Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Αρχική / Πολιτισμός / Διαδικτυακή παρουσίαση της επετειακής έκδοσης «’21» από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών

Διαδικτυακή παρουσίαση της επετειακής έκδοσης «’21» από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει διαδικτυακά την Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021, και ώρα 9 μ.μ., στο κανάλι του στο YouTube, την επετειακή έκδοση «’21».

Πρόκειται για μια συλλογή κειμένων, από συγγραφείς και ποιητές, εμπνευσμένων από τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε χάρη στη συμβολή και τις άοκνες προσπάθειες του Γιάννη Πάσχου, στον οποίο εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες.

Αναλυτικά, η έκδοση περιέχει 20 κείμενα των:

1.      Εύη Κουτρουμπάκη, Ο βίος και η τελευτή του Γιαννίκου Πουλάκη

2.      Νίκος Ξένιος, Ένα έθνος που ένιωσε εξαρχής ευρωπαϊκό

3.      Θωμάς Ιωάννου, «Bάστα και τώρα Mάρκο»

4.      Αλέκος Ράπτης, Τα διαχρονικά μηνύματα της Επανάστασης του 1821

5.      Νεκταρία Ζαγοριανάκου, Τα σακιά

6.      Φιλήμων Καραμήτσος, Η ελευθερία με τα μάτια της

7.      Κώστας Κουτρουμπάκης, Η λύρα

8.      Γιώργος Χ. Θεοχάρης, Η μεγάλη δοκιμασία του Γεωργίου Καραϊσκάκη στα τέλη του εικοστού αιώνος

9.     Λίνα Φυτιλή, Το δικό μου ’21

10.   Δήμητρα Διδαγγέλου, Η πλάτανος

11.   Πάνος Ζώης, 400 χρόνια «λευτεριά ή θάνατος»

12.   Θωμάς Κοροβίνης, Η πόρπη της Τζαβέλαινας

13.   Μιχάλης Σπέγγος, Φροσύνη

14.   Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, Από το σπίτι της παρόδου Κράσνη 18 μέχρι το σπίτι μου

15.   Τιτίκα Τζάλλα, Η ενηλικίωση μιας επανάστασης

16.   Ελένη Πριοβόλου, Τις πράγματι πταίει;

17.   Σωτήρης Παστάκας, Paintballs guns στο Χάνι της Γραβιάς

18.   Κωστούλα Μάκη, Μιλώντας για την Επανάσταση του 1821 διακόσια χρόνια μετά

19.   Τασία Βενέτη, Μια φορά κι έναν καιρό

20.   Ισμήνη Καπάνταη, Οκτώ Φορές το Δαχτυλίδι

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Τιτίκα Τζάλλα, εκδότης της εφημερίδας «Ηπειρωτικός Αγών», ο ιστορικός ερευνητής Αλέκος Ράπτης και ο δημοσιογράφος Φιλήμονας Καραμήτσος, ο οποίος έχει και τον συντονισμό της παρουσίασης.

Στον πρόλογο του βιβλίου, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, αναφέρει:

«To ’21… Ένας αριθμός, και μάλιστα συντομευμένος πια, που σφράγισε και συνεχίζει να σφραγίζει την Ελλάδα σε τέτοιο βαθμό, που σήμερα, 200 χρόνια μετά, να θαυμάζουμε, να αμφισβητούμε, να ψάχνουμε τη συλλογική μας ταυτότητα μέσα από τους θρύλους, τα γεγονότα, τις ενδεχόμενες παραλείψεις ή και τους ευσεβείς πόθους που βαπτίστηκαν γεγονός για προφανείς λόγους. Το ’21 είναι η αρχή της σύγχρονης Ελλάδας. Το νέο σημείο μηδέν, το θεμέλιο, η αισιοδοξία πως ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Το ’21 είναι το όριο, εκεί όπου διακόπτεται η έως τότε Ιστορία και δημιουργείται μία καινούργια, με θυσίες, με μικρές και μεγάλες ήττες, αλλά και με ξεκάθαρο μέλλον. Ήδη, ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός είχε δείξει τον δρόμο, ενώ ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός είχε προετοιμάσει το έδαφος, δημιουργώντας ένα συγκεκριμένο υπόβαθρο και ήταν ζήτημα χρόνου να περπατήσουμε σε αυτά τα ίχνη. Τα διηγήματα και τα μικρά κείμενα, που θα διαβάσετε σε αυτή την έκδοση, έρχονται να αποτυπώσουν το 1821, όπως εμείς το βλέπουμε διακόσια χρόνια μετά. Είναι μια στιγμιαία φωτογραφία, μια αναπνοή, πριν συνεχίσουμε να περιδιαβαίνουμε τους αιώνες, μια χρήσιμη κριτική περισυλλογή της σημασίας του σήμερα, αλλά και ένα στοιχείο για τον ερευνητή του μέλλοντος, με την εποχή μας πια στο ερευνητικό του κάδρο, για το πώς οριακές στιγμές της χώρας μας μελετώνται ανά εποχή. Μικρές ιστορίες των προεπαναστικών χρόνων, σημασιολογικές αναλύσεις για το διπλό ’21 (εκείνο του 19ου αιώνα και αυτό του 21ου), ακόμη και προσωπικές ενδοσκοπήσεις για το τι σημαίνει αυτή η χρονολογία για τον καθένα μας, βρίσκονται στις σελίδες αυτής της έκδοσης. Υπάρχουν στα κείμενα αυτά όλα εκείνα τα στοιχεία, που μας φανερώνουν τους λόγους για τους οποίους είμαστε ακόμη άρρηκτα δεμένοι με την επανάσταση. Ακόμη και η συγκρουσιακή διάθεση μαζί της, το μπερδεμένο κουβάρι του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, που ακολούθησε με όλες τις παλινωδίες της μετεπαναστατικής νοοτροπίας, κάποιες από τις οποίες συνεχίζονται ως σήμερα, αποδεικνύουν ότι η εποχή πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και αμέσως μετά το 1821 είναι ριζωμένες μέσα μας, στον δημόσιο διάλογο, στη γενική νοοτροπία, στην εκπαίδευση, στην αίσθηση ταυτότητας -αλλά και συλλογικής περηφάνιας- και ακόμη πιο πέρα, στην πολιτική, στην οικονομία, στην εξουσία. Δύο αιώνες λοιπόν μετά… Δύο αιώνες, μέσα στους οποίους δοκιμάστηκε και συνεχίζει να δοκιμάζεται το νεοσύστατο κράτος, παρά τη φαινομενική ηρεμία των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης. Η γνώση των όσων ακολούθησαν το ’21, η αποδοχή ενός κοινού παρελθόντος, αλλά και οράματος για το μέλλον, μας δείχνουν ότι η οικουμενική και πάντα σύγχρονη έννοια της ελευθερίας έχει τις ρίζες της. Ρίζες τόσο στέρεες, όσο και μια χρονολογία συντομευμένη πια, μα -ίσως- το δυνατότερο σύμβολο σε μια εποχή, κατά την οποία τα μοντέρνα σύμβολα μοιάζουν αόρατα, αδύναμα ή ανεπαρκή. Το ’21 λοιπόν… Το χρέος της δικής μας γενιάς είναι να προσθέσουμε κι εμείς τα άλλα δύο -της εποχής μας αυτή τη φορά- ψηφία που προηγούνται, ώστε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον».

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Ελένη Ακονίδου, τονίζει μεταξύ άλλων:

«Οι πολυποίκιλες εκδηλώσεις, που προγραμματίζει το Πνευματικό Κέντρο για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, επιδιώκουν να αποτελέσουν ένα σημείο αναφοράς, όχι μόνο του ποιοι ήμασταν και πώς φτάσαμε ως εδώ, αλλά και του ποιοι είμαστε τώρα και ποιοι μπορούμε να είμαστε αύριο. Δεν πρόκειται για μια σειρά από στείρους εορτασμούς, από μονομερείς και φολκλορικές επικλήσεις του παρελθόντος, αλλά για μια χρονιά, κατά την οποία καλούμαστε να οραματιστούμε και να επιδιώξουμε το μέλλον. Πρόκειται για ένα ταξίδι αυτογνωσίας, που ξεκινά από το 1821, με αφετηρία την αντίληψη του σύγχρονου πολίτη για το κομβικό εκείνο έτος, ώστε να μπορέσει να προσδιορίσει την ταυτότητα του σήμερα και να θέσει τις βάσεις για το μέλλον. Η συλλογή «’21» είναι μια έκρηξη ιδεών, αντιλήψεων, συναισθημάτων. Οι συγγραφείς, μοναδικοί στο ύφος τους, γνωστές πένες της πόλης, αλλά και εκλεκτοί άνθρωποι των Τεχνών, των Γραμμάτων και της Εκπαίδευσης εκτός πόλης, μας καταθέτουν τη δική τους άποψη, ζητώντας μας να συμμετέχουμε σε μια νοερή διαλεκτική για το έτος μηδέν της σύγχρονης Ελλάδας και την προσωπική -αλλά και συλλογική- του σημασία τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους ακολουθήσουμε ως αναγνώστες σε αυτό το ταξίδι και να αναλογιστούμε ως πολίτες πια το «δικό» μας 1821 και τη σημασία του για μας.» 

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει με το Πνευματικό Κέντρο καθημερινά, από τις 11:00 το πρωί έως τη 1:00 το μεσημέρι, στο τηλ. 2651083940, για να παραλάβει το βιβλίο. Σε ηλεκτρονική μορφή μπορείτε να το διαβάσετε στην ιστοσελίδα του Πνευματικού Κέντρου: www.pkdi.gr 

Δείτε Επίσης

Π.Μπαλοπούλου(“επέκεινα χώρα”)- “Πρόσκληση” για την ταινία ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στη Βίτσα .Η ιστορία και οι στόχοι του Οργανισμού “επέκεινα χώρα”

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo,gr)—Πρόσκληση για  να παρακολουθήσουν  την ταινία ” Αναπαράσταση”  του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στην Βίτσα Ζαγορίου, ...