Δευτέρα , 25 Μαρτίου 2024
Αρχική / Διεθνή Νέα / Σενάριο αυτοκτονίας του πιλότου της Germanwings εξετάζουν οι ειδικοί

Σενάριο αυτοκτονίας του πιλότου της Germanwings εξετάζουν οι ειδικοί

Αρρώστησε ή αυτοκτόνησε, λένε Γάλλοι εμπειρογνώμονες

germanwings6

Σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις για τα τελευταία δραματικά λεπτά της μοιραίας πτήσης του Airbus της Germanwings που συνετρίβη την Τρίτη το πρωί στις γαλλικές Αλπεις, κοντά στο χωριό Μπαρτσελονέτ, με 150 επιβαίνοντες. Ακόμη πιο σοκαριστές είναι οι εκτιμήσεις των ειδικών για τα αίτια της τραγωδίας…

Κλείστηκε έξω από το πιλοτήριο

Μετά την αποκάλυψη των New York Times ότι από την ανάλυση των δεδομένων του μαύρου κουτιού του αεροσκάφους προκύπτει ότι ο κυβερνήτης βγήκε για λίγο έξω από το πιλοτήριο και δεν μπόρεσε ποτέ να επιστρέψει σε αυτό καθώς στο μεσοδιάστημα, προφανώς ο συγκυβερνήτης, την κλείδωσε και ότι ακολούθως άρχισε η βουτιά των 32.000 ποδιών έρχονται οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών για το τι μπορεί να συνέβη.

Αρρώστησε ή αυτοκτόνησε!

Μιλώντας στο AFP Γάλλοι ειδικοί εκτιμούν ότι με δεδομένο ότι ο συγκυβερνήτης έμεινε μόνος του στο πιλοτήριο για αρκετά λεπτά καθώς και ότι το αεροσκάφος βρισκόταν σε τροχιά καθόδου επί εξίσου πολλλά λεπτά δύο μπορεί να είναι τα ενδεχόμενα:

Ή ο συγκυβερνήτης να ήθελε να αυτοκτονήσει ή να αρρώστησε ξαφνικά, με το δεύτερο να φαίνεται λιγότερο πιθανό καθώς οι προσεκτικοί χειρισμοί που απαιτούνται για να αρχίσει την καθοδική του πορεία το Airbus δεν θα μπορούσαν να γίνουν από έναν άνθρωπο σε τέτοια κατάσταση.

«Το να πετάξεις κατευθείαν πάνω στο βουνό δεν βγάζει νόημα», σημειώνει ένας από τους ειδικούς και προσθέτει:

«Είτε πρόκειται για μία μη φυσιολογική αλλά απολύτως συνειδητή απόφαση των πιλότων, είτε δείχνει ότι δεν μπορούσαν να αντιδράσουν στην πτώση για κάποιο λόγο».

Οι ανατριχιαστικοί ήχοι στο μαύρο κουτί

Σημειώνεται ότι όπως αποκάλυψαν πρώτα οι New York Times οι ήχοι που έχει καταγράψει το μαύρο κουτί του αεροπλάνου είναι οι εξής:

Στην αρχή μια χαλαρή συνομιλία μεταξύ των πιλότων.

Μετά το ένα κάθισμα να πηγαίνει προς τα πίσω, την πόρτα να ανοίγει και μετά να κλείνει.

Ακολούθως ο πιλότος χτυπά την πόρτα και αφού αυτή δεν ανοίγει προσπαθεί με μεγαλύτερη δύναμη την ανοίξει, προσπαθεί να τη σπάσει.

Το τραγικότερο όλων είναι ότι στη συνέχεια ακούγεται το σήμα κινδύνου ότι το αεροσκάφος πλησιάζει προς το έδαφος…

Εν τω μεταξύ, ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι η εταιρεία δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα τα ονόματα των πιλότων, ούτε έχει αναφερθεί στην καταγωγή τους. Τα μόνα γνωστά στοιχεία για αυτούς είναι ότι ο κυβερνήτης (που κλειδώθηκε απέξω) ήταν εξαιρετικά έμπειρος με πάνω από 6.000 ώρες πτήσεις και τουλάχιστον 10 χρόνια στην Lufthansa και την Germanwings και ότι ο συγκυβερνήτης είχε προσληφθεί στην τελευταία το 2013 και ότι είχε στο ενεργητικό του μόνο 630 πτήσεις.

Συγκλονιστικό είναι το στοιχείο που αποκαλύπτεται, από την εξέταση του πρώτου μαύρου κουτιού του μοιραίου αεροσκάφους της Germanwings, και οδηγεί στη διαπίστωση ότι ο ένας από τους πιλότους είχε εγκαταλείψει το πιλοτήριο χωρίς να καταφέρει ποτέ να επιστρέψει σε αυτό.
Ερευνητής που συμμετέχει στην ομάδα διερεύνησης των αιτιών της συντριβής του αεροσκάφους δηλώνει στους New York Times ότι, όπως προκύπτει από την καταγραφή των δεδομένων στο πιλοτήριο, ο ένας πιλότος άφησε το κόκπιτ πριν το αεροσκάφος ξεκινήσει την καθοδική του πορεία και στάθηκε αδύνατον να επιστρέψει σε αυτό.
Ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος που συμμετέχει στις έρευνες περιέγραψε ως «αρκετά ομαλή, αρκετά ήπια» τη συζήτηση ανάμεσα στους πιλότους κατά το πρώτο μέρος της πτήσης από την Βαρκελώνη προς το Ντίσελντορφ. Στη συνέχεια, από το ηχητικό ντοκουμέντο προκύπτει ότι ο ένας από τους πιλότους άφησε το πιλοτήριο και δεν κατάφερε να ξαναμπεί σε αυτό.
«Το άτομο έξω από το πιλοτήριο ακούγεται να χτυπάει ελαφρά την πόρτα αλλά δεν παίρνει καμία απάντηση», δηλώνει ο ερευνητής. «Αμέσως μετά, χτυπάει πιο δυνατά την πόρτα αλλά και πάλι δεν παίρνει απάντηση. Ποτέ δεν πήρε απάντηση», προσθέτει.
«Προσπαθεί να σπάσει την πόρτα»
«Μπορείς να τον ακούσεις να προσπαθεί να σπάσει την πόρτα», αναφέρει ο ίδιος ερευνητής.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ενώ το ηχητικό ντοκουμέντο ρίχνει φως στις συνθήκες που επικρατούσαν στο πιλοτήριο λίγο πριν την συντριβή του αεροσκάφους, θέτει ταυτόχρονα πολλά αναπάντητα ερωτήματα.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμα τον λόγο για τον οποίο ο ένας από τους πιλότους βγήκε έξω», τονίζει ο ερευνητής, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι τις τελευταίες στιγμές της πτήσης, ο άλλος πιλότος είναι μόνος του μέσα στο πιλοτήριο και δεν ανοίγει την πόρτα», προσθέτει ο ερευνητής.

Η εξέταση του καταγραφέα των συνομιλιών περιπλέκει το μυστήριο γύρω από τα αίτια της συντριβής και δεν προσφέρει στοιχεία για την κατάσταση του πιλότου που παρέμεινε στο πιλοτήριο ή τις ενέργειες στις οποίες προέβη, σημειώνει εφημερίδα.

2

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Α.Ιωαννίδου(Εντεταλμένη διδάσκουσα Université Paris II, Panthéon – Assas, και δικηγόρος Παρισίων)-Δυστυχώς οι «υποσχέσεις» του Ισλαμικού κράτους γίνονται πράξη.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Για όλους τους εκπαιδευτικούς , συζήτησα και με φίλους, ήταν τεράστιο το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments