Τρίτη , 26 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Ομιλία Β. Γιόγιακα για το Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας

Ομιλία Β. Γιόγιακα για το Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας

Κύριοι υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συζητούμε σήμερα ένα πολυνομοσχέδιο που έχει τα συνηθισμένα προβλήματα του τρόπου με τον οποίο νομοθετεί η Κυβέρνηση – και αναφέρομαι στις πολλές, διαφορετικές και σε κάποιες περιπτώσεις χαριστικές διατάξεις που φέρνονται προς ψήφιση.

Ως Νέα Δημοκρατία εκφράσαμε τις ενστάσεις μας για βασικά μέρη του νομοσχεδίου.

Σχετικά με το πλαίσιο των ιδιωτικών κλινικών, μιλήσαμε για τον αποκλεισμό από την αδειοδότηση προσώπων που έχουν καταδικαστεί για συγκεκριμένες πράξεις, και μάλιστα πρωτόδικα.

Για ορισμένες ξεπερασμένες προδιαγραφές των κλινικών στο παράρτημα.

Για την ανάγκη να υπάρξει κατά περίπτωση μεταχείριση εκείνων των κλινικών που λειτουργούν νόμιμα αλλά δεν πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 8, ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας και επενδύσεις.

Αλλά και για τις περιοριστικές και χωρίς νόημα συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας για το απασχολούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Θα ήθελα να σχολιάσω κάποια σημεία για τις ιδιωτικές κλινικές, που ίσως δε δόθηκε η προσοχή που τους αξίζει στις Επιτροπές.

Για παράδειγμα, δεν είναι κατανοητό γιατί δεν μπορούν μέλη ΔΕΠ να ανοίξουν κλινική.

Ενώ μάλιστα μπορούν να έχουν ιδιωτικό ιατρείο…

Θα θέλαμε να μας πείτε, κύριοι υπουργοί, από πού προκύπτει ότι πρέπει να υπάρχει ένα ανώτατο όριο κλινών στις ιδιωτικές κλινικές και κυρίως στις ψυχιατρικές.

Επίσης πρέπει να δείτε πώς θα προβλέπεται η υποχρέωση των κλινικών να εφαρμόζουν τον κανονισμό διαχείρισης επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων.

Αναφορικά τώρα με το κεφάλαιο του Ε.Ο.Δ.Υ., θα έλεγα ότι – ακόμα και αν έχετε τις καλύτερες προθέσεις – διατηρούμε τις ενστάσεις μας για το νέο σχήμα.

Και δεν είναι μόνο η ευελιξία που μπορεί να έχει ένα ΝΠΙΔ σε σχέση με ένα ΝΠΔΔ.

Είναι επίσης η πολιτική κηδεμονία της διοίκησης του νέου οργανισμού από το Υπουργείο Υγείας.

Είναι η αυτούσια μεταφορά του προσωπικού, ακόμα και σε προσωποπαγείς θέσεις, χωρίς να έχει προηγηθεί αξιολόγηση σύμφωνα με το οργανόγραμμα που θα βγει.

Είναι η πρόβλεψη Περιφερειακών Εργαστηρίων και Περιφερειακού ΕΟΔΥ στη Βόρεια Ελλάδα χωρίς να μας λέτε γιατί δεν αξιοποιείτε τις Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας της κάθε Περιφέρειας, και τι τελικά θα κάνουν αυτές.

Είναι, τέλος, ότι, – αυτό που κάνετε στη συνέχεια του νομοσχεδίου για το Εθνικό Ίδρυμα Νεοπλασιών, δηλαδή τον τρόπο που θα ασκείται η εποπτεία από το Υπουργείο Υγείας – δεν το προβλέπετε για τον ΕΟΔΥ.

Πολύ φοβάμαι, κύριοι Υπουργοί και κύριοι συνάδελφοι, μήπως με τον νέο οργανισμό απλά «άλλαξε ο Μανολιός κι έβαλε τα ρούχα αλλιώς»…

Ένα σχόλιο και για το Εθνικό Ίδρυμα Νεοπλασιών:

Συμφωνούμε με το σκεπτικό να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς για τις πολιτικές ενημέρωσης, πρόληψης και αντιμετώπισης.

Έτσι όμως όπως το στήνετε, σαν πουκάμισο αδειανό, είναι μια κίνηση συμβολισμού και όχι ουσίας.

Ειδικά όταν δεν έχει διασφαλιστεί χρηματοδότηση.

Αναφορικά με τις αλλαγές στον οργανισμό του Υπουργείου Υγείας:

πρώτα απ’ όλα – κι ας το επιβεβαιώσουν οι συνάδελφοι νομικοί – η τροποποίηση Προεδρικού Διατάγματος με διατάξεις νόμου, ειδικά όταν μιλάμε για πρόσφατο Διάταγμα, του 2017, κάθε άλλο παρά σωστή νομοθετική πρακτική είναι.

Και, φυσικά, μαρτυρά την προχειρότητα με την οποία εσείς οι ίδιοι σχεδιάσατε τις δομές.

Θα σταθώ ενδεικτικά μόνο στην πρόβλεψη για τη δημιουργία αυτοτελούς τμήματος τουρισμού υγείας.

Ειλικρινά πρόκειται για μνημείο κρατισμού!

Υπάρχουν και σχήματα και εργαλεία που μπορούν οι παίκτες της αγοράς να αξιοποιήσουν για να προωθήσουν ιατρικές υπηρεσίες στο εξωτερικό.

Κάτι σημαντικό επίσης για το γραφείο υπεύθυνου επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων στο Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ο υπεύθυνος επεξεργασίας ορίζει τους «εκτελώντες την επεξεργασία», για παράδειγμα την ΗΔΙΚΑ, και πρέπει να τους δεσμεύει με σχετική σύμβαση.

Πρέπει, δηλαδή, στο άρθρο να αναφέρεται και η όποια αλλαγή στις υποχρεώσεις της HΔΙΚΑ, σε ό,τι αφορά τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.

Επίσης αναφέρεται στον Γενικό Κανονισμό ότι τα δεδομένα αυτά «υποβάλλονται σε επεξεργασία κατά τρόπο που εγγυάται την ενδεδειγμένη ασφάλειά τους, μεταξύ άλλων την προστασία τους από μη εξουσιοδοτημένη ή παράνομη επεξεργασία και τυχαία απώλεια ή καταστροφή».

Αυτό, κύριε Υπουργέ, είναι αρκετά σοβαρό γιατί όλοι όσες και όσοι διαχειρίζονται τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο πρέπει να ξέρουν να επικαιροποιούν την πρόσβαση, να αλλάζουν κωδικούς, και όλα τα σχετικά.

Ήδη στην Πορτογαλία έχουμε νοσοκομείο που καλείται να πληρώσει πρόστιμο 400.000 ευρώ για τέτοιες παραβάσεις!

Θα πρέπει επιπλέον να προσδιοριστεί αν ο ΕΟΠΥΥ και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θα συνάψουν συμβάσεις εμπιστευτικότητας και θα είναι και αυτοί «εκτελώντες την επεξεργασία», μαζί με την ΗΔΙΚΑ.

Σε ένα άλλο σημείο, θα θέλαμε να μας εξηγήσετε γιατί καταργείτε το μητρώο Ιατροτεχνολογικών προϊόντων και προμηθευτών από την ΕΚΑΠΤΥ ΑΕ και μεταφέρετε την αρμοδιότητα στον πληρωτή ΕΟΠΥΥ.

Το μόνο που προκαλείτε είναι υπερσυγκέντρωση εξουσιών και δυνατότητα απ’ ευθείας έλεγχου από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Όσο για τα άρθρα για τα αναδρομικά και την εκ των υστέρων νομιμοποίηση δαπανών, το μόνο που θέλω να σχολιάσω είναι, «τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα»!

Κύριοι υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Νέα Δημοκρατία δε θα ακολουθήσει την ισοπεδωτική λογική του όχι σε όλα.

Δεν θα κάνουμε ό,τι κάνατε εσείς ως αντιπολίτευση.

Γι’ αυτό και θα υπερψηφίσουμε εκείνες τις διατάξεις που θεωρούμε ότι πράγματι μπορούν να λύσουν προβλήματα, και όχι απλά να δημιουργήσουν εντυπώσεις ή περισσότερα προβλήματα, από αυτά που υποτίθεται ότι λύνουν.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΕΔΩ

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments