Δευτέρα , 18 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Ποιος μιλάει για το Ασφαλιστικό.. Άρθρο της Όλγας Γεροβασίλη ,βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ

Ποιος μιλάει για το Ασφαλιστικό.. Άρθρο της Όλγας Γεροβασίλη ,βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ

olga-gerobasiliΑπό:Γιώργος Γκόντζος

Ποιος μιλάει για το Ασφαλιστικό..

Της Όλγας Γεροβασίλη ,βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ

Τις τελευταίες ημέρες έχουν πληθύνει τα στελέχη της αντιπολίτευσης – ιδιαίτερα από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που πασχίζουν να προβάλλουν τους εαυτούς τους ως όψιμους υπερασπιστές της κοινωνικής ασφάλισης.  Επειδή ο ελληνικός λαός δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου, οφείλουμε να τους επισημάνουμε τα εξής:

  1. ΟΙ τεράστιες ανισότητες του ασφαλιστικού και η λεηλασία των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, που συνετέλεσαν στο να καταστεί το σύστημα μη βιώσιμο, έχει την υπογραφή των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ρητά και ξεκάθαρα.

 

  1. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% που αποφασίστηκε τον Ιούλιο του 2014, από την τότε κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ σε συνεννόηση με την Τρόικα, δημιούργησε σοβαρότατο πρόβλημα χρηματοδότησης των Ασφαλιστικών Ταμείων.

 

  1. ΟΙ ίδιοι που σήμερα περιφέρουν στις τηλεοράσεις την υποτιθέμενη αγωνία τους για τις συντάξεις, έλεγαν τότε ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα προκαλέσει αναπτυξιακή έκρηξη και θεαματική αύξηση της απασχόλησης. Επρόκειτο φυσικά για ωμό ψέμα. Η μόνη πραγματική επίπτωση της μείωσης των εισφορών ήταν η δραματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των Ταμείων.

 

  1. Η αλήθεια είναι ότι έκτοτε, κάποιοι από τους Θεσμούς έχουν δηλώσει τουλάχιστον ότι η πολιτική που επέβαλλαν στην Ελλάδα υπήρξε αποτυχημένη και καταστροφική. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που υλοποίησαν αυτήν την πολιτική, αρνούνται να κάνουν κάτι ανάλογο.

 

  1. Αντίθετα, τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δυσκολεύονται σήμερα να κρύψουν την οργή τους για την συμφωνία των εργοδοτικών οργανώσεων σε μια λογική αύξηση των εισφορών, ώστε να αποφευχθούν νέες οριζόντιες μειώσεις στις κύριες συντάξεις.

 

  1. Για να πούμε με απλά λόγια αυτό που συμβαίνει στην πράξη: Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ελπίζουν να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση σε μεγάλες μειώσεις συντάξεων, ώστε να εκμεταλλευτούν πολιτικά την κατάσταση κοινωνικής δυσαρέσκειας που θα δημιουργηθεί.  Αυτό φάνηκε άλλωστε, από την στάση των κομμάτων αυτών στην πρόσφατη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών.

 

  1. Πρόκειται για έναν ανεύθυνο και τυχοδιωκτικό πολιτικό τακτικισμό, που αδιαφορεί για τις επιπτώσεις σε ευρύτατα κοινωνικά στρώματα. Αυτό, άλλωστε, εξηγεί την ελάχιστα εποικοδομητική στάση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Ας σημειωθεί ότι η μεταρρύθμιση που προωθείται με το νομοσχέδιο αυτό είναι η πρώτη που διαμορφώνεται με κυβερνητική πρωτοβουλία και μέσα από δημόσιο διάλογο και όχι με mail από τους δανειστές.

 

  1. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν κάθε δικαίωμα να απέχουν από τον διάλογο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και να αυτοεγκλωβίζονται στο περιθώριο της πολιτικής ζωής. Όσο όμως και αν πασχίζουν, δεν μπορούν να ματαιώσουν τον διάλογο αυτόν, που έχει ήδη ξεκινήσει με την κοινωνία και προχωράει με παραγωγικό τρόπο. Η σημερινή βελτιωτική παρέμβαση στο ζήτημα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των εργαζόμενων με μπλοκάκι, το αποδεικνύει.

 

  1. Με βάση την συναίνεση γύρω από το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η Κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί με τους Θεσμούς. Αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εύχονται να χαθεί η μάχη αυτή, είναι καλύτερα να βγουν να το δηλώσουν ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές.         

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments