Παρασκευή , 8 Μαρτίου 2024
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / Ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με τίτλο “Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε έναν κόσμο που αλλάζει. Ερευνητικές και Εφαρμοσμένες Προσεγγίσεις»

Ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με τίτλο “Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε έναν κόσμο που αλλάζει. Ερευνητικές και Εφαρμοσμένες Προσεγγίσεις»

entry-sculptureΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με τίτλο Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε έναν κόσμο που αλλάζει. Ερευνητικές και Εφαρμοσμένες Προσεγγίσεις», το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως τις 27 Μαΐου 2016  στο Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το Συνέδριο, που είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση πάνω σε θέματα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την προσέγγισή τους από ποικίλες επιστημονικές οπτικές γωνίες, συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, το Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Ψυχολόγων και τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου εργάστηκαν στενά τόσο σε ελληνικό και ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο η Αναπλ. Καθηγήτρια κ. Άρτεμις Γιώτσα και εκπρόσωπος της Ελλάδος στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Ψυχολόγων , η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων, κ. Βασιλική Μπουκουβάλα, και η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ελλήνων Ψυχολόγων κ. Polli Hagenaars. Επίσης, συμμετείχαν στο Συνέδριο με εισηγήσεις μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Ψυχολόγων από την Oλλανδία, την Κροατία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Πορτογαλία, τη Νορβηγία, και την Ιταλία.

To πρόγραμμα του Συνεδρίου ήταν πλούσια οργανωμένο και άρτια δομημένο σε δεκαέξι θεματικές ενότητες με ενενήντα μία εισηγήσεις και προσκεκλημένους ομιλητές από δέκα Πανεπιστήμια και δεκαοκτώ μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και οργανώσεις. Το Συνέδριο συμπεριλάμβανε παράλληλες συνεδρίες και προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολυάριθμων επιστημόνων, φοιτητών, εκπαιδευτικών, αλλά και απλών πολιτών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν γνώσεις και πληροφορίες για επιτυχημένες πρακτικές, αλλά και προβληματισμούς αναφορικά με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από τον χώρο της Εκπαίδευσης, της Ιατρικής, της Ψυχολογίας, της Δικαιοσύνης, των Κοινωνικών Επιστημών και της Τέχνης. Δόθηκε επίσης, η δυνατότητα σε συνέδρους να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου διαδικτυακά από απόσταση μέσω live streaming.

Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους όλοι οι εκπρόσωποι της περιφερειακής, ακαδημαϊκής, εκπαιδευτικής και επιστημονικής κοινότητας. Πιο συγκεκριμένα, παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Πρωτοπρεσβύτερος της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων κ. Λάμπρος Τσιάρας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, υπεύθυνος για θέματα Παιδείας κ. Παντελής Κολόκας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητής κ. Γεώργιος Καψάλης, το μέλος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Χαράλαμπος Κωνσταντίνου, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης κ. Αγγελική Φωτεινού, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής κ. Αναστάσιος Μικρόπουλος, η Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών κ. Μαρία Σακελλαρίου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας κ. Σπύρος Τάνταρος, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων κ. Εύη Σακελλαροπούλου, η Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Προσχολικής Αγωγής κ. Σοφία Σαΐτη, όπως επίσης και οι συμπρόεδροι του Συνεδρίου κυρίες Άρτεμις Γιώτσα, Αναπλ. Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η κ. Βασιλική Μπουκουβάλα, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και η κ. Polli Hagenaars, Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ελλήνων Ψυχολόγων. Θερμό χαιρετισμό, εξάλλου απέστειλε και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Γεώργιος Πατούλης, που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατόρθωσε να παραστεί, αλλά και οι εκπρόσωποι της χώρας μας στο  Κοινοβούλιο, κυρίες Κωνσταντίνα Κούνεβα και Ελίζα Βόζενμπεργκ.

Στις εναρκτήριες ομιλίες, ο κ. Δημήτρης Φατούρος, υπεύθυνος επικοινωνίας για Ελλάδα και Κύπρο του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του Ο.Η.Ε., στην παρέμβασή του από τις Βρυξέλλες, μίλησε για  την Εκστρατεία των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με την Υλοποίηση των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη – Ατζέντα 2030, και η κ. Αναστασία – Βαλεντίνη Ρήγα, Γενική Γραμματέας Ελληνικού Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών, στην ομιλία της αναφέρθηκε στα Ανθρώπινα Δικαιώματα μέσα από τις δράσεις του Ελληνικού Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών. Τέλος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθηγητής Γεώργιος Καψάλης αναφέρθηκε στις ποικίλες δράσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την έναρξη του Συνεδρίου σφράγισε με την απαράμιλλη καλλιτεχνική της παρουσία η παιδική Χορωδία του Δήμου Διονύσου, με τον εξαιρετικό και πολυβραβευμένο μαέστρο της κ. Στέφανο Καρδιόλακα και την πιανίστα κ. Λίλα Καρπαθάκη. Με τα εκπληκτικά τραγούδια τους και το μουσικό πρόγραμμα που ετοίμασαν ειδικά για το Συνέδριο, δημιούργησαν ένα ευχάριστο κλίμα.

Στο πλαίσιο των πάνελ του Συνεδρίου, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποτέλεσαν αντικείμενο προσέγγισης από ποικίλα επιστημονικά πεδία (Ιατρική, Νομική, Ψυχολογία, Παιδαγωγική, Ιστορία, Φιλοσοφία, Τέχνη), ενώ αναδείχθηκαν και αναπτύχθηκαν επίκαιρα θέματα, όπως αυτά που αφορούν στους πρόσφυγες, τα παιδιά, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, την ψυχική υγεία, την οικονομική κρίση, τη φτώχεια κ.α..

Ο διεπιστημονικός χαρακτήρας του Συνεδρίου, καθώς και οι υψηλού επιπέδου εισηγήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών οδήγησαν σε εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα, αλλά και σε γόνιμους προβληματισμούς για το παρόν και το μέλλον των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στον πυρήνα της ομιλίας του κ. Αιμίλιου Σολωμού, Διευθυντή της Έδρας Unesco του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, βρέθηκε η επίδραση των γεωπολιτικών εξελίξεων στην πολυπολιτισμική Κύπρο και ο ρόλος που διαδραματίζει η έδρα UNESCO στην προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς. H κ. Polli Hagenaars, Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Ψυχολόγων αναφέρθηκε στην κοινωνική ενσωμάτωση και τη σημασία της στην προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ ο Συνήγορος του Παιδιού, κ. Γεώργιος Μόσχος, μίλησε για το ρόλο του Οργανισμού στην προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου έγιναν επιπλέον τρία θεματικά εργαστήρια, τα οποία παρακολούθησαν εκατόν τριάντα σύνεδροι, εστιασμένα στην εφαρμογή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε διάφορους τομείς, όπως η Εκπαίδευση, η Μουσειακή Αγωγή και η Τέχνη.

Παρουσιάστηκε, επίσης, από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών η θεατρική παράσταση «Τα ψηλά βουνά», του Ζαχαρία Παπαντωνίου, που ετοιμάστηκε με  πολύ μεράκι και υπό  την καθοδήγηση του Επίκ. Καθηγητή του Π.Τ. Νηπιαγωγών κ. Χαράλαμπου Ζάραγκα.

Καθ’όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου, εκτέθηκαν έργα ζωγραφικής και χειροτεχνίας των μαθητών Σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ιωαννίνων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στην πρόσκληση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και αποτύπωσαν μέσα από τη ζωγραφική τους τις σκέψεις τους και κυρίως τα συναισθήματά τους για έναν καλύτερο κόσμο. Η έκθεση είχε τίτλο «Τα παιδιά Ζωγραφίζουν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για έναν καλύτερο Κόσμο».

Στην τελετή λήξης του Συνεδρίου, οι συμπρόεδροι του Συνεδρίου κ.κ. Άρτεμις Γιώτσα, Βασιλική Μπουκουβάλα και Polli Hagenaars αναφέρθηκαν στη διαφορετικότητα, τη διαθεματικότητα, τη διεπιστημονικότητα του Συνεδρίου, το οποίο συγκέντρωσε φωτισμένους και διακεκριμένους επιστήμονες από διαφορετικά πανεπιστημιακά τμήματα, διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα και διαφορετικούς φορείς.

Το Συνέδριο έκλεισε τις εργασίες του με την παρουσίαση δρώμενου από τους εθελοντές του Συνεδρίου και ταυτόχρονα φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, αλλά και με εκτέλεση στο πιάνο έργων του Chopin από τον ταλαντούχο φοιτητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ιωάννη Ντακούμη.

Όλες οι παρουσιάσεις του συνεδρίου είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα delos.uoi.gr και είναι προσβάσιμες  στην κατηγορία «Συνέδρια».

Δείτε Επίσης

Ε.Κολιοφώτη-“Οι μαθητές μαθαίνουν τι σημαίνει σεβασμός πραγματικά στο περιβάλλον”.Χρυσό βραβείο για το 2ο Δημοτικό Καναλακίου και τη μελέτη για τη δημιουργία ενός “πράσινου” σχολείου.

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—Με ειδική αφιέρωση στους εκπαιδευτικούς του 2ου δημοτικού σχολείου Καναλακίου ,στους γονείς αλλά ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments