Τετάρτη , 17 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΙΡΚΙΝΕΖΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΙΡΚΙΝΕΖΙΟΥ

Τις  τελευταίες ημέρες πραγματοποιείται η ανακατασκευή  της στέγης του δικαστικού μεγάρου Ιωαννίνων. Το χαρακτηριστικό αυτό κεντρικό κτίριο για την πόλη των Ιωαννίνων, πλην της διαχρονικής του σημασίας, παρουσιάζει και μια άλλη ιδιαιτερότητα η οποία δεν είναι ευρέως γνωστή στο γιαννιώτικο κοινό. Στην στέγη του έχει βρει καταφύγιο και φωλιάζει το 1/3 του αναπαραγόμενου πληθυσμού του κιρκινεζιού. Το μικρό αυτό απειλούμενο γεράκι, αρκετά οικείο στους Γιαννιώτες, κάποτε φώλιαζε σε μεγάλους αριθμούς στα Γιάννενα, αλλά πλέον έχουν απομείνει μόλις 62-72 ζευγάρια σύμφωνα με πρόσφατες καταγραφές του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Το κιρκινέζι (falco naumanni) είναι ένα μεταναστευτικό γεράκι το οποίο αναπαράγεται σε αποικίες και κατά κύριο λόγο φωλιάζει σε ανθρώπινες κατασκευές. Όπως είναι γνωστό, η πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί ένα σημαντικό χώρο φωλεοποίησης για το κιρκινέζι -το οποίο άλλωστε αποτελεί και είδος χαρακτηρισμού τόσο της ΖΕΠ/ΤΚΣ GR2130005 (Λίμνη Ιωαννίνων) όσο και της ΖΕΠ GR2130012 (Ευρύτερη περιοχή πόλης Ιωαννίνων)- αλλά και έναν σημαντικό σταθμό προ-μεταναστευτικής συγκέντρωσης σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Τέλος, σύμφωνα με τα υφιστάμενα στοιχεία, το είδος χαρακτηρίζεται από έντονη φιλοπατρία καθώς επιστρέφει κάθε χρόνο στην ίδια αποικία και κατά μεγάλο ποσοστό στο ίδιο κτήριο.

Λόγω λοιπόν  της μεγάλης σημασίας που έχει το κτήριο του Δικαστικού  Μεγάρου Ιωαννίνων για το προστατευόμενο και απειλούμενο αυτό είδος, κατά την υπογραφή ανάληψης του έργου (Ιούνιος 2020) για την ανακατασκευή της στέγης από την ανάδοχο εταιρεία, πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση εργασίας στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου/ Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος, όλων των αρμοδίων φορέων, του επιστημονικού προσωπικού της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, του επιστημονικού προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, του ανάδοχου εργολάβου και εκπροσώπου του Δήμου Ιωαννιτών και συμφωνήθηκε η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών για το είδος στην υπό ανέγερση στέγη από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Το κόστος αυτής της δράσης, καθώς και μελλοντικών συναφών, όπως η συντήρηση των φωλιών και η κάλυψη τυχόν φροντίδας υγειονομικού ενδιαφέροντος ανέλαβε αποκλειστικά η Ορνιθολογική Εταιρεία. Πλην όμως πληροφορηθήκαμε προσφάτως από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ότι την 31.08.2020 και  λίγες μέρες πριν το κρίσιμο στάδιο τοποθέτησης των φωλιών, με απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου, ματαιώνεται  η συνεργασία μεταξύ της Ορνιθολογικής και του Αναδόχου του έργου της. Μάλιστα η Ελληνική Ορνιθολογική έχει αποστείλει και σχετική επιστολή στην περιφέρεια Ηπείρου με αποδέκτες όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

   Η απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου, την οποία επικαλείται η Ορνιθολογική, είναι παντελώς ακατανόητη, δεδομένου ότι η τοποθέτηση των φωλέων και η συντήρηση αυτών θα γινόταν  με δαπάνες της Ορνιθολογικής. Παράλληλα είναι και καταστροφική αφού μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του πληθυσμού του είδους εντός των ορίων της προστατευόμενης περιοχής της πόλης των Ιωαννίνων.

Επειδή θεωρούμε ότι η  ανακατασκευή της στέγης του Δικαστικού μεγάρου είναι η ευκαιρία για την Περιφέρεια Ηπείρου  να δείξει, χωρίς κανένα απολύτως οικονομικό κόστος για αυτήν,  ότι πραγματικά ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και το φυσικό πλούτο της περιοχής μας, συμβάλλοντας ενεργά στην διατήρηση αυτού του σημαντικού απειλούμενου είδους.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε από την Περιφέρεια Ηπείρου να τοποθετηθεί δημοσίως και να γνωστοποιήσει το λόγο  παύσης  της συνεργασίας Ορνιθολογικής και Αναδόχου για την εγκατάσταση των φωλέων στην υπό κατασκευή  στέγη του Δικαστικού Μεγάρου. Το οφείλει πρωτίστως  στην τοπική γιαννιώτικη κοινωνία.

Παράλληλα δε καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (το Συμβούλιο Δικαστικού Μεγάρου, το Φορέα Διαχείρισης, το Δήμο Ιωαννιτών  κ.λπ.) να παρέμβουν άμεσα ώστε να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη δράση και να  προστατευθεί ο χώρος φωλεοποίησης του παραπάνω απειλούμενου είδους.

Για το Δ.Σ. του Σ.Π.Π.Ι

Ο πρόεδρος

Νικόλαος Μπούκας -Ανέστης

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...