Πέμπτη , 21 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Την Τέχνη του ασημιού γνωρίζει ο επισκέπτης στη Διαδραστική Αίθουσα της Ιστορίας της Τέχνης της Γιαννιώτικης Αργυροχοΐας

Την Τέχνη του ασημιού γνωρίζει ο επισκέπτης στη Διαδραστική Αίθουσα της Ιστορίας της Τέχνης της Γιαννιώτικης Αργυροχοΐας

IMG_5174_resizeΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Έναν εντυπωσιακό χώρο όπου ο επισκέπτης έρχεται σε άμεση επαφή με την τέχνη του ασημιού, διαθέτουν πλέον τα Γιάννενα.  Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης λειτουργίας της Διαδραστικής Αίθουσας της Ιστορίας της Τέχνης της Γιαννιώτικης Αργυροχοϊας στο χώρο του Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας. Ένα έργο που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που συνυπέγραψαν Δήμος Ιωαννιτών και ΚΕΠΑΒΙ και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ.

Από την ερχόμενη εβδομάδα στην αίθουσα πέρα από μεμονομένες επισκέψεις, θα μπορούνε να πραγματοποιούνται και οργανωμένες επισκέψεις (π.χ. από σχολεία και συλλόγους) κατόπιν συνεννόησης με το ΚΕΠΑΒΙ.

Η ολοκλήρωση και λειτουργία της Διαδραστικής Αίθουσας στο ΚΕΠΑΒΙ, προσθέτει έναν ακόμη πολύ σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα των δράσεων που ξεδιπλώνονται το τελευταίο διάστημα για την  προβολή και ανάδειξη της Γιαννιώτικης Αργυροχοΐας. Δράσεις  όπως η διοργάνωση εκθέσεων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που συντονίζει ο Δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως η λειτουργία του Μουσείου Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς,  λειτουργούν συμπληρωματικά και ενισχυτικά.

Δεν είναι τυχαίο το ότι επίσημη προσκεκλημένη στην χθεσινή τελετή ήταν η πρόεδρος του ΠΙΟΠ, Σοφία Στάϊκου, καθώς Δήμος Ιωαννιτών, ΚΕΠΑΒΙ και ΠΙΟΠ  αποκτούν μια  σύνδεση από … ασήμι για τη στήριξη της παραδοσιακής γιαννιώτικης τέχνης, του πολιτισμού και όχι μόνο.  Θυμίζουμε πως ο Δήμος έχει συμφωνήσει με τη διοίκηση του ΚΕΠΑΒΙ να μεταφερθεί εκεί το νέο Δημαρχείο και το ΠΙΟΠ χρηματοδοτεί τις μελέτες για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου.

Στη χθεσινή επίσημη παρουσίαση της Διαδραστικής αίθουσας ήταν παρόντες ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας και οι Αντιπεριφερειάρχες Νατάσα Τύρου-Ούζα, Βασίλης Παπαχρήστος, Γιούλα Μητροκώστα, καθώς και ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ανδρέας Φωτόπουλος.

Τους προσκεκλημένους υποδέχθηκε ο πρόεδρος της διοίκησης του ΚΕΠΑΒΙ Παύλος Κούργιας,  ο εκπρόσωπος του σωματείου Ασημουργών Φαίδων Ηλίας και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, αλλά και πρόεδρος του Συλλόγου Ανάδειξης και Προβολής της Γιαννιώτικης Αργυροχοΐας, Νίκος Γκόλας. Ο διευθυντής Βαγγέλης Κυριαζής έκανε και την ξενάγηση στο χώρο ενώ τεχνίτες του ΚΕΠΑΒΙ έδειξαν την τέχνη του ασημιού στους προσκεκλημένους.

“Μέρα χαράς” χαρακτήρισε την έναρξη λειτουργίας της Διαδραστικής Αίθουσας ο πρόεδρος του ΚΕΠΑΒΙ, Παύλος Κούργιας κι εξήγησε το πως γεννήθηκε πριν τέσσερα χρόνια η ιδέα της δημιουργίας της. Είπε, λοιπόν πως η αρχική ιδέα ήταν να λειτουργήσει στο χώρο μουσείο αργυροχοΐας, όμως έχοντας επικοινωνία με το ΠΙΟΠ που ξεκινούσε τη δημιουργία του μουσείου στο Κάστρο το σκεπτικό που επικράτησε ήταν το πως οι δύο δράσεις μπορούν να λειτουργήσουν σε εντελώς διαφορετικό και ταυτόχρονα συμπληρωματικό σκεπτικό.

Η σκέψη ήταν – σύμφωνα με τον κ. Κούργια – “το πως θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο ο οποίος θα έδινε ερεθίσματα σε νέους και νέες να ασχοληθούν με την τέχνη μας, θα είχε εκπαιδευτικό χαρακτήρα και θα ήταν κάτι πρωτοποριακό. Η απάντηση ήταν μία: φέρνοντας τον επισκέπτη σε άμεση επαφή με την τέχνη μας και όπως βλέπετε πιο άμεση δεν γίνεται, αφού ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα ακόμα και της συμμετοχής στην παραγωγική διαδικασία”.

Ο πρόεδρος του ΚΕΠΑΒΙ ευχαρίστησε τους γιαννιώτες ασημουργούς για τις προσπάθειες τους το Δήμο Ιωαννιτών “που ήταν συνοδοιπόρος και αρωγός στην επίτευξη του έργου” και την Περιφέρεια Ηπείρου για τη στήριξη και τη βοήθεια.

Ο πρόεδρος του σωματείου Ασημουργών Ιωαννίνων, Φαίδων Ηλίας,  μίλησε για τον μεγάλο στόχο του σωματείου: “την ίδρυση μιας σχολής Αργυροχοΐας, αντάξιας της γιαννιώτικης τέχνης και της ιστορίας της πόλης”.

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Ιωαννιτών, Νίκος Γκόλας, με την ιδιότητα του προέδρου του Συλλόγου Ανάδειξης και Προβολής της Γιαννιώτικης Αργυροχοΐας, Νίκος Γκόλας ευχαρίστησε την Περιφέρεια Ηπείρου που κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ και να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση του και το Δήμο Ιωαννιτών που μέσω της προγραμματικής σύμβασης κατέστησε δυνατή την υλοποίηση του και παράλληλα καταβάλει προσπάθειες προκειμένου ο χώρος του ΚΕΠΑΒΙ να αναβαθμιστεί συνολικά.

Τέλος ο κ. Γκόλας ευχαρίστησε ιδιαίτερα την πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Σοφία Στάϊκου, λέγοντας πως “αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω έναν άνθρωπο του οποίο το όραμα  και ο επίμονος αγώνας έφεραν πάλι την αργυροχοΐα στην επικαιρότητα”.

 

 

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments