Σάββατο , 13 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Νέα των Δήμων / Δυο ανακοινώσεις ,της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων ,και της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας για την “ενοικίαση δημοτικής έκτασης στην Ανατολή”

Δυο ανακοινώσεις ,της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων ,και της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας για την “ενοικίαση δημοτικής έκτασης στην Ανατολή”

ανατολή2Από:Γιώργος Γκόντζος– Οι δυο ανακοινώσεις ,της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων ,και της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας για την “ενοικίαση δημοτικής έκτασης στην Ανατολή ”

 Η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων:  “Συκοφαντίες και μικροπολιτική από την μείζονα αντιπολίτευση στην υπόθεση ενοικίασης δημοτικής έκτασης”

Για συκοφαντία και έλλειψη ηθικής κατηγόρησε την Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θωμάς Γιωτίτσας, αναφερόμενος στην υπόθεση της εκμίσθωσης δημοτικής έκτασης 22,5 στρεμμάτων στην περιοχή της Ανατολής, για την οποία επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι η Δημοτική Αρχή λειτουργεί εν κρυπτώ … «ξεπουλώντας» δημοτική περιουσία. Για την αντιπολίτευση της καταστροφολογίας στην οποία παγίως επιδίδεται, επέκρινε τον επικεφαλής της παράταξης, ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας.

Αν και ο καθορισμός των όρων δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικής έκτασης γίνεται από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών έφερε κατ’ εξαίρεση το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κι αυτό γιατί επέλεξε – όπως είπε –να αποκαταστήσει την αλήθεια θεσμικά και όχι μέσω των μέσων ενημέρωσης, όπως έπραξαν δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης, οι οποίο σε συγκεκριμένα μέσα μίλησαν με ακραίες εκφράσεις ακόμη και για ποινικές ευθύνες και «νέο Βατοπέδι».

Αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης ο κ. Γιωτίτσας εξήγησε πως στη διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών κατατίθενται κατά καιρούς διάφορα αιτήματα για μίσθωση ακινήτων, ζητείται πάντα η  σύμφωνη γνώμη της ανάλογης δημοτικής κοινότητας στα όρια της οποίας βρίσκεται η έκταση και εφόσον αποφασιστεί ότι είναι στο συμφέρον του Δήμου να μισθώσει μια έκταση, αυτό γίνεται πάντα όπως προβλέπει η νομοθεσία, δηλαδή μέσα από δημοπρασία όπου ο καθένας μπορεί να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του και ποτέ με απευθείας μίσθωση.

Στην προκειμένη περίπτωση κατατέθηκε αίτημα πολίτη για τη μίσθωση της συγκεκριμένης έκτασης, που παραμένει αδρανής και αναξιοποίητη για χρόνια, διαβιβάστηκε στη Δημοτική Ενότητα Ανατολής -το Συμβούλιο της οποίας έλαβε ομόφωνα θετική απόφαση και οι όροι της δημοπρασίας καθορίστηκαν από την Οικονομική Επιτροπή την 1η Μαρτίου.

«Οι μόνες ενστάσεις που καταγράφηκαν τότε από την αντιπολίτευση αφορούσαν τη διάρκεια της μίσθωσης και ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ. Αυτό αποδεικνύεται από τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συνεδρίασης, τα οποία και θα δοθούν στα μέλη της αντιπολίτευσης κατόπιν αιτήματος τους», είπε ο κ. Γιωτίτσας.

Η εντολή προς το αρμόδιο Τμήμα της Οικονομικής Υπηρεσίας, ήταν να καθοριστεί στη δημοπρασία ως τιμή εκκίνησης του μισθώματος, τα 1.000 ευρώ μηνιαίως.  Όπως αποδείχθηκε  από καθαρά ανθρώπινο λάθος υπαλλήλου της υπηρεσίας, η εισήγηση λανθασμένα ανέφερε μίσθωμα 1.000 ευρώ ετησίως και κατά συνέπεια αντιγράφηκε λάθος στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Είναι προφανές πως το λάθος στην γραπτή εισήγηση δεν εντοπίστηκε από κανένα μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, ούτε και από την αντιπολίτευση, καθώς αφενός δεν ετέθη στη συζήτηση – όπως αποδεικνύουν τα πρακτικά- αλλά και επί 15 μέρες και μέχρι τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 16ης Μαΐου, από την αντιπολίτευση δεν υπήρξε καμία άλλη αναφορά στο θέμα, καμία αντίδραση, ούτε στα  θεσμικά όργανα του Δήμου, ούτε στα μέσα ενημέρωσης.

«Για το λάθος αυτό και για την λανθασμένη ανάρτηση της απόφασης, αναλαμβάνω την ευθύνη, για το ότι δεν παρατήρησα αυτό το ανθρώπινο λάθος» είπε ο κ. Γιωτίτσας και συνέχισε:

«Μένοντας στο ύψος του τιμήματος, καταλαβαίνει κανείς ότι θα ήταν στα όρια της ηλιθιότητας ή της πολιτικής αυτοκτονίας να αποφασιστεί η εκμίσθωση ενός ακινήτου 22,5 στρεμμάτων για 80 ευρώ το μήνα, ένα ποσό εξευτελιστικό αντίθετο με κάθε λογική και αυτό να περάσει στα κρυφά και χωρίς αντιδράσεις, όταν μάλιστα οι όροι της δημοπράτησης δημοσιεύονται στις εφημερίδες και το διαδίκτυο. Κι επειδή δεν είμαι ούτε ηλίθιος, ούτε πολιτικά μαζοχιστής, αλλά και επειδή στη Δημοτική Αρχή ως γνώμονα έχουμε μόνο το συμφέρον του Δήμου μας και όχι την εξυπηρέτηση συμφερόντων ή ημετέρων με διαβλητές διαδικασίες, επιστρέφω τις κατηγορίες περί δήθεν ξεπουλήματος, στους συκοφάντες που θεώρησαν ότι θα αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη  εκμεταλλευόμενοι ένα ανθρώπινο λάθος», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Ο κ. Γιωτίτσας πρόσθεσε πως μετά από αυξημένο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τη συγκεκριμένη μίσθωση, προτείνεται από την  Οικονομική Επιτροπή η τιμή εκκίνησης στη δημοπρασία να είναι λίγο πιο αυξημένη και συγκεκριμένα, προτείνονται τα 1.200 ευρώ μηνιαίως. Επίσης με βάση τις εκτιμήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας για το ύψος της επένδυσης, τον χρόνο απόσβεσης κ.λ.π. προτείνεται η διάρκεια μίσθωσης τα 20 έτη με τον κ. Γιωτίτσα να τονίζει πως «ποτέ και πουθενά δεν γράφτηκε ότι η εκμίσθωση θα γίνει για 50 χρόνια όπως, κατά κόρον, κατηγορήθηκε η Δημοτική Αρχή», καθώς στην απόφαση της οικονομικής επιτροπής γίνονταν επίκληση της κείμενης νομοθεσίας ότι επιτρέπεται η εκμίσθωση έως 50 χρόνια.

Εν τέλει με τις ψήφους της παράταξης της πλειοψηφίας και της παράταξης «Γιάννενα Τώρα», από το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκαν οι προαναφερόμενοι όροι της δημοπρασίας.

«Κοίτα ποιος μιλάει»

Επικρίνοντας την μείζονα αντιπολίτευση για την προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών τόνισε ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή είναι η πρώτη Δημοτική Αρχή που έθεσε ως κορυφαία προτεραιότητα την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.

«Για δεκαετίες ολόκληρες ο Δήμος δεν γνώριζε τα ακίνητα του ούτε είχαν καταγραφεί πουθενά.  Εμείς κάνουμε την καταγραφή που θα μας δώσει πλήρη εικόνα της περιουσίας του Δήμου και το επόμενο βήμα είναι η κατάρτιση ολοκληρωμένου ρεαλιστικού σχεδίου για την αξιοποίηση της», σημείωσε ο κ. Γιωτίτσας.

Μάλιστα κλείνοντας την τοποθέτηση του έκανε και μια «αποκάλυψη» για την προϊστορία της συγκεκριμένης έκτασης στην Ανατολή, την οποία μισθώνει ο Δήμος.

Όπως είπε το ακίνητο αυτό νοικιάστηκε  για πρώτη φορά το  2004 από το Δήμο Ανατολής. Δήμαρχος ήταν ο κ. Εμμανουηλίδης και Αντιδήμαρχος ο κ. Μάντζιος, και οι δύο σημερινοί δημοτικοί σύμβουλοι της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας.  Κι ενώ η απόφαση της δημαρχιακής  επιτροπής ενέκρινε την μίσθωση 12 στρεμμάτων για 4 χρόνια. Μετά όχι μόνο τα έκαναν 8 αλλά στο μισθωτήριο πρόσθεσαν κι ένα επιπλέον κομμάτι από γειτονική έκταση. Δηλαδή άλλη έκταση κι άλλο χρόνο αποφάσισε η δημαρχιακή επιτροπή στους όρους δημοπράτησης και μίσθωσαν επιπλέον έκταση με διπλάσιο χρόνο.

«Επιπλέον  τα έτη 2008-2009 και 2010, ο πρώην δήμος Ανατολής δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ από τον μισθωτή. Ο κ. Μάντζιος που μας κατηγορούσε από τηλεοράσεως ότι δεν κάναμε τίποτα για να εισπράξουμε τα χρήματα που άφησε χρέος ο προηγούμενος μισθωτής, ήταν στο Δήμο Ανατολής όταν δημιουργούνταν το ‘φέσι’ των 130.000 ευρώ που μας κληρονόμησαν στον ενιαίο Δήμο Ιωαννιτών. Βεβαίως έχουμε κινηθεί νομικά εναντίων του προηγούμενου μισθωτή», κατέληξε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών.”

 Η ανακοίνωση της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ :”Ανερυθρίαστα  και χωρίς ίχνος ευαισθησιών” 

“Η  εκ νέου δακρύβρεχτη τοποθέτηση-δικαιολογία του αρμόδιου αντιδημάρχου οικονομικών κ. Γιωτίτσα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παρασκευής 15-04-16, όχι μόνο δεν έπεισε κανένα Γιαννιώτη περί της σωστής επιλογής αξιοποίησης των 22,5 στρεμμάτων –φιλέτο- αλλά επέφερε περισσότερο προβληματισμό και σύγχυση για τον τρόπο που επέλεξε εκείνος και η Δημοτική Αρχή να μπουν σε αυτή τη διαδικασία.

Ανερυθρίαστα  και χωρίς ίχνος ευαισθησιών  και υπευθυνότητας ο κ. Γιωτίτσας, επέρριψε τις ευθύνες στον <<άγνωστο>> υπάλληλο που έκοβε και έραβε την διαδικασία, για να υπογράφει, να υιοθετεί  και στη  συνέχεια να αναιρεί ο κ. Γιωτίτσας και το σπουδαιότερο όλων, να καταγγέλλει την αντιπολίτευση, που δημοσιοποίησε τα «λάθη» του αρμόδιου υπαλλήλου και του δήθεν αναρμόδιου τελικά αντιδημάρχου, τα οποία κατά σύμπτωση εμφανίζονται επαναλαμβανόμενα από τα ίδια << άγνωστα>> πρόσωπα.  

 Ο κ. Γιωτίτσας κατόρθωσε όχι μόνο να αποκρύψει, κατά δημόσια ομολογία του την ακριβή αντικειμενική αξία της συγκεκριμένης έκτασης, αλλά να προβεί και στην απομείωση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου κατά επτά φορές!”

  Για λόγους μειωμένης καταβολής τελών  ΕΝΦΙΑ, όπως ισχυρίσθηκε  ο κ.Γιωτίτσας που «κατά σύμπτωση»  οδηγούν  το μίσθωμα στο ποσό των 1200 ευρώ μηνιαίως,  υπολόγισε την αντικειμενική  αξία εντελώς αυθαίρετα σε 80.000 ευρω περίπου, ενώ  η αντικειμενική αξία ξεπερνά τις 560.000 ευρώ.

 Ποιους λόγους εξυπηρετούν  λοιπόν οι δικαιολογίες που αράδιαζε στο Δημοτικό Συμβούλιο  ο κ. Γιωτίτσας, ο οποίος τελικά  το μόνο που κατάφερε είναι να έλθει σε αντίθεση με την λογική, την κοινή γνώμη και τα συμφέροντα του Δήμου.

 Αν δεν το έχει αντιληφθεί ο κ. Γιωτίτσας, με αυτή την πράξη και αυτή την τακτική, έχει ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου και η συνέχεια προμηνύεται θλιβερή  για τον ίδιο και για τα συμφέροντα του Δήμου.

Δείτε Επίσης

Ν.Τσόλης-Σημαντική η συμβολή του αθλητισμού στην κοινωνικοποίηση των προσφύγων

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Στην  σημασία του  αθλητισμού  στην κοινωνικοποίηση  των  προσφύγων ,και  στις  δικές  του  ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments