Πέμπτη , 24 Ιουνίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Διευκρινίσεις ως προς την έλλειψη ΜΠΕ για τους συγκοινωνιακούς κόμβους απαιτεί η Επιτροπή Κατοίκων Κενάν Μεσαρέ

Διευκρινίσεις ως προς την έλλειψη ΜΠΕ για τους συγκοινωνιακούς κόμβους απαιτεί η Επιτροπή Κατοίκων Κενάν Μεσαρέ

«Η Επιτροπή Κατοίκων Κενάν Μεσαρέ, με αίτησή της προς τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, η οποία παρατίθεται παρακάτω, διατυπώνει τις ενστάσεις της και απαιτεί διευκρινίσεις όσον αφορά την έλλειψη Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή των πρόσφατα ανακοινωθέντων συγκοινωνιακών κόμβων:

ΑΙΤΗΣΗ της Επιτροπής Κατοίκων Κενάν Μεσαρέ

ΠΡΟΣ

1. Τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Δ/σης Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας

2. Τον Περιφερειάρχη Ηπείρου.

Αξιότιμε κύριε Μιχελάκη και αξιότιμε κύριε Καχριμάνη,

Λόγω ανύπαρκτων ή πλημμελών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) στους φακέλους των έργων (την αρτιότητα των οποίων απαιτούν η εθνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία) στις 3-8-2020 η Περιφέρεια Ηπείρου ανακοίνωσε την Απόρριψη της Πράξης για την κατασκευή 3  συγκοινωνιακών κυκλικών κόμβων, την έγκριση των οποίων είχε επιχειρήσει ο Δήμος Ιωαννίνων και θα κατασκευάζονταν με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση: (α) στη διασταύρωση της Λεωφόρου Γράμμου – οδού Ίωνος Δραγούμη (β) στη διασταύρωση ΕΟ Ιωαννίνων – Αντιρρίου οδού Ιωαννίνων και Συνδετήριας Περιφερειακής οδού πόλης, (γ) στη διασταύρωση των Λεωφόρου Γράμμου – Λεωφόρου Κων/πόλεως – οδού Καλπακίου. Έτσι, εξαιτίας της διαχρονικής επιμονής της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων να κατασκευάζει οδικά έργα χωρίς ΜΠΕ (ουσιαστικά ανεξέλεγκτα, παράνομα, αυτοσχέδια και γι αυτό επικίνδυνα) η πόλη μας έχασε μια ακόμη ευκαιρία να βελτιώσει ουσιαστικά (με χρήματα της ΕΕ) και τους θανατηφόρους οδικούς άξονες που καταλήγουν στις ανωτέρω διασταυρώσεις, δεδομένης της υποχρέωσης για βελτίωση των χαρακτηριστικών οδικής ασφάλειας και των υπό διασύνδεση στους κόμβους οδών που, όπως γνωρίζετε, επιβάλλει η ΜΠΕ.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων της 2ας Δεκεμβρίου 2020 ανακοινώθηκε η κατασκευή τριών νέων κυκλοφοριακών κυκλικών κόμβων: (α) Σταυράκι – (β) Νεοχωρόπουλο – (γ) Δόμπολη+Κ. Μεσαρέ+Δωδώνης και η ανάπλαση περιοχής του κέντρου (Πυρσινέλα – Ακαδημίας – Σμύρνης – Ν. Δούκα) χωρίς ευρωπαϊκά κονδύλια, με χρήματα που θα λείψουν από άλλες ζωτικές ανάγκες του οδικού δικτύου της γειτονιάς μας και της πόλης μας (αντιπλημμυρική προστασία γειτονιών, όπως Κυβέλης και Μυράτ, διάνοιξη πλήθους δημοτικών οδών του σχεδίου πόλεως, που αναμένονται πολλές δεκαετίες, πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομοι, διαβάσεις, υποδομές ΑΜΕΑ). Κοινό χαρακτηριστικό των αναγγελθέντων έργων, τα οποία η δημοτική αρχή χαρακτηρίζει ως “ώριμα”, είναι η μη εκπόνηση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), έλλειψη η οποία έχει “προσφέρει” πολύ πόνο. 

Υπογραμμίζουμε πως, όπως γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, και η Περιφέρεια Ηπείρου εκπόνησε τις απαιτούμενες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υποχρεούται για τους παρεμφερείς κυκλικούς κόμβους, τους οποίους θα κατασκευάσει στο οδικό δίκτυο της εμβέλειάς της. 

Εξάλλου, ανακοινώθηκε η με Α.Π. 77992/30-11-2020 απόφαση της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου για το έργο με κωδικό 30.7323.066 «Κατασκευή νέου κόμβου στη διασταύρωση των οδών Δωδώνης, Δομπόλη (και Κ. Μεσαρέ)» και η απόφαση δημοπράτησής του. 

Δεδομένου του πρόδηλου εννόμου συμφέροντός μας και για το έργο αυτό, παρακαλούμε όπως (το συντομότερο δυνατό) όπως μας χορηγήσετε αντίγραφα της ΜΠΕ, της Κυκλοφοριακής Μελέτης και οποιωνδήποτε άλλων σχετικών εγγράφων έτυχαν εγκρίσεως από τις υπηρεσίες σας.

 
Με τιμή και με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας,

Η Επιτροπή Κατοίκων Κενάν Μεσαρέ

Επικοινωνία: Ευάγγελος Λιβιτσάνος, Κ.Μεσαρέ 15, Ιωάννινα» 

Δείτε Επίσης

Αντίθετος στην ανάθεση αποκομιδής απορριμάτων από τον Δήμο Ιωαννιτών στην EnAct ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων

Για «φάμπρικα ιδιωτικοποιήσεων, με τον λαό να πληρώνει το μάρμαρο» κάνει λόγο σε σχετική ανακοίνωσή ...