Πέμπτη , 11 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Νέα των Δήμων / Μια ασφαλής πιστοποιημένη παιδική χαρά σε κάθε γειτονιά- Ένα μεγάλο έργο ανακατασκευής 50 παιδικών χαρών υλοποιεί ο Δήμος Ιωαννιτών

Μια ασφαλής πιστοποιημένη παιδική χαρά σε κάθε γειτονιά- Ένα μεγάλο έργο ανακατασκευής 50 παιδικών χαρών υλοποιεί ο Δήμος Ιωαννιτών

%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%bb%cf%8c%ce%b2%ce%b1%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b7%cf%81%cf%84%cf%83%ce%af%ce%b4%ce%b7%cf%82-1Από:Γιώργος Γκόντζος–Ένα πολύ σημαντικό έργο που αφορά στην καθημερινότητα, στην αναψυχή και κυρίως στην ασφάλεια, χιλιάδων παιδιών και των οικογενειών τους υλοποιείται από το Δήμο Ιωαννιτών. Πρόκειται για το έργο ανακατασκευής, αναβάθμισης και πιστοποίησης 50 ανοιχτών παιδικών χαρών, χωροταξικά κατανεμημένων σε όλη την έκταση του Δήμου Ιωαννιτών, με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ. Με την ολοκλήρωση του στα τέλη του 2017, κάθε γειτονιά του Δήμου Ιωαννιτών θα διαθέτει μια ασφαλή παιδική χαρά.

«Ένα από τα πιο σημαντικά έργα στη θητεία της σημερινής Δημοτικής Αρχής», όπως το χαρακτήρισε ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας.  Ένα έργο που «σε αυτό το μέγεθος και σε αυτή την έκταση μιας τόσο μαζικής παρέμβασης, δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο σε Δήμο της χώρας», όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου, Τάκης Κατηρτζίδης.

Με έκδηλη την ικανοποίηση για την έναρξη υλοποίησης ενός τόσο σημαντικού έργου, οι δύο Αντιδήμαρχοι βρέθηκαν σήμερα το πρωί στην παιδική χαρά που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Οπλαρχηγού Πουτέτση και Τζαβέλα (απέναντι από το Στάδιο «Ζωσιμάδες»), απ’ όπου αύριο το πρωί θα ξεκινήσουν οι εργασίες.

Η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να προχωρήσει σε μια οργανωμένη και συνολική παρέμβαση για χιλιάδες παιδιά, που απαίτησε χρόνο μέχρι  να φθάσει η ώρα να ξεκινήσουν οι εργασίες, λόγω της ιδιαιτερότητας του έργου. Όπως εξήγησε ο κ. Μανταλόβας πέρα από την πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής να εξασφαλίσει τα χρήματα για μια μεγάλης έκτασης παρέμβαση, ήταν τεχνικά  ένα δύσκολο εγχείρημα γιατί προϋπέθετε   αυτοψία των υπηρεσιών του Δήμου σε όλες τις παιδικές χαρές και καταγραφή των ξεχωριστών συνθηκών που επικρατούν στην κάθε μία από αυτές και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα παιχνίδια και ο λοιπός εξοπλισμός. Αυτοψία και έκθεση αξιολόγησης για κάθε μία παιδική χαρά  από τον πιστοποιημένο φορέα για την  πιστοποίησης παιδικών χαρών TUV HELLAS. Εκπόνηση μελέτης για τις επεμβάσεις και τις σύνθετες εργασίες που απαιτεί η κάθε μία παιδική χαρά ξεχωριστά και τέλος δημοπράτηση του έργου.

«Είμαστε χαρούμενοι γιατί κάνουμε τα λόγια πράξη. Η Δημοτική Αρχή  υλοποιεί ένα έργο με όραμα, ευελπιστούμε να εκτελεστεί με γρήγορους ρυθμούς και να είναι ένα έργο που θα το χαρούνε χιλιάδες παιδιά σε κάθε σημείο του Δήμου μας», δήλωσε ο κ. Μανταλόβας.

Ο κ. Κατηρτσίδης εξήγησε πως η υλοποίηση του έργου θα προχωράει ανά πεντάδα παιδικών χαρών. Υπολογίζεται πως χρειάζονται τρεις εβδομάδες για την ολοκλήρωση των έργων σε κάθε πεντάδα παιδικών χαρών, αμέσως θα ξεκινούν οι διαδικασίες πιστοποίησης τους από τις υπηρεσίες του Δήμου , ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίζονται οι κατασκευαστικές εργασίες με την επόμενη πεντάδα.

Σύμφωνα με τη μελέτη το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού των παιδικών χαρών θα αφαιρεθεί και θα αντικατασταθεί με πιστοποιημένα όργανα, ενώ ένας μικρότερος αριθμός  από τα υφιστάμενα παιχνίδια διαπιστώθηκε ότι είναι σε καλή κατάσταση και μπορεί με επιδιορθωτικές παρεμβάσεις να πιστοποιηθεί.  Επίσης σε κάθε παιδική χαρά, εκτός από τα παιχνίδια θα τοποθετηθεί δάπεδο, φωτισμός, νερό, παγκάκια και καλαθάκια.

 

Οι πρώτες πέντε παιδικές χαρές από τις οποίες ξεκινάει το έργο, είναι:

Παιδική Χαρά :  Aλιαουντίν Μουσταφά, Περιοχή : Πουτέτση – Τζαβέλλα

Παιδική Χαρά : Oύλοφ Πάλμε, Περιοχή : Eβραϊκό Νεκροταφείο

Παιδική χαρά: Τάμπα – Τούμπα, Περιοχή :  Οδός  Γαριβάλδη

Παιδική χαρά : Γηροκομείο, Περιοχή : Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου.

Παιδική χαρά : Πλατεία Χατζή, Περιοχή : Πλατεία Χατζή

Όπως εξήγησε ο κ. Κατηρτσίδης επιλέχθηκαν για το ξεκίνημα πέντε παιδικές χαρές μέσα στην πόλη «για να έχουμε καλύτερη επίβλεψη στην πρώτη φάση του έργου και γιατί η κάθε μία παρουσιάζει διαφορετικές κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες».

Όταν ξεκίνησε ο σχεδιασμός του έργου η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής ήταν να υπάρχει μία πιστοποιημένη και ασφαλής παιδική χαρά σε κάθε γειτονιά της πόλης, σε κάθε χωριό του Δήμου. Εξαιτίας διάφορων αιτιών που σχετίζονταν με τη φύση κάποιων χώρων, έμεινα εκτός 4-5 δημοτικές κοινότητες. «Να μην ανησυχούν οι κάτοικοι και οι πρόεδροι. Παράλληλα με το έργο που θα εξελίσσεται θα βρούμε τρόπους ώστε να πάμε και σε αυτές τις 4-5 κοινότητες. Κι αν δεν μπορούμε να τις ανακατασκευάσουμε, θα δημιουργήσουμε καινούργιες παιδικές χαρές», διαβεβαίωσε ο κ. Μανταλόβας.

Ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού τόνισε πως «ευελπιστούμε προς το τέλος του 2017,  κάθε γειτονιά, κάθε δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Ιωαννιτών, να έχει έναν ασφαλή και πιστοποιημένο παιδότοπο».

 

 

 

Στοίχημα για όλους η συντήρηση

 

Όταν πρόκειται για παιδικές χαρές, το μεγάλο στοίχημα που τίθεται όχι μόνο για τη Δημοτική Αρχή αλλά και για τους πολίτες, δεν είναι τόσο η ολοκλήρωση του έργου, όσο η συντήρηση τους στη συνέχεια.

«Οι παιδικές χαρές είναι θέμα όλων μας. Θα είναι κρίμα αν όλοι μας, ως πολίτες δεν σεβαστούμε και δεν προστατέψουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά του Δήμου», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου, για να προσθέσει ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού πως «θα ζητήσουμε τη βοήθεια των παιδιών, των γονιών, των παππούδων που πηγαίνουν στην παιδική χαρά».

Είναι αναγκαία η βοήθεια των πολιτών, γιατί είναι μεγάλες οι δυσκολίες για την συντήρηση ενός τόσο μεγάλου αριθμού παιδικών χαρών, δυσκολίες εξαιτίας του  πολύ αυστηρού θεσμικού πλαισίου και των ελλείψεων προσωπικού στο εργοτάξιο. Ο Δήμος Ιωαννιτών είναι στη φάση ολοκλήρωσης μιας θεσμοθετημένης και πιστοποιημένης διαδικασίας για τη συντήρηση των παιδικών χαρών, ενώ έχει προβλέψει την πρόσληψη των ανάλογης ειδικότητας εργαζομένων μέσα από το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας που αναμένει. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Κατηρτσίδης, πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα μόνιμου προσωπικού, γιατί δεν μπορεί ένα απογυμνωμένο από προσωπικό εργοτάξιο να αναλάβει τη συντήρηση ενός τόσο μεγάλου αριθμού πιστοποιημένων παιδικών χαρών. Γι’ αυτό, όπως επανέλαβαν και οι δύο αντιδήμαρχοι, είναι αναγκαία η βοήθεια των πολιτών.

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Ν.Τσόλης-Σημαντική η συμβολή του αθλητισμού στην κοινωνικοποίηση των προσφύγων

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Στην  σημασία του  αθλητισμού  στην κοινωνικοποίηση  των  προσφύγων ,και  στις  δικές  του  ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments