Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Μνημόνιο Συνεργασίας Δήμων Ιωαννιτών και Θεσσαλονίκης για την δημιουργία «τουριστικού τόξου»

Μνημόνιο Συνεργασίας Δήμων Ιωαννιτών και Θεσσαλονίκης για την δημιουργία «τουριστικού τόξου»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Σε μια περίοδο που η πορεία της χώρας και της κοινωνίας προδιαγράφτηκε από τα Μνημόνια, εμείς υπογράφουμε ένα «άλλου τύπου» Μνημόνιο που στοχεύει στην ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, κατά την τελετή υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας των Δήμων Ιωαννιτών και Θεσσαλονίκης με στόχο την υλοποίηση κοινής στρατηγικής στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης.

Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργος Παπαδιώτης και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νίκος Γκόλας,  υποδέχθηκαν το μεσημέρι στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου την αποστολή του Δήμου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού, Σπύρο Πέγκα (λόγω υποχρεώσεων δεν μπόρεσε τελικά να ταξιδέψει ο Δήμαρχος Γ. Μπουτάρης)  και συμμετέχοντες επαγγελματίες  του τουρισμού και εκπροσώπους φορέων.

Με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας των δύο δήμων – που προετοιμάστηκε με συνεχείς επαφές τους τελευταίους μήνες – Γιάννενα και Θεσσαλονίκη συγκροτούν στην ουσία μια «συμμαχία» για την τουριστική στρατηγική, που στοχεύει στη δημιουργία ενός Τουριστικού Τόξου και στην καθιέρωση του ζωτικού χώρου που εκτείνεται μεταξύ των δύο Δήμων σε έναν σταθερό Τουριστικό Πόλο Έλξης.

«Δε σας κρύβω ότι ως Δημοτική Αρχή επιδιώξαμε από την πρώτη στιγμή αυτή την προσέγγιση με τη Θεσσαλονίκη. Γιατί ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει κάνει μια συστηματική δουλειά που αποδίδει καρπούς και οι επαγγελματίες της πόλης έχουν αναπτύξει καλές πρακτικές που έφεραν απτά αποτελέσματα. Υπάρχει δηλαδή μια τεχνογνωσία», ανέφερε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών.

«Εμείς δεν ήρθαμε μόνο να μεταδώσουμε γνώση αλλά να πάρουμε γνώση, γιατί ξέρουμε ότι και εσείς κάνετε μια μεγάλη προσπάθεια. Τα Ιωάννινα όπως και η Θεσσαλονίκη δεν ήταν χαρακτηριστικοί τουριστικοί προορισμοί, αυτό έχει αλλάξει πια και φυσικά υπάρχει ένα τεράστιο πεδίο συνεργασίας και συνεργειών μεταξύ των δύο πόλεων. Αυτό ακριβώς θέλουμε να αξιοποιήσουμε και γι’ αυτό είμαστε εδώ», ανταπάντησε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας των δύο Δήμων στοχεύει στα εξής πεδία:

  • Σε ολοκληρωμένα σχέδια βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης και διαχείρισης φυσικών και πολιτιστικών πόρων των Δήμων με στόχο την τουριστική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
  • Στη διεκδίκηση έργων περιφερειακής ή εθνικής εμβέλειας στην περιοχή.
  • Στην ένταξη έργων σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα χρηματοδότησης.
  • Στη συνεργασία στους τομείς των πολιτιστικών και τουριστικών δράσεων.
  • Στη συνεργασία σε ετήσια προγράμματα προβολής εκδηλώσεων και δράσεων.
  • Στις κοινές δράσεις οίνου και γαστρονομίας.
  • Στη διοργάνωση συνεδρίων και ημερίδων.
  • Στην κοινή διοργάνωση προγραμμάτων επισκέψεων στα μουσεία των πόλεων καθώς και στη μεταξύ συνεργασία αυτών για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
  • Στην εν γένει προβολή, προώθηση και δημοσιότητα των δύο τόπων ως κοινών τουριστικών προορισμών

Για την υλοποίηση αυτών των στοχεύσεων, οι δύο Δήμαρχοι δεσμευτήκανε να συστήσουνε μια μόνιμη ομάδα εργασίας, πλαισιωμένη από εκπροσώπους και των δύο Δήμων προκειμένου να αξιοποιεί κάθε πρόγραμμα που εξυπηρετεί τη στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης.

Στην παρέμβαση του ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, αναφέρθηκε στα κοινά χαρακτηριστικά Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως  «είναι δύο πόλεις με πολυπολιτισμική ταυτότητα και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Με ιστορία αιώνων που αποτυπώνεται όχι μόνο «στην ψυχή» των πόλεων μας, αλλά και στα μνημεία που μπορεί και σήμερα να θαυμάσει ο επισκέπτης. Δυο περιοχές με φυσικό κάλος, ιδιαίτερη γαστρονομία και δυνατότητα να προσφέρουν πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες στον επισκέπτη».

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας, αναφέρθηκε στο όραμα του Γιάννη Μπουτάρη που έθεσε από την αρχή το θέμα της εξωστρέφειας, της τουριστικής ανάπτυξης, ψηλά στις προτεραιότητες της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης και φυσικά ψηλά στην ατζέντα της πόλης.

«Ακολουθήθηκε μια πολύ μεθοδική πολιτική και ήδη μέσα στην πρώτη τριετία καταφέραμε δουλεύοντας πολύ συστηματικά και σκληρά να έχουμε άμεσα αποτελέσματα. Τώρα με τη δεύτερη θητεία περνάμε ουσιαστικά στην επόμενη φάση, στην τουριστική εξειδίκευση – όπως τη λέμε-  τη διπλωματία πόλεων και άλλες πολιτικές τις οποίες αναπτύσσουμε και θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε και στους «εταίρους μας» των Ιωαννίνων», σημείωσε ο κ. Σ Πέγκας.

Δείτε Επίσης

Ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Ιωαννίνων αναδεικνύουν ζητήματα των ΑμεΑ, θετικές πρωτοβουλίες και τονίζουν : Θέμα παιδείας η στάση των συμπολιτών μας

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—- Θέματα που αφορούν τα Άτομα με Αναπηρία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσον ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments