Σάββατο , 20 Απριλίου 2024
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / Κυριακές στο πανί – Ευρωπαίοι Δημιουργοί : Ζαν-Πιερ και Λυκ Νταρντέν “Ροζέτα”

Κυριακές στο πανί – Ευρωπαίοι Δημιουργοί : Ζαν-Πιερ και Λυκ Νταρντέν “Ροζέτα”

tainia Από:Γιώργος Γκόντζος

Συνεχίζεται το αφιέρωμα στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο με τίτλο: Ευρωπαίοι Δημιουργοί, που διοργανώνουν Οι Κυριακές στο πανί, με την ταινία Ζαν-Πιερ και Λυκ Νταρντέν, Ροζέτα (Βέλγιο, 1999, διάρκεια: 95’).

Η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 8.30 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής». Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πρωταγωνιστούν: Εμιλί ΝτεκένΦαμπρίτζιο ΡοντζιόνεΑν ΙερνόΟλιβιέ Γκουρμέ

Το βράδυ, προτού κοιμηθεί, η Ροζέτα κάνει την εξής συζήτηση με τον εαυτό της: «Το όνομά σου είναι Ροζέτα. Το όνομά μου είναι Ροζέτα. Βρήκες μια δουλειά. Βρήκα μια δουλειά. Έχεις ένα φίλο. Έχω ένα φίλο. Έχεις μια φυσιολογική ζωή. Έχω μια φυσιολογική ζωή. Δε θα πέσεις στην παγίδα. Δε θα πέσω στην παγίδα. Καληνύχτα. Καληνύχτα».

Η Ροζέτα είναι μια κοπέλα αποφασισμένη να βρει μια δουλειά πάση θυσία. Δραπετεύει από τον κόσμο της αλκοολικής μητέρας της, που ζει σ’ ένα ετοιμόρροπο τροχόσπιτο και εγκαταλείπει την κόρη της στην αρχή της ιστορίας, αφήνοντάς την να τα βγάλει πέρα μόνη της.

Η Ροζέτα βλέπει την άβυσσο να χάσκει μπροστά της και θα κάνει τα πάντα για να την αποφύγει. Η Ροζέτα έχει εμμονή με το φόβο της αφάνειας, της ντροπής του να μην ανήκεις κάπου. Θέλει μια φυσιολογική ζωή, μαζί τους, ανάμεσά τους.

Oι αδερφοί Νταρντέν, βελγικής καταγωγής, δουλεύουν μαζί από το 1975. O Ζαν-Πιερ γεννήθηκε το 1951 και σπούδασε ηθοποιός και ο Λυκ, τρία χρόνια μικρότερός του, σπούδασε φιλοσοφία.

Το 1975, οι αδερφοί Νταρντέν ίδρυσαν την εταιρία Derives, που έχει αναλάβει την παραγωγή σε 60 ντοκιμαντέρ, ενώ το 1978 γύρισαν το πρώτο ντοκιμαντέρ τους. Το 1987 σκηνοθέτησαν την πρώτη ταινία μυθοπλασίας Falsch με θέμα το ξεκλήρισμα μιας εβραϊκής οικογένειας από τους Ναζί, ενώ το 1994, ίδρυσαν την εταιρία παραγωγής Les Films Du Fleuve.

Το 1996 οι αδελφοί Νταρντέν έκαναν μεγάλη αίσθηση με την ταινία Η Υπόσχεση με θέμα την μετανάστευση στο Βέλγιο. Ακολούθησε ηΡοζέτα που τιμήθηκε με το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών και η πρωταγωνίστρια Εμιλί Ντεκέν κέρδισε και το βραβείο καλύτερης ερμηνείας στο ίδιο φεστιβάλ. Το 2005 με την ταινία Το Παιδί κέρδισαν για δεύτερη φορά το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, ένα επίτευγμα που μόνο οι Μπιλ Ογκούστ, Φράνσις Φορντ Κόπολα και Εμίρ Κουστουρίτσα, έχουν καταφέρει.

 

Δείτε Επίσης

Λ.Μενδώνη- Η Έκθεση της UNESCO  επιβεβαιώνει την ορθότητα των επιλογών και των επιστημονικών  και των πολιτικών.Ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ανήκει στο δημόσιο

  Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Τις  αντιλήψεις της για την πολιτική  με την οποία  λειτουργεί το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments