Τρίτη , 26 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Παρέμβαση του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων στο Δ.Σ. για την αποκομιδή των απορριμάτων

Παρέμβαση του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων στο Δ.Σ. για την αποκομιδή των απορριμάτων

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων για το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων έκανε εχθές ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Τίνα Ζέκα ενημέρωσε ότι εξαιτίας των αδειών που βάσει νόμου πρέπει να δοθούν στους εργαζόμενους, το προσωπικό δεν  επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της πόλης με αποτέλεσμα σε κάποιους τομείς της πόλης, οι κάδοι να μην αδειάζονται καθημερινά όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Η πρόεδρος ανέφερε ότι «ερχόμαστε εδώ σήμερα γιατί κρίνουμε ότι ΚΑΙ εδώ βρίσκονται υπαίτιοι για αυτή την κατάσταση. Υπαίτιοι είναι εκείνοι που ενώ λένε ότι δεν θέλουν την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, συμπιέζουν το κόστος, είτε καθυστερώντας/μειώνοντας τις προσλήψεις για να μειώσουν το κόστος μισθοδοσίας, είτε καθυστερώντας το κόστος αγοράς Μέσων Ατομικής Προστασίας, για τα οποία η καθυστέρηση είναι πέραν του έτους, είτε καθυστερώντας την πρόσληψη γιατρού εργασίας για τον οποίο έπρεπε το Σωματείο να καταθέσει αναφορά στην Επιθεώρηση Εργασίας για να προσληφθεί. Δεν είναι αστοχίες υπαλλήλων όπως προσπαθεί να το παρουσιάσει η διοίκηση. Είναι κόστος το οποίο εξοικονομούν σε βάρος μας.

Υπαίτια είναι η σημερινή και η προηγούμενη Κυβέρνηση που αποδέχονται την  Ευρωενωσιακή πολιτική  «ο ρυπαίνων πληρώνει», που έχει σαν αποτέλεσμα κέρδη για τα ιδιωτικά εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων (με ΣΔΙΤ για την Ήπειρο) κέρδη για τους ιδιωτικούς Σταθμούς Μεταφόρτωσης,  κέρδη και για τα  ιδιωτικά Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών.

Υπαίτιοι είναι όλοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν την αποκομιδή των απορριμμάτων σαν εμπόρευμα και γι αυτό σε κάθε καμπή (είτε αυτό λέγεται έλλειψη προσωπικού είτε λέγεται απεργία), «βγαίνουν στα κάγκελα» για να δοθεί η καθαριότητα σε ιδιώτη και να παίρνει ο ιδιώτης το κέρδος του «εμπορεύματος»

Συνοψίζοντας : την ώρα που συμπιέζεται το κόστος σε βάρος των εργαζόμενων, μια σειρά επιχειρήσεις, βάσει νόμου και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, βγάζουν χρυσάφι από το προϊόν της αποκομιδής, κι όταν αυτό δεν φτάνει βγάζουν χρήμα κι από την έλλειψή του όπως γίνεται με την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα στο Εργοστάσιο ΑΣΑ»

Για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί τις επόμενες μέρες ανέφερε: «οι δικοί μας συνάδελφοι, οι εργάτες στην αποκομιδή,  που παλεύουν όλες αυτές τις μέρες να μαζεύουν σκουπίδια 2 ημερών, είναι οι πρώτοι που υφίστανται τις συνέπειες. Η δουλειά εντατικοποιείται σε μια υπηρεσία που πανελλαδικά την τελευταία 10ετία μετράμε περισσότερους από 50 νεκρούς. Ξεκαθαρίζουμε : οι εργαζόμενοι που για ένα μισθό-στα όρια της αξιοπρέπειας-, παίζουν τη ζωή τους καθημερινά πάνω στα απορριμματοφόρα, δεν είναι ο αντίπαλος του Γιαννιώτικου λαού που θα υποφέρει από τα σκουπίδια μέσα στον Αύγουστο»

Κλείνοντας σημείωσε «ότι την ίδια ώρα που εμείς βρισκόμαστε εδώ και διαμαρτυρόμαστε για προσλήψεις, υπάρχουν 17.000 άνεργοι σε αυτή την πόλη οι οποίοι όταν δεν μπορούν να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ –εξαιτίας και των ανταποδοτικών- τους κόβουν και το ρεύμα!  Ζητάμε,  άμεσα λύση στο πρόβλημα, νέα προκήρυξη προσλήψεων μονίμου προσωπικού, ητήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας, πρόσληψη μόνιμου γιατρού εργασίας, παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας σε όλο το προσωπικό»

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments