Παρασκευή , 22 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / «Ρουκέτα» του «Mr. λίστα Λαγκάρντ»: «Ο ΓΑΠ έφερε την τρόικα γιατί η Μαργαρίτα Παπανδρέου είχε καταθέσεις 500 εκ. ευρώ στο εξωτερικό»

«Ρουκέτα» του «Mr. λίστα Λαγκάρντ»: «Ο ΓΑΠ έφερε την τρόικα γιατί η Μαργαρίτα Παπανδρέου είχε καταθέσεις 500 εκ. ευρώ στο εξωτερικό»

1a1Όπως αναφέρει το Βήμα, ο Ερβέ Φαλσιανί εκτιμά πως ο Γιώργος Παπανδρέου έφερε την τρόικα στην Ελλάδα δεχόμενος εκβιασμούς για να μην αποκαλυφθεί ότι η μητέρα του είχε βγάλει παράνομα μεγάλο χρηματικό ποσό στο εξωτερικό.

Αυτή η εκτίμηση που θα προκαλέσει αναμφισβήτητα… τριγμούς, γίνεται σε βιβλίο του που κυκλοφορεί την ερχόμενη εβδομάδα. Το πρώην στέλεχος της τράπεζας HSBC, που αποκάλυψε τη «λίστα Λαγκάρντ», αναφέρει πως η Μαργαρίτα Παπανδρέου διατηρούσε λογαριασμό με 500 εκατ. ευρώ στην HSBC.

Ο σκοπός αγιάζει την… λίστα

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Corrierre della Sera, που προδημοσιεύει αποσπάσματα του βιβλίου, η λίστα των χρυσών καταθετών της τράπεζας χρησιμοποιήθηκε για να επιβληθούν πολιτικές λιτότητας

Φαλσιανί: «Ο Παπανδρέου δέχθηκε πιέσεις και εκβιασμούς»

«Το 2011 η καθοδήγηση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη διάσωση της Ελλάδας είχε ανατεθεί στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είχε αυτή τη λίστα και, γνωρίζοντας τα ονόματα, μπορούσε να ασκήσει πίεση στον Παπανδρέου», αναφέρει ο Φαλσιανί.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο, που έχει τίτλο «La cassaforte degli evasore» (σ.σ. «Το χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων»), το οποίο συνέγραψε με τον δημοσιογράφο της ιταλικής οικονομικής εφημερίδας «Sole 24 Ore», Άντζελο Μινκούτσι, αναφέρει ένα ακόμη όνομα από το «μέτωπο του Νότου»: «Ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ισπανία, ο Εμίλιο Μποτίν από το Banco Santander (σ.σ. της οποίας ήταν ιδιοκτήτης ως τον θάνατό του τον περασμένο Σεπτέμβριο), ήταν ένας από τους πελάτες της HSBC στη Γενεύη».

Το who is who του Φαλσιανί

Ο 44χρονος Φαλσιανί, ο οποίος καταζητείται από τις ελβετικές αρχές, μεγάλωσε στο Μονακό και προσελήφθη ως αναλυτής συστημάτων υπολογιστών σε εκεί υποκατάστημα της HSBC το 2000.

Έξι χρόνια αργότερα μετατέθηκε στην HSBC Γενεύης όπου την διετία 2006-7 συγκέντρωσε οικονομικά στοιχεία για περισσότερους από 106.000 πελάτες της τράπεζας από τουλάχιστον 200 χώρες που διατηρούσαν 300.000 και πλέον ιδιωτικούς λογαριασμούς.

Τον Δεκέμβριο του 2008 οι ελβετικές αρχές τον κάλεσαν για να τον ανακρίνουν και τότε ο Φαλσιανί κατέφυγε με την σύζυγο και τα δυο παιδιά τους στη Γαλλία. Εκεί «κατέβασε» εμπιστευτικές πληροφορίες από τους λογαριασμούς της HSBC σε πέντε δισκέτες τις οποίες παρέδωσε στις γαλλικές αρχές, οι οποίες ωστόςο δεν μπορούν να τον εκδώσουν στην Ελβετία κι αυτό γιατί ο νόμος απαγορεύει την έκδοση γάλλων πολιτών.

Η γαλλική κυβέρνηση, μέσω της τότε υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, μοιράστηκε τις πληροφορίες με άλλες κυβερνήσεις μεταξύ των οποίων η ελληνική… Εξ ου και η μετονομασία της «λίστας Φαλτσιανί» σε «λίστα Λαγκάρντ».

Παπανδρέου για Φαλσιανί: Η αλητεία στο απόγειό της

Ο Φαλσιανί στο βιβλίο του αναφέρει πως ο πρώην Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, εκβίασε τον Γιώργο Παπανδρέου με… «όπλο» καταθέσεις 500 εκατ. ευρώ της Μαργαρίτας Παπανδρέου στο εξωτερικό. Ο Ερβέ Φαλσιανί εκτιμά πως ο Γιώργος Παπανδρέου έφερε την τρόικα στην Ελλάδα δεχόμενος εκβιασμούς για να μην αποκαλυφθεί ότι η μητέρα του είχε βγάλει παράνομα μεγάλο χρηματικό ποσό στο εξωτερικό.
Αυτή η εκτίμηση που θα προκαλέσει αναμφισβήτητα… τριγμούς, γίνεται σε βιβλίο του που κυκλοφορεί την ερχόμενη εβδομάδα. Το πρώην στέλεχος της τράπεζας HSBC, που αποκάλυψε τη «λίστα Λαγκάρντ», αναφέρει πως η Μαργαρίτα Παπανδρέου διατηρούσε λογαριασμό με 500 εκατ. ευρώ στην HSBC.

Η σκληρή ανακοίνωση Παπανδρέου

«Κάποιοι παραμένουν αμετανόητοι ακόμη και ενώπιον της αλήθειας. Χτίζουν καριέρες και περιουσίες, στις πλάτες άλλων.
Οικοδομούν συνεργασίες με πολιτικά κόμματα, δήθεν προοδευτικά και αριστερά, περιφέροντας τις… εκτιμήσεις τους, που αναγορεύονται σε θέσφατα.Η αλητεία στο απόγειό της», τονίζεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Και συνεχίζει:

«Όλα στην υπηρεσία σκοπιμοτήτων και βρώμικων πολιτικών παιχνιδιών. Η υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ, όσον αφορά την Μαργαρίτα Παπανδρέου, ερευνήθηκε και υπάρχει το πόρισμα του ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με αυτό, η Μαργαρίτα Παπανδρέου, δεν υπάρχει στη Λίστα Λαγκάρντ, ούτε και σε οποιαδήποτε άλλη λίστα καταθετών. Όσοι παρά ταύτα, διακινούν τις… εκτιμήσεις τους που τυχαίνει να είναι κόντρα στην αλήθεια και την πραγματικότητα, θα πληρώσουν το τίμημα της αθλιότητάς τους. Πρέπει να βρεθούν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη. Για το λόγο αυτό, κατατίθεται άμεσα μήνυση και αγωγή.
Φτάνει πια.

ΥΓ. Δεν μπαίνουμε στις λεπτομέρειες όσων διακινούνται, γιατί δεν αξίζει τον κόπο να ερωτηθεί ο διακινών τις εκτιμήσεις του, πως και δεν γνωρίζει ότι, στο μνημόνιο η Ελλάδα δεν μπήκε το 2011, αλλά το 2010. Η αξιοπιστία του καθενός κρίνεται και από τα στοιχεία που χρησιμοποιεί.

ΥΓ2. Παρατίθεται και το σχετικό πόρισμα του ΣΔΟΕ, το οποίο φέρει την υπογραφή του επικεφαλής του».

 

 

Πηγή: Βήμα

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments