία και τηλεόραση. Έργα του παρουσιάζονται τακτικά σε διάφορα φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2012 εκδόθηκε από τις εκδόσεις Panas Music, το έργο του «Θεόφιλος Χατζημιχαήλ» για βιολί και πιάνο.

Είναι ιδρυτικό μέλος του συνόλου κιθαριστών GUITARTE, σχήμα που εμφανίζεται σε όλη την Ελλάδα με παραστάσεις συνδυαστικών τεχνών και το οποίο το 2013 ηχογραφεί το πρώτο διπλό C.D Traces με την δισκογραφική εταιρία ekfrassis productions με έργα Χατζιδάκι (To καταραμένο φίδι) και Bach (Musikalisches Opfer BWV 1079).

Ως δάσκαλος έχει διακριθεί πολλές φορές για τις διδακτικές του ικανότητες. Εμφανίζεται τακτικά ως μέλος σε πανελλήνιους διαγωνισμούς κιθάρας. Δίδαξε κιθάρα και μουσικά σύνολα στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, στο ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες, στο Ελληνικό Ωδείο, στο ωδείο Μουσικής Πράξης, καθώς και στο 5ο δημοτικό σχολείο Βριλησσίων και στο 16ο δημοτικό σχολείο Χαλανδρίου. Καλλιτεχνικός διευθυντής στο Δημοτικό Ωδείο Κόνιτσας από το 2014 και διευθυντής της μικτής χορωδίας και της παιδικής χορωδίας του Δήμου Κόνιτσας.

Ο Γιάννης Ευθυμιάδης γεννήθηκε το 1969 στον Πειραιά. Σπούδασε κλασική φιλολογία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο αρχαίο ελληνικό δράμα. Έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές («ΣΤΙΓΜΑ», 2004, «Καινός διαιρέτης», Νεφέλη 2007, «Γράμματα στον Πρίγκιπα», Μικρή Άρκτος 2010, «27 ή ο άνθρωπος που πέφτει», Μικρή Άρκτος 2012, «Πάνω στο σώμα σου», Μικρή Άρκτος 2014). Γράφει λογοτεχνικό δοκίμιο («12 κείμενα συνομιλίας με Το Μονόγραμμα του Οδυσσέα Ελύτη», Καλλιγράφος 2014) και λογοτεχνική κριτική. Έχει μεταφράσει Άγγλους και Αμερικανούς ποιητές. Ποιήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός, έχει εκδώσει φιλολογικά βιβλία για τη Μέση Εκπαίδευση, ενώ είναι συνεργάτης σε λογοτεχνικά, έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά.

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments