Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Ο Τσίπρας δηλώνει έκπληκτος από τη παγκόσμια στήριξη προς την Ελλάδα

Ο Τσίπρας δηλώνει έκπληκτος από τη παγκόσμια στήριξη προς την Ελλάδα

4Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε την Δευτέρα ότι πρέπει να καταργηθεί η Τρόικα ενώ αποκάλυψε πως δεν περίμενε τέτοια στήριξη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα.

Ο κ. Τσίπρας επισκέφτηκε την Κύπρο και μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο κ. Αναστασιάδη, οι δυο τους προέβησαν σε δηλώσεις. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο μηχανισμός της Τρόικας «δεν έχει δημοκρατική και θεσμική νομιμοποίηση» ενώ επανάλαβε ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από «ανάσες» εκφράζοντας την πεποίθηση του πως αν επιβεβαιωθεί ότι δρομολογείται η αντικατάσταση της Τρόικας «θα είναι μία καλή αρχή για την Ευρώπη».

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως υπάρχει ανάγκη να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στη Ευρώπη για την ανάπτυξη ενώ ζήτησε να παραμείνουν στο παρελθόν τα τρομολαγνικά σενάρια. Επίσης υπογράμμισε πως η Ελλάδα και η Κύπρος δεν είναι απλά δύο μικρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά χωρίς αυτές «η ΕΕ είναι ακρωτηριασμένη». «Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ταραγμένη περιοχή», τόνισε και εξέφρασε την πεποίθησή του πως όσοι κάνουν μόνο οικονομικούς υπολογισμούς, κινδυνεύουν να διαψευστούν.

«Στόχος είναι να καταλήξουμε σε επωφελή λύση για όλους»

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει σκέψη δανειοδότησης από την Ρωσία, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ουσιαστική διαβούλευση με τους εταίρους και την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όσους έχουν δανείσει την χώρα. Δεν έχουμε είπε, καμία άλλη σκέψη στο τραπέζι και σημείωσε πως «στόχος είναι να καταλήξουμε σε επωφελή λύση για όλους».

Αναφορικά με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως συζητήθηκε η ανάγκη για συντονισμένη στάση Ελλάδας και Κύπρου, έτσι ώστε να υπάρξει γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Η συνέχεια της έντασης δεν μπορεί να έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Αυτή η μάχη θα δοθεί από κοινού από Ελλάδα και Κύπρο»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα είναι σε μία νέα φάση διαπραγμάτευσης με τους εταίρους της, με όρους ισοτιμίας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, υπογραμμίζοντας πως ευτυχής κατάληξη αυτής της διαβούλευσης «θα είναι επωφελής για όλους τους λαούς της Ευρώπης». Σημείωσε εξάλλου πως αυτή η μάχη συμφωνήθηκε να δοθεί από κοινού από την Ελλάδα και την Κύπρο ενώ κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στο έπακρο τη νωπή λαϊκή εντολή για διαπραγμάτευση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι δεν περίμενε ότι θα υπήρχαν τόσο ισχυρές δυνάμεις που θα συνέδραμαν στο έργο της ελληνικής κυβέρνησης για δημιουργία ενός νέου πλαισίου, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλους τους λαούς της Ευρώπης και τόνισε πως η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει σε γενναίες αποφάσεις για να επιστρέψει σε αναπτυξιακή ατζέντα.

«Η λύση του Κυπριακού λυδία λίθος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι η πρώτη του επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία καθώς «μας δένει η λαμπρή κοινή μας ιστορία αλλά και ένα ελπιδοφόρο μέλλον, κοινό ευρωπαϊκό και μεσογειακό». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος αποτελεί τη λυδία λίθο των ελληνοτουρκικών σχέσεων

 

 

koolnews

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments