Τετάρτη , 27 Μαρτίου 2024
Αρχική / Εκπαίδευση / Το μουσικό σχολείο Άρτας στη δεύτερη πανευρωπαϊκή συνάντηση μαθητών και καθηγητών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus + με τίτλο «Τα παιδιά της Europia – σχολείο, εργασία και ζωή σε 100 χρόνια»

Το μουσικό σχολείο Άρτας στη δεύτερη πανευρωπαϊκή συνάντηση μαθητών και καθηγητών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus + με τίτλο «Τα παιδιά της Europia – σχολείο, εργασία και ζωή σε 100 χρόνια»

moysiko 2moysiko sxoleioΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Στην πόλη Rheinzabern της Γερμανίας και στο σχολείο IGS Rheinzabern πραγματοποιήθηκε  από τη Δευτέρα 11  έως και την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016 η δεύτερη πανευρωπαϊκή συνάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών επτά  σχολείων της Ευρώπης, που συνεργάζονται τα σχολικά έτη 2015- 2016 και 2016 – 2017, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus + Δράση KA2 Στρατηγικές Συμπράξεις στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης.

Από το Μουσικό Σχολείο Άρτας έλαβαν μέρος στη συνάντηση οι εκπαιδευτικοί Σιακαγιάννη Ευρύκλεια, συντονίστρια του προγράμματος, Τσάιμος Άρης, υποδιευθυντής του σχολείου και Αγγελική Φαραού, καθηγήτρια μουσικής του σχολείου και οι μαθητές της τρίτης γυμνασίου Μαριλένα Κρεσπάι, Θεονύμφη Τσίγα, Ιωάννης Παπαχατζάκης, Λάμπρος Ψωμάς, Χρήστος Γουίδας και Χρήστος Βασιλάκης.

Στο Πρόγραμμα με τίτλο «Τα παιδιά της Europia – σχολείο, εργασία και ζωή σε 100 χρόνια» συμμετέχουν τα εξής σχολεία

  1. IGS – Rheinzabern – Γερμανία
  2. Nardini Schule – Γερμανία
  3. College Cecile Sorel – Γαλλία
  4. Shire Oak Academy – Αγγλία
  5. Μουσικό Σχολείο Άρτας – Ελλάδα
  6. Sredno obshtoobrazovatelno uchilishte Hristo Botev – Βουλγαρία
  7. S:t Ilianskolan – Σουηδία1

Οι θεματικές ενότητες του προγράμματος είναι «Πολιτισμός και Μουσική», με συντονίστρια χώρα την Ελλάδα, «Εργασία και Σχολείο», με συντονίστρια χώρα τη Γερμανία, «Ζωή και Περιβάλλον», με συντονίστρια χώρα την Αγγλία και «Ανθρώπινα Δικαιώματα – Αλληλεγγύη», με συντονίστρια χώρα τη Γαλλία. Η τελική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Μάιο του 2017 στη Βουλγαρία.

Στην πενθήμερη συνάντηση οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με τη θεματική «Εργασία και Σχολείο», να παρακολουθήσουν μαθήματα του σχολείου, να ενημερωθούν για τα εκπαιδευτικά συστήματα των έξι χωρών, να γνωρίσουν κάποιους εργασιακούς τομείς της χώρας και να ανταλλάξουν απόψεις για την εξέλιξη του σχολείου και των επαγγελμάτων στο μέλλον.

Τη Δευτέρα, 11 Απριλίου έγινε η υποδοχή στο σχολείο IGS Rheinzabern με τραγούδια στην αγγλική και γερμανική γλώσσα καθώς και χαιρετισμούς από το Δήμαρχο της πόλης κ. Gerhard Beil και τη συντονίστρια του προγράμματος κ. Bettina Lang-Vierthaler. Οι μαθητές είχαν επίσης την ευκαιρία να τραγουδήσουν όλοι μαζί για μια ακόμη φορά, μετά τη συναυλία που πραγματοποιήθηκε κατά την πρώτη πανευρωπαϊκή συνάντηση το Μάρτιο στην Άρτα, το τραγούδι του προγράμματος “We are EUROPIA”. Στη συνέχεια έλαβε χώρα ο διαγωνισμός ρομποτικής Lego στον οποίο η ομάδα του του Μουσικού Σχολείου Άρτας με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Άρη Τσάιμου αποτελούμενη από τους μαθητές Ιωάννη Παπαχατζάκη, Χρήστο Βασιλάκη και Χρήστο Γουίδα είχε την καλύτερη επίδοση και πήρε το πρώτο βραβείο. Για τους καθηγητές η ημέρα συνεχίστηκε με μια επίσκεψη και 2ωρη ξενάγηση στο εργοστάσιο κατασκευής φορτηγών της Daimler-Benz στην πόλη Wörth. Οι μαθητές παρακολούθησαν μαθήματα στις τάξεις των γερμανών μαθητών που τους φιλοξένησαν ενώ οι μαθητές της ομάδας ρομποτικής έμεινε στο σχολείο όπου και συμμετείχε σε ένα ακόμη 24ωρο διαγωνισμό. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν και να συνεργαστούν στην ίδια ομάδα με μαθητές από άλλες χώρες ώστε να προγραμματίσουν μαζί τα ρομπότ και να λύσουν τις ασκήσεις που είχε σχεδιάσει ο γερμανός καθηγητής πληροφορικής του σχολείου κ. Stephan Jenrich.

234

Την Τρίτη, 12 Απριλίου μαθητές και καθηγητές του Μουσικού Σχολείου επισκέφτηκαν ένα τμήμα της πέμπτης τάξης του γερμανικού σχολείου και έφαγαν πρωινό που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές. Είχαν την ευκαιρία να θέσουν και να απαντήσουν ερωτήσεις, να τραγουδήσουν ελληνικά τραγούδια και να παίξουν παιχνίδια γνωριμίας. Έπειτα παρουσιάστηκαν οι διάφορες διαδρομές των ρομπότ Lego και οι εργασίες των μαθητών. Το μεσημέρι ακολούθησε η παρουσίαση των εκπαιδευτικών συστημάτων των έξι χωρών από τους καθηγητές των σχολείων.

5a

Την Τετάρτη, 13 Απριλίου οι μαθητές παρακολούθησαν το πρωί μαθήματα στις τάξεις και έπαιξαν όλοι μαζί διάφορα παιχνίδια γνωριμίας και συνεργασίας στην αυλή του σχολείου. Την ίδια ώρα οι καθηγητές συμμετείχαν σε ένα εργαστήρι με θέμα “Το ιδανικό σχολείο του μέλλοντος” που συντόνισε ο καθηγητής της Παιδαγωγικής Σχολής Landau κ. Dr. Lambrich. Οι καθηγητές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν προβληματισμούς και απόψεις σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία τους και να συλλέξουν όλοι μαζί λύσεις και ιδέες για ένα ιδανικό σχολείο που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των μαθητών στο μέλλον.

5

Το απόγευμα μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το Κέντρο Τέχνης και Τεχνολογίας των Μέσων ZKM στην πόλη Καρλσρούη όπου και ξεναγήθηκαν στην τρέχουσα έκθεση με θέμα “Global Watch”.

6

Την Πέμπτη, 14 Απριλίου πραγματοποιήθηκε εκδρομή στο Στρασβούργο και επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου μαθητές και καθηγητές είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα μικρό κομμάτι της συνεδρίασης των Ευρωβουλευτών, να ξεναγηθούν στο χώρο και να θέσουν ερωτήσεις σχετικά με τα θέματα που προβληματίζουν την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, όπως η πιθανή έξοδος της Αγγλίας από την ΕΕ και το προσφυγικό ζήτημα. Ακολούθησε σύντομη βόλτα και ξενάγηση στην πόλη.

7c7b7

 

Την Παρασκευή, 15 Απριλίου μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το σχολείο ειδικής αγωγής Nardini στην πόλη Germersheim. Οι μαθητές πήραν μέρος σε μια σειρά δραστηριοτήτων που είναι έτσι σχεδιασμένες για να βοηθήσουν τους μαθητές να ανακαλύψουν την κλίση τους σε κάποια κατηγορία επαγγελμάτων.

8a8c8b

Η επίσκεψη έκλεισε με μια αποχαιρετιστήρια γιορτή που οργάνωσαν οι καθηγητές και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων όπου μαθητές, καθηγητές και γονείς χόρεψαν και  τραγούδησαν όλοι μαζί.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments