Πέμπτη , 11 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Συγκίνηση και μηνύματα στο αφιέρωμα του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων  για τον «ξένο», τον πρόσφυγα, τον μετανάστη

Συγκίνηση και μηνύματα στο αφιέρωμα του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων  για τον «ξένο», τον πρόσφυγα, τον μετανάστη

ΔΗΠΕΘΙ-προσφυγες 4ΔΗΠΕΘΙ-προσφυγες 2Από:Γιώργος Γκόντζος–Μια συγκινητική παράσταση γεμάτη μηνύματα, επιφύλασσε το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων για τους θεατές που κατέκλυσαν κυριολεκτικά την Κυριακή το βράδυ, τη θεατρική σκηνή του «Καμπέρειου».

Παρουσιάζοντας το παραστατικό δρώμενο «Είμαστε όλοι εν δυνάμει πρόσφυγες», το ΔΗΠΕΘΙ επέλεξε –διόλου τυχαία- να αφιερώσει τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, στον πρόσφυγα, τον μετανάστη, τον «ξένο».

Να την αφιερώσει σε όσους «τιμούν την ανθρώπινη ζωή», σε όσους «φυλάσσουν το σπόρο της σκέψης, της τιμιότητας, της σεμνότητας, της αλληλεγγύης, του δικαίου», σε όσους «μας δίνουν ένα καλό λόγο να νιώθουμε πως αξίζει να λέγεσαι άνθρωπος», όπως είπε και η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Αλέκα Βακαλοπούλου.

Σε μια σύμπραξη συμβολισμού αλλά και ουσίας, το ΔΗΠΕΘΙ ένωσε επί σκηνής, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, μουσικούς,  θεατρικές ομάδες, σπουδαστές και επιστήμονες, που ερμήνευσαν κείμενα από το ελληνικό και παγκόσμιο θέατρο, την ποίηση και το τραγούδι, που είχαν ως  θέμα τον «ξένο», τον … «άλλο».

Σε μια παράσταση με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και με μοναδικό «εισιτήριο» την αγάπη και την προσφορά, καθώς η διοίκηση του θεάτρου προέτρεψε τους θεατές να συνεισφέρουν για τις ανάγκες που υπάρχουν στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Κατσικά Ιωαννίνων.

Δεκάδες σακούλες με είδη κυρίως για τα πολλά παιδιά του καταυλισμού συγκεντρώθηκαν στο φουαγέ του θεάτρου και παραδόθηκαν σήμερα στο Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας. Εκεί όπου βρίσκεται το κέντρο συλλογής που έχει ορίσει ο Δήμος Ιωαννιτών και στο οποίο με τη βοήθεια και των εθελοντών, καθημερινά συγκεντρώνεται, ταξινομείται και προωθείται στους πρόσφυγες η βοήθεια, ανάλογα με την καταγραφή που γίνεται συνεχώς για τις ανάγκες της κάθε οικογένειας που φιλοξενείται στον Κατσικά.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι στο πρόγραμμα του παραστατικού δρώμενου «είμαστε όλοι εν δυνάμει πρόσφυγες» συμμετείχαν οι:

Βαγγέλης Αθανασίου ηθοποιός – σκηνοθέτης,

Φώτης Γιωτάκης ψυχίατρος – ψυχαναλυτής ομάδας,

Δώρα Ζούμπα χορεύτρια – χορογράφος,

Στέφανος Κοτσίκος ηθοποιός – σκηνοθέτης, Γιάννα Κούλα παιδαγωγός θεάτρου,

Σμαράγδα ΜανταδάκηΠαπαδοπούλου συγγραφέας, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 

Ναταλία Μίγδου ηθοποιός,

Γιώργος Μπακόλας σκηνοθέτης,

Γιώργος Νάκος ηθοποιός – σκηνοθέτης,

Παύλος Νάστος ηθοποιός,

Χρυσάνθη Παπαγεωργίου ηθοποιός,

Αθηνά Τσικνιά ηθοποιός,

Γιώργος Φλώρος ηθοποιός,

καθώς και οι ομάδες 

Κέντρο ημέρας «Σκυτάλη»,

Σύλλογος Μικρασιατών Νεοκαισάρειας Ιωαννίνων,

ομάδα σπουδαστών του τμήματος υποκριτικής θεάτρου και κινηματογράφου του δημόσιου ΙΕΚ Ιωαννίνων.

 

Δείτε Επίσης

Ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Ιωαννίνων αναδεικνύουν ζητήματα των ΑμεΑ, θετικές πρωτοβουλίες και τονίζουν : Θέμα παιδείας η στάση των συμπολιτών μας

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—- Θέματα που αφορούν τα Άτομα με Αναπηρία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσον ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments