Σάββατο , 23 Μαρτίου 2024
Αρχική / Διεθνή Νέα / Κύπρος: H Noble προετοιμάζεται για την εκμετάλλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη»

Κύπρος: H Noble προετοιμάζεται για την εκμετάλλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη»

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η Noble Energy θα καταθέσει σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ και θα το ανακηρύξει εμπορεύσιμο εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων

 

petrelaio

«Η Κύπρος περνά από το στάδιο της έρευνας για υδρογονάνθρακες στο στάδιο της ανάπτυξης και εκμετάλλευσής τους» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας της εταιρείας Noble Energy, υπό τον αντιπρόεδρό της Κέιθ Έλιοτ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η Noble Energy θα καταθέσει σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ και θα το ανακηρύξει εμπορεύσιμο εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων. Επίσης, ευχαρίστησε την εταιρεία για τη συνεργασία, σημειώνοντας:

«Προσδοκούμε στη συνέχισή της, υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμα να διανύσουμε ειδικά σε ό,τι αφορά τις εμπορικές συμφωνίες που πρέπει να συναφθούν, αλλά σίγουρα η κατάθεση ενός σχεδίου ανάπτυξης και η ανακήρυξη του κοιτάσματος ως εμπορεύσιμου θα είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, ένα βήμα προς τα μπρος για τη χώρα μας».

Σε ερώτηση, εάν η ανακήρυξη του κοιτάσματος ως εμπορεύσιμου συνεπάγεται εξαγωγή του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, ο υπουργός Ενέργειας απάντησε: «Αυτό στέλνει το μήνυμα στους ξένους αγοραστές ότι έχουμε φυσικό αέριο προς πώληση. Αυτό σημαίνει ότι (το φυσικό αέριο) μπορεί να είναι και προς εξαγωγή, είτε και προς την Κύπρο, είτε ένας συνδυασμός αυτών, κάτι που είναι και η πρόθεσή μας».

Επίσης, ο Κύπριος υπουργός τόνισε ότι έχουν αναλυθεί θέματα που αφορούν σε τιμές για το κυπριακό φυσικό αέριο, αλλά «μέχρι να καταλήξει κάποιος σε μία τελεσίδικη συμφωνία δεν μπορεί να είναι 100 τοις εκατό βέβαιος».

«Είμαστε περήφανοι που έχουμε την κυπριακή κυβέρνηση ως συνεργάτες μας» υπογράμμισε ο κ. Έλιοτ και πρόσθεσε ότι «η όλη προσπάθεια είναι να πάρουμε το κοίτασμα σε μία νέα φάση της εκμετάλλευσης και αυτό είναι κάτι στο οποίο προσβλέπαμε εδώ και καιρό και αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία που ελπίζουμε να φέρει ευημερία στον κυπριακό λαό, στην κυπριακή κυβέρνηση και στις άλλες χώρες στην περιοχή».

2

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Α.Ιωαννίδου(Εντεταλμένη διδάσκουσα Université Paris II, Panthéon – Assas, και δικηγόρος Παρισίων)-Δυστυχώς οι «υποσχέσεις» του Ισλαμικού κράτους γίνονται πράξη.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Για όλους τους εκπαιδευτικούς , συζήτησα και με φίλους, ήταν τεράστιο το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments