Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / ΧΡ. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Άμεσες λύσεις για να έχει μέλλον η Τοπική Αυτοδιοίκηση» -Στην έκτακτη Γ.Σ. της ΚΕΔΕ για τα οικονομικά των ΟΤΑ ο Δήμαρχος Αρταίων

ΧΡ. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Άμεσες λύσεις για να έχει μέλλον η Τοπική Αυτοδιοίκηση» -Στην έκτακτη Γ.Σ. της ΚΕΔΕ για τα οικονομικά των ΟΤΑ ο Δήμαρχος Αρταίων

KEDE 1Από:Γιώργος Γκόντζος

 

Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος με κεντρικό θέμα την διαρκώς μειούμενη χρηματοδότηση των Ο.Τ.Α. βρέθηκε ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης.

Στην έκτακτη  Γ.Σ. αποφασίστηκε η χάραξη της κεντρικής πολιτικής των Δήμων προς την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του οικονομικού «στραγγαλισμού» που υφίστανται οι ΟΤΑ, των οποίων οι πόροι έχουν περικοπεί σε ποσοστό άνω του 60% τα τελευταία χρόνια.

«Σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση για την κοινωνία, οι Δήμοι αποτελούν το τελευταίο καταφύγιο για  τους πολίτες. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι δουλεύουμε σκληρά, για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας, τα προβλήματα διαρκώς μεγαλώνουν και σε πολλές περιπτώσεις μας υπερβαίνουν. Πρέπει να βρεθούν άμεσες λύσεις, όπως η ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ και η απόδοση μεγαλύτερου ποσοστού από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των ΟΤΑ. Αν δεν γίνουν αυτά άμεσα, το μέλλον προβλέπεται ακόμη πιο δύσκολο» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Τσιρογιάννης.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων, μέσω του ψηφίσματος που εξεδόθη, διεκδικεί, μεταξύ άλλων:

  • Να μπει τέλος στη μείωση της χρηματοδότησης και να αποδοθούν στους Δήμους οι πόροι που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία.
  • Να υπάρξει σαφής νομοθετική πρόβλεψη για απόδοση σε ετήσια βάση ποσοστού 8,5% του ΑΕΠ, για την Αυτοδιοίκηση.
  • Την ένταξη όλων των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων των δήμων στο πρόγραμμα αποπληρωμής τους μέσω των εσόδων της δανειακής σύμβασης.
  • Την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων. Τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων να παραμείνουν στην αποκλειστική διαχείρισή τους από τους ίδιους τους δήμους.
  • Την απελευθέρωση των προσλήψεων στους Δήμους , που αφορά προσωπικό που απασχολείται στις κοινωνικές δομές και τις ανταποδοτικές υπηρεσίες.
  • Την άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020, με ειδικό κονδύλι για έργα Δήμων 2 δις ευρώ, όπως έχουμε αναφέρει και στο ψήφισμα του Συνεδρίου της Χαλκιδικής
  • Την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Αυτοδιοίκησης μέσα από τη συμμετοχή των ελληνικών Δήμων στο σχέδιο Γιούνκερ, σε ποσοστό τουλάχιστον κατά 10% , καθώς και με τη διευκόλυνση της πρόσβασης τους στην ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά.
  • Τη δημιουργία ενός νέου ΘΗΣΕΑ, τοπικού αναπτυξιακού προγράμματος που θα αφορά μόνον τους Δήμους. Για την υλοποίηση των διεκδικήσεων μας , θα προχωρήσουμε τις επόμενες ημέρες στις παρακάτω δράσεις

Σε περίπτωση που τα αιτήματα των Δήμων δεν γίνουν δεκτά, εξουσιοδοτείται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ για να προχωρήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των ενεργειών που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • τη σταδιακή διακοπή διευκόλυνσης άσκησης κρατικών αρμοδιοτήτων
  • τη διακοπή όλων των επιδόσεων προς τους δημότες
  • τη διακοπή παροχών δικτύων κοινής ωφέλειας κι αποκομιδή από όλες τις κρατικές υπηρεσίες (ύδρευση – αποχέτευση)
  • τη μη παραλαβή απορριμμάτων από παραχωρησιούχους
  • την άρνηση να αυξηθούν τα ανταποδοτικά τέλη καθ’ υπόδειξη.

 

Δείτε Επίσης

Αινιγματική δήλωση του Γ.Τσίμαρη σε σχέση με την στήριξη του στις δημοτικές εκλογές-Τώρα  θα πράξουμε ως ΠΑΣΟΚ.. Προέρχομαι από τα σπλάχνα αυτής  της παράταξης , εξυπακούεται ,αλλά είναι  άλλος ο ρόλος  μου τώρα.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])—  “Τώρα  είμαστε  σε  ένα άλλο μετερίζι.Είμαστε  βουλευτές  και   ασχολούμαστε  με την κεντρική ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments