Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / Το φεστιβάλ PHOTOMETRIA-σήμερα και αύριο- στους Μελιγγούς Δωδώνης

Το φεστιβάλ PHOTOMETRIA-σήμερα και αύριο- στους Μελιγγούς Δωδώνης

dioruvshΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ της PHOTOMETRIA θα προβληθούν δυο σειρές ταινιών μικρού μήκους που προβλήθηκαν και στο φεστιβάλ PHOTOMETRIA.

Το Σάββατο 30 Ιουλίου 2016 (9:15′), πριν από το πάρτι, θα προβληθούν οι παρακάτω ταινίες:

  1. “ELLIS”
  2. “Δεν πρόλαβα”. Σενάριο Γιώργος Χαρίσης, Σκηνοθεσία Andi Grabocka
  3. “Πίσω από το βουνό”. Παραγωγή Αλέξανδρος Καραμπέτσης. Σενάριο/Σκηνοθεσία Αυρήλιος Καρακώστας
  4. “Φωτογραφία – Κινηματογράφος – Αφήγηση”. Παρουσίαση ταινιών που δημιουργήθηκαν από συμμετέχοντες του Εργαστηρίου “Φωτογραφία – Κινηματογράφος – Αφήγηση” που πραγματοποιήθηκε από τους Άκη Κερσανίδη και Χρύσα Τσελέπη στο PHOTOMETRIA International Photography Festival 2015. Θα προβληθούν οι ταινίες:
  •   α. “Αϊνού: οι ελληνοπελασγοί”. Αφήγηση/Σκηνοθεσία: Νιτούς Ανθούση, Post Production Supervisor: Θοδωρής Σερέτης.
  •   β. “Λάμιες”. Φωτογραφία και υλοποίηση. Παναγιώτης Παπουτσής.

Την Κυριακή 31 Ιουλίου, στο προαύλιο του Λαογραφικού Μουσείου (21:15′), θα προβληθεί η ταινία animation “LesTriplettes de Belleville” (director: Sylvain Chomet).

 

Διαβάστε για τις ταινίες:

ELLIS

Το ELLIS ξυπνά τη συλλογική μας μνήμη, σε πηγαίνει πίσω στα πρώτα χρόνια του νησιού Ellis μέσα από την εμπειρία ενός μετανάστη.
Τοποθετημένο στο εγκαταλελειμμένο νοσοκομειακό συγκρότημα του νησιού Ellis και χρησιμοποιώντας τις καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις με τίτλο Unframed του JR, το ELLIS αφηγείται την ξεχασμένη ιστορία των μεταναστών που έχτισαν την Αμερική. Είναι η ιστορία των φαντασμάτων του παρελθόντος των χωρών μας, τα άτομα που εγκατέλειψαν τη φτώχεια, τις διακρίσεις και τις δικτατορίες, για μια ευκαιρία σε μια νέα ζωή και κατ’ έναν παράξενο τρόπο προαναγγέλλει τη δεινή κατάσταση εκείνων που επιδιώκουν σήμερα τις ίδιες ευκαιρίες και ασφάλεια σε αυτή τη χώρα αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου.
Στην σύντομη αυτή αφηγηματική ταινία πρωταγωνιστεί ο Οσκαρικός Robert De Niro, είναι γραμμένη από τον επίσης κάτοχο Όσκαρ EricRoth, και σκηνοθετημένη από τον καλλιτέχνη JR.

 

Δεν πρόλαβα

Σενάριο: Γιώργος Χαρίσης
Σκηνοθεσία : Andi Grabocka
Διεύθυνση Φωτογραφίας/Μονταζ: Γιώργος Χαρίσης
Παίζουν: Παλαιολόγος Χαλίδας, Θεόδωρος Γκόγκος
Μουσική: Σάκης & Τασος Πρεμέτης
Μιξάζ: Ζήσης Τόνας, E’n’D Productions
Φωτογράφος Πλατώ: Μανούσης Παναγιώτης
Επιμέλεια Αφίσας: Ελένη Βαλτινού
Παραγωγή: Ελληνικό κέντρο προώθησης και εξέλιξης, κινηματογραφικής τέχνης
και πολιτισμού “Script films wg_tv”

Μια μικρού μήκους ταινία η οποία αναφέρεται στην δεκαετία του ’70, όπου ένας Έλληνας μετανάστης επιστρέφει στην πατρίδα του. Πρίν την επιστροφή του, στέλνει γράμμα στην γυναίκα του όπου της περιγράφει τη ζωή του όλα αυτά τα χρόνια που λείπει απο κοντά της.

 

 

Πίσω απ’ το βουνό

Παραγωγή : Αλέξανδρος Καραπέτσης
Σενάριο / Σκηνοθεσία : Αυρήλιος Καρακώστας
Κινηματογράφηση : Δημοσθένης Παπαμιχαήλ
Μοντάζ / Μιξάζ : Δημήτρης Μπαρμπαγιάννης
Μουσική : Μάρκος Καρακώστας , Γιάννης Κατερουδάκης
Ηχοληψία : Μάρκος Γιαννακόπουλος
Βοηθός Παραγωγής : Άννα Κεφάλα

 

Η ταινία έχει ως αντικείμενο μελέτης την περιοχή του Ζαγορίου στην Ήπειρο, η οποία έχει οικολογικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά ιδιαίτερης σημασίας. Αρχικά επισημαίνονται τα προβλήματα της καθημερινής ζωής και οι παράγοντες που αποτελούν εμπόδια για την ανάπτυξη, ενώ στη συνέχεια τονίζονται οι ευκαιρίες και τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να οδηγήσουν σε μία πιο βιώσιμη προοπτική για την ευημερία και την αναγέννηση του Ζαγοριού.

Η ταινία απέσπασε το 2o βραβείο στον 1ο Διαγωνισμό Ταινιών Τεκμηρίωσης (Documentaries) του Μετσοβίου Ιδρύματος Διεπιστημονικής Έρευνας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου για το Περιβάλλον και την Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών, όπου συμμετείχε.

 

Φωτογραφία-Κινηματογράφος-Αφήγηση

Παρουσίαση των ταινιών που δημιουργήθηκαν από συμμετέχοντες του εργαστηρίου “Φωτογραφία-Κινηματογράφος-Αφήγηση” που πραγματοποιήθηκε από τους Άκη Κερσανίδη και Χρύσα Τζελέπη στο Photometria International Photography Festival 2015.

 

“Αϊνου: οι ελληνοπελασγοι”
Αφήγηση/Σκηνοθεσία: Νιτούς Ανθούση
Post Production Supervisor: Θοδωρής Σερέτης

 

“Λάμιες”

Φωτογραφία και υλοποίηση: Παναγιώτης Παπουτσής
Σενάριο: Αντώνης Κουμουνδούρος
Μουσική: Their Methlab, Danny Cudd

 

 

“Το δάπεδο”
Ιδέα και υλοποίηση: Παναγιώτης Παππάς
Φωνή: Γιώτα Παναγή
Μουσική: “Vals for the eyes” – Σταύρος Λάντσιας, “Wind Song” – Kotaro Oshio

 

 

Les triplettes de Belleville

Το Τρίο της Μπελβίλ ( αυθεντικός τίτλος: Les triplettes de Belleville) είναι η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους σε σενάριο και σκηνοθεσία, του πρώην κομικογράφουSylvain Chomet. Είναι μία διεθνής παραγωγή ανάμεσα σε εταιρίες στη Γαλλία, το Βέλγιο και τον Καναδά. Η ταινία κυκλοφόρησε το 2003. Στην Ελλάδα έκανε πρεμιέρα στις 26 Δεκεμβρίου του 2003.

Ο Chomet εκτός από το σενάριο και τη σκηνοθεσία ασχολήθηκε παράλληλα και με το σχεδιασμό των χαρακτήρων και το animation. Η ταινία είναι σχεδόν βουβή, αφού έχει ελάχιστους διαλόγους και χρησιμοποιείται η οικουμενική γλώσσα της παντομίμας για την αφήγηση της ιστορίας, δίνοντας έμφαση στις κινήσεις και τις ενέργειες των χαρακτήρων, ενώ οι διάλογοι αντικαθίστανται από ηχητικά εφέ και μουσική τζαζ.

Σαφείς είναι οι επιρροές της ταινίας από το κόμικς “Τεν-Τεν” και το σινεμά του Ζακ Τατί, ενώ εμφανής είναι και η σατιρική διάθεση του σκηνοθέτη εναντίον τόσο της Αμερικής όσο και του συστήματος παγκοσμίως που παρουσιάζονται σαν μια μαφία. Αν και τα κινούμενα σχέδια στερεοτυπικά συνδέονται με τη σχολική ηλικία, το τρίο της Μπελβίλ απευθύνεται κυρίως σε ένα ενήλικο κοινό.

Υπόθεση
Γαλλία, δεκαετία του ’60. Ο Champion ο αγαπημένος εγγονός της Madame Souza είναι ένα μοναχικό και μελαγχολικό παιδί. Η γιαγιά του προσπαθεί να βρει ποια είναι τα γούστα και τα ενδιαφέροντα του εγγονού της ώστε να πάψει να είναι θλιμμένος. Ξεκινάει αγοράζοντάς του ένα πιάνο, στη συνέχεια παίρνει ένα κουταβάκι, τίποτα όμως δεν καταφέρνει να του κεντρίσει το ενδιαφέρον. Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες ανακαλύπτει το πραγματικό του ενδιαφέρον σε ένα τετραδιάκι που κρύβει στο κρεβάτι του…τα ποδήλατα. Διαπιστώνοντας την αγάπη του αυτή, του αγοράζει ένα ποδήλατο, καθώς πιστεύει ότι είναι το μοναδικό πράγμα που μπορεί να τον κάνει ευτυχισμένο. Το νεαρό αγόρι γίνεται τελικά ποδηλάτης με προπονητή την ίδια του τη γιαγιά η οποία τον παροτρύνει συνεχώς.

Ύστερα από σκληρή προπόνηση χρόνων παίρνει μέρος στον παγκόσμιας φήμης ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, απάγεται μαζί με άλλους δύο ποδηλάτες, μυστηριωδώς από μια ομάδα μαυροντυμένων τύπων. Οι τύποι αυτοί είναι μέλη της γαλλικής μαφίας οι οποίοι διοργανώνουν μαύρα στοιχήματα με πρωταγωνιστές ποδηλάτες.

Η γιαγιά του, έχοντας στο πλευρό της τον πιστό τους σκύλο Bruno και χωρίς καθόλου χρήματα, κάνει τα πάντα για να τον βρει και να τον σώσει, φτάνοντας μέχρι την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και την πόλη Μπελβίλ. Εκεί θα γνωρίσει το διάσημο «Τρίο», τρεις εκκεντρικές γριές, πρώην δημοφιλείς καλλιτέχνιδες του μιούζικ χολ της δεκαετίας του ’30, οι οποίες αποφασίζουν να πάρουν την Madame Souza και τον σκύλο της Bruno υπό την προστασία τους και προθυμοποιούνται να τη βοηθήσουν να σώσει τον εγγονό της.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments