Παρασκευή , 22 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Συμβολικό κλείσιμο της κεντρικής πύλης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σήμερα το πρωί από μέλη του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.Στο επίκεντρο “η υποχρηματοδότηση του Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα της Φοιτητικής Μέριμνας”.

Συμβολικό κλείσιμο της κεντρικής πύλης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σήμερα το πρωί από μέλη του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.Στο επίκεντρο “η υποχρηματοδότηση του Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα της Φοιτητικής Μέριμνας”.

 

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])—Σήμερα Τρίτη, 5 Νοεμβρίου στις 9:00 π.μ. ο Σύλλογος Εστιακών θα προχωρήσει  στο κλείσιμο της κεντρικής πύλης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για περίπου μιάμιση ώρα, έπειτα από απόφαση Γενικής Συνέλευσης .   Για την κινητοποίηση που προστίθεται στον συνολικό αγώνα του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών, όλο το προηγούμενο διάστημα, μίλησαν στην εκπομπή “ό,τι πεις εσύ” (Γιώργος Γκόντζος), στο  δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων(Ηχητικό ΕΔΩ)  δύο μέλη του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ο Μάριος και η Ελένη με αναφορές “ενάντια στην υποχρηματοδότηση και στις μνημονιακές πολιτικές που διαλύουν την Φοιτητική Μέριμνα και διώχνουν φοιτητές από τα δωμάτιά τους στις εστίες”.

Σε ανακοίνωση του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, αναφέρονται τα εξής:
“Η κατάσταση των φοιτητικών κατοικιών καθώς και οι συνθήκες διαβίωσης των εστιακών φοιτητών είναι τριτοκοσμικές. Βρισκόμαστε ήδη ένα μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων και βασικά ζητήματα δεν έχουν επιλυθεί, λόγω της συνεχόμενης υποχρηματοδότησης του Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα της Φοιτητικής Μέριμνας. Τα αποτελέσματα των αιτήσεων μας ακόμα δεν έχουν βγει, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε εάν θα έχουμε ένα δωμάτιο για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο, όταν 250 πρωτοετείς συνάδελφοί μας δεν έχουν που να μείνουν και αναγκάζονται να χάνουν το εξάμηνό τους ή να πληρώνουν δυσβάσταχτα ενοίκια.
Ο αγώνας του Συλλόγου Εστιακών τα τελευταία πέντε χρόνια, κατάφερε να επινοικιάζονται ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης για τους φοιτητές που δεν παίρνουν δωμάτιο, να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των εστιακών φοιτητών και να καταργήσει στην πράξη το χαράτσι των 45 ευρώ μηνιαίως για την διαμονή των φοιτητών στις εστίες. Ο εσωτερικός κανονισμός που ψηφίστηκε εν μέσω καλοκαιριού από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είχε σαν μοναδικό σκοπό τον αποκλεισμό φοιτητών από τις εστίες, καταργήθηκε έπειτα από σκληρούς, μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών από την αρχή του έτους.
Οφείλουμε να υπερασπιστούμε τις διεκδικήσεις μας και να αγωνιστούμε για το αναφαίρετο δικαίωμά μας για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Τα προβλήματά μας είναι αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών των τελευταίων δέκα χρόνων, οι ίδιες πολιτικές που έχουν διαλύσει και τις σχολές μας. Ο νέος Νόμος- Πλαίσιο της Κεραμέως έρχεται να τσακίσει και τα τελευταία δικαιώματά μας, να μειώσει ακόμα παραπάνω την χρηματοδότηση για την παιδεία, να διαγράψει φοιτητές, να μας επιβάλλει δίδακτρα, να μειώσει τους εισακτέους, να διαλύσει τα πτυχία και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, να παγιώσει την κατάργηση του ασύλου, και εν ολίγοις να καταργήσει πλήρως την έννοια της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας. Η επίθεση είναι ολομέτωπη και ενιαία και πρέπει να μας βρει ενωμένους! Καλούμε όλους τους φοιτητές, καθηγητές, οργανώσεις και συλλογικότητες να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα μας.”

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
Να βγουν άμεσα τα αποτελέσματα όλων των ετών
Άμεση αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των εστιών
Άμεση επινοικίαση ξενοδοχείων στο κέντρο της πόλης.
Κάτω ο νέος νόμος- πλαίσιο της Κεραμέως- επαναφορά του πανεπιστημιακού Ασύλου
Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία
Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλους

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments