Τετάρτη , 3 Ιουλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Απολογισμός από την “ΉΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ” και τον Δ. Δημητρίου

Απολογισμός από την “ΉΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ” και τον Δ. Δημητρίου

Συμπληρώθηκαν  ήδη δύο χρόνια  από τις τελευταίες περιφερειακές εκλογές. Εμείς νομίζω έχουμε δείξει όλο αυτό το διάστημα μια στάση που πολλές φορές από κάποιους  ήταν παρεξηγήσιμη αλλά όταν οι πολίτες μας έδωσαν τη δυνατότητα να συμμετέχουμε στο Περιφερειακό συμβούλιο θεωρήσαμε και έτσι έπρεπε να κάνουμε και πάντα σύμφωνα με τις αρχές μας, της προοδευτικότητας,  να είμαστε χρήσιμοι για όλους τους Ηπειρώτες.

Κάναμε προτάσεις ,επισημάνσεις ,δώσαμε λύσεις στις επιτροπές που συμμετείχαμε αλλά και μέσα στον Περιφερειακό συμβούλιο, ψηφίσαμε θετικά και πολλές φορές αρνητικά  αλλά πάντα με αιτιολόγηση. Δεν επιθυμήσαμε ποτέ να είμαστε αρνητές των πάντων αλλά είχαμε και έχουμε την άποψη της συνδιαμόρφωσης απόψεων και προτάσεων για το κοινό καλό των Ηπειρωτών και της Ηπείρου, άλλωστε για αυτό επιλέξαμε το όνομα της παράταξης Ήπειρος όλον.

Βρισκόμαστε λοιπόν σήμερα εδώ γιατί η Ήπειρος δυστυχώς όπως διαπιστώνουμε,  δεν  βρίσκεται σε κανέναν άξονα ανάπτυξης και χωρίς προοπτική, οδηγείται  στη νέα προγραμματική 2021 -2027 και κατά την άποψη μας  δεν τυγχάνει καμία στήριξης   της κυβέρνησης  όσο και αν προσπαθούν  με κομματικές φιέστες να αποδείξουν τα αντίθετα.

Δυστυχώς, η Περιφερειακή αρχή οδηγεί την Ήπειρο χέρι χέρι με την κυβέρνηση της  ΝΔ χωρίς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, χωρίς προγραμματισμό στον κάθε τομέα(θα σας τα αναλύσουν στη συνέχεια και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης μας) αλλά πάντα με την λογική, του βλέποντας και κάνοντας.

Ο ίδιος προσωπικά ο κος Περιφερειάρχης, δεν έχει αντιληφθεί την σημαντικότητα των στιγμών αλλά και  την ιδιαιτερότητα της εποχής, δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας εξυπνότερους ή ειδικότερους αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί μόνη της  η Περιφερειακή αρχή να οδηγήσει την Ήπειρο εκεί που της αξίζει, δεν μπορεί να συνεχίζει μια Περιφερειακή αρχή να λειτουργεί το 2021 με τις λογικές άλλων εποχών, εκτός αν ο κος Περιφερειάρχης, δεν δέχεται τη δήλωση του Πρωθυπουργού και πρόεδρου του κόμματος στον οποίο ανήκει  ο οποίος να σημειώσω  δήλωσε στην Ελληνική Βουλή, ότι η ΝΔ δεν είναι ένα δεξιό κόμμα..και δεν λειτουργεί με δεξιές λογικές άλλων εποχών, εκτός βέβαια  και αν από την άλλη πλευρά  και ο πρωθυπουργός έκανε μια δήλωση θέλοντας να προσεγγίσει τον χώρο της  κεντροαριστεράς βλέποντας και στο εσωτερικό του ότι μόνο με τον Δεξιό χώρο δεν μπορεί το επόμενο διάστημα να υπάρξει.

Θέλοντας να αντιληφτείτε γιατί πραγματικά είμαστε εδώ, θα σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όχι πολύ μακριά από εμάς, η  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  δέχθηκε προφανώς μετά από συνεννόηση, μια πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση παρεμβάσεων στα πλαίσια της διαβούλευσης για το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027» από το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας.

Πρόταση η οποία περιλαμβάνει 31 παρεμβάσεις μικρού/μεσαίου μεγέθους, τοπικού/περιφερειακού χαρακτήρα κατάλληλες για ενταχθούν στον σχεδιασμό του νέου ΕΠ «Δυτική Ελλάδα 2021-2027».

Πότε αλήθεια ήταν η τελευταία φορά που συναντήθηκε με τους ανθρώπους του ΤΕΕ Τμήματος Ηπείρου για να προκαλέσει κάτι αντίστοιχο ο κος Καχριμάνης, την στιγμή μάλιστα που και ο Πρόεδρος του δικού μας ΤΕΕ δεν είναι και πολύ μακριά από το γραφείο του Περιφερειάρχη, αφού ο ίδιος είναι  εργαζόμενος στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Πότε συνομίλησε σοβαρά με τους Εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας  για ένα πλαίσιο συνεργασίας τέτοιο που θα δώσει μια άλλη αναπτυξιακή προοπτική στην επιχειρηματικότητα που θα υπάρχουν προτάσεις για τον κάθε κλάδο και όχι μόνο για κλάδους που απασχολούν τον Περιφερειάρχη(λόγω καταγωγής ή εμμονής) που και για να είμαστε ειλικρινείς, κλάδους που φαίνεται να στηρίζει και να πολυδιαφημίζει, δεν φαίνεται να σπρώχνουν την Ήπειρο μπροστά.

Αυτό φάνηκε και από τις τελευταίες επίσημες  ανακοινώσεις στο επίπεδο εξαγωγών που η Περιφερειακή αρχή θεωρεί ότι πάμε πολύ καλά, αλλά τα τελευταία στοιχεία κυρίως για τις εξαγωγές μας έδειξαν  ότι χωρίς τις πέντε  μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής, θα καταγράφαμε  το απόλυτο ΜΗΔΕΝ.

Άλλο ένα τρανό παράδειγμα είναι το πρόγραμμα  ΤΡΙΤΣΗΣ, γνωρίζει άραγε κανείς τον προγραμματισμό της διάθεσης των 30 εκ ή και αυτά θα δοθούν ανάλογα με τη ζήτηση και την πελατειακή εξυπηρέτηση των Δημάρχων της Ηπείρου.

Η Περιφερειακή αρχή που εμείς από την αρχή της θητείας μας προσπαθήσαμε να στηρίξουμε για το καλό της Ηπείρου  έχει χάσει από τα αποδυτήρια σε πολλά πεδία, προσπαθεί με φωτοβολίδες να πάρει λάμψη αλλά όπως καλά γνωρίζετε, τα βεγγαλικά διαρκούν ελάχιστα δευτερόλεπτα, ούτε καν λεπτά.

Προγράμματα έχουν βαλτώσει πάνω από ένα(1) και ενάμιση χρόνο, επιλέξιμες επιχειρήσεις δεν μπορούν ξεκινήσουν, υλοποιήσιμα projects έχουν να λάβουν χρήματα πάνω από ενάμιση χρόνο, ενώ και το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας για την επιχειρηματικότητα έχει πληρώσει σήμερα περίπου 12  εκατομμύρια από τα 45 με τις υπηρεσίες της περιφέρειας να ζητούν εκ νέου από τους επιλέξιμους, φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες αφού αυτές που είχαν καταθέσει έχουν λήξει λόγω των καθυστερήσεων στους ελέγχους.

Η Περιφερειακή αρχή  έστω και τώρα πρέπει να ακούσει το σύνολο του περιφερειακού συμβουλίου, όλοι κάτι έχουν να πουν, κάτι να προτείνουν, να συνομιλήσει σοβαρά με όλους του επίσημους φορείς και από κοινού να διεκδικήσουμε αυτά που μας αναλογούν, μπορεί να τον κορόιδεψε όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο Περιφερειάρχης ο πρώην Υπουργός Υποδομών Χ.Σπίρτζης αλλά τον κοροϊδεύει από ότι φαίνεται και ίσως χειρότερα  και ο σημερινός Υπουργός Υποδομών της ΝΔ  ο κος Καραμανλής, είδατε εσείς κάποια έντονη διαμαρτυρία προς αυτόν, προς τη Κυβέρνηση ; Προφανώς και όχι, μάλλον δυσκολεύεται λόγω επωνύμου του Υπουργού ο κος Περιφερειάρχης και πρέπει να το ξεπεράσει, διότι δεν χάνει ο ίδιος, αλλά η Ήπειρος.

Όπως με την περίπτωση του Ταμείου Ανάκαμψης που η Ήπειρος σχεδόν απουσιάζει, οι Βρυξέλες σίγουρα  απορούν αν υπάρχουμε και ο πρωθυπουργός δήλωσε στην χωρίς εξήγηση επίσκεψη του στα Ιωάννινα ότι επιθυμία του είναι να έχουμε εντάξεις για τη Ήπειρο, τίποτε παραπάνω. Με επιθυμίες και ευχές του Πρωθυπουργού δεν θα πάμε πιο πάνω θα μείνουμε πάλι στάσιμοι.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τη στήριξη της Περιφερειακής αρχής μας εμπαίζει, όπως με το Γιάννενα –Κακαβιά που όχι μόνο πήρε άκυρο αλλά χρόνια τώρα επιχειρήσεις υπο ίδρυση αλλά και υπο αναβάθμιση δεν μπορούν να προχωρήσουν,  με δεδομένο ότι δεν τους επιτρέπεται αφού εκκρεμεί ο σχεδιασμός της Ιόνιας οδού  και η τελική χάραξη και έτσι, επενδύσεις χάνονται και ακυρώνονται.

Είναι μια εποχή που πρέπει να αντιληφθούν όλοι, ότι η Ήπειρος δεν είναι μια περιοχή ιθαγενών που θα έρχεται ο εκάστοτε φύλαρχος όπως στην περίπτωση του κου Μητσοτάκη, που εμφανίστηκε  μόνο για λίγες ώρες χωρίς κανείς να γνωρίζει τους πραγματικούς λόγους της επίσκεψης, που δεν συνομίλησε με τους επίσημους φορείς, παρά μόνο έκανε κομματική προπαγάνδα και επικοινωνιακή φιέστα με το MEGA εμβολιαστικό κέντρο αλλά και τις επισκέψεις σε εταιρία υψηλής τεχνολογίας, αγνοώντας επιδεικτικά  εταιρίες Γιαννιωτών όπως ΝΑTECH ,TERRACOM , ΝΙΚΙ LTD και άλλες, που επιχειρούν χρόνια στα Ιωάννινα ,ανήκουν σε Γιαννιώτες επιχειρηματίες και εξάγουν τεχνολογία σε όλο τον κόσμο.

Έχουμε σχέδιο για τον τόπο σας, ξέρουμε πως θα το κάνουμε πράξη είχε σημειώσει στην επίσκεψη του το Σεπτέμβριο του 2019, αλήθεια ποιο είναι ακριβώς το σχέδιο του και πως το κάνει πράξη δυο χρόνια τώρα ;

Είπε κάτι που εμείς δεν καταλάβαμε  πριν λίγες μέρες ;

Δεν θα παραμείνω κλεισμένος στο Μαξίμου, αλλά κάθε μήνα θα βρίσκομαι σε μία περιφέρεια, προκειμένου να δώσω έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη… είχε δηλώσει πριν από δυο χρόνια  τονίζοντας παράλληλα «Θέλω να μεταφέρω το μήνυμα μίας ανάπτυξης που θα προστατεύει το περιβάλλον, θα συνδέεται με τον αγροδιατροφικό τομέα και τον ποιοτικό τουρισμό».

Αλήθεια, μας είπε κάτι από όλα αυτά κατά την τελευταία του επίσκεψη στα Ιωάννινα , έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα αυτής της περιφερειακής ανάπτυξης ή θεωρεί ότι θα πρέπει να μείνουμε ικανοποιημένοι με τις κομματικές φιέστες όπως αυτές πραγματοποιήθηκαν  πριν από λίγες ημέρες με τον κ. Αμοιρά και τη κα Ζαχαράκη ;

Εξήγγειλε με στόμφο μάλιστα το 2019 από το ΖΑΓΟΡΙ και τη Βίτσα  ότι θα κάνουν  εξειδικευμένες παρεμβάσεις εκεί που χρειάζεται, όπως στις ακριτικές περιοχές ,αλήθεια ποιες είναι ακριβώς αυτές οι παρεμβάσεις που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ σε αυτές τις περιοχές ;

Που και με ποιόν τρόπο έχετε διαπιστώσει ότι τις έκανε πράξη ;

Θέλουμε να αναδειχθούν τα πολιτιστικά μνημεία και να συνδεθούν με την τουριστική ανάπτυξη, ο Τουρισμός άνοιξε, ποιο είναι ακριβώς το σχέδιο τους για τον Τουρισμό και πώς θα στηρίξουν την ΔΩΔΩΝΗ που το είχαν υποσχεθεί ;

Ο κ. Μητσοτάκης θέλοντας να δώσει έμφαση στην στήριξη του πρωτογενούς τομέα είχε επισκεφθεί  και το αγρόκτημα της Ιεράς Μονής Βελλά στα Ιωάννινα ενώ είχε ξεναγηθεί στην  ιερατική σχολή, αλήθεια αυτό  ήταν το ενδιαφέρον του;  το λουκέτο της Eκκλησιαστική Ανώτατης Ακαδημίας ; ας σταματήσει το ενδιαφέρον του γιατί από ότι φαίνεται είναι επιζήμιο για την Ήπειρο.

Είχε πει  ακόμη ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την γυναικεία επιχειρηματικότητα και ότι υπάρχουν ειδικά προγράμματα γι αυτό, αλήθεια που είναι αυτά τα προγράμματα ακριβώς,για  να ενημερώσουμε και εμείς τις γυναίκες που ενδιαφέρονται  για να ενταχθούν ;

Kαι βέβαια για τα μεγάλα έργα υποδομών και το φυσικό αέριο ο κος Μητσοτάκης δεν είχε ούτε μια λέξη να  πει.

Ας ξεπεράσουν  λοιπόν ορισμένοι τα  προβλήματα  τους να συγκρίνονται με το παρελθόν και ας τολμήσουν να μετρηθούν με τον απεριόριστο ορίζοντα του μέλλοντος… όσο είναι καιρός, γιατί η χώρα και η Ήπειρος δεν έχει πολύ χρόνο και οι μεγάλες ευκαιρίες χάνονται και ίσως δεν θα μας  ξαναδοθούν.

Είναι η ώρα που όλοι μαζί θα πρέπει να πορευτούμε με βάσει τις ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας και όχι με τα  κομματικά μας συμφέροντα.

 Η υγειονομική κρίση και οι κλιματικές αλλαγές θα προκαλέσουν συνταρακτικές αλλαγές. Εκεί πρέπει να επικεντρωθεί ο δημόσιος διάλογος, με σοβαρότητα και συνεργασίες,  για μια κοινωνία που θα διασφαλίζει την προσβασιμότητα της στην ανάπτυξη ,σε νέες ευκαιρίες και αξίες. Με μια αναδιαμόρφωση του ρόλου του κράτους και την αναδιανομή των πόρων ανάπτυξης.

Eμείς με σοβαρότητα θα συνεχίζουμε τον αγώνα  μας,  που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη της Ηπείρου και της ικανοποίησης όλων των κοινωνικών αναγκών, τονίζει σε ανακοίνωσή της η παράταξη “ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ”.

Δείτε Επίσης

Τριήμερο δράσεων Αστρονομίας στα Ιωάννινα 11-13 Απριλίου 2024

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και Δραστηριότητες για το ευρύ κοινό Ηράκλειο Κρήτης, 1η Απριλίου 2024. Το Ινστιτούτο ...