Πέμπτη , 11 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / ΔΩΡΕΑ KAI ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ –Του Αναστάσιου Χατζή (*)

ΔΩΡΕΑ KAI ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ –Του Αναστάσιου Χατζή (*)

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])-

ΔΩΡΕΑ KAI ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ Του Αναστάσιου Χατζή (*)

Η μεταμόσχευση οργάνων απετέλεσε την επανάσταση στην Ιατρική του 20ουαιώνα προσφέροντας ζωή από το θάνατο, καθ’ όσον η προσφορά οργάνων από θανόντα δότη δημιούργησε μία νέα πραγματικότητα στη θεραπεία της ανεπάρκειας οργάνων τελικού σταδίου.

Υπάρχει βέβαια και η μεταμόσχευση οργάνων από ζώντα δότη, αυτή όμως αφορά σε άτομα που συνδέονται μεταξύ τους και υπόκεινται στους συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ οικείων προσώπων.

Η αντικατάσταση ενός οργάνου που δε λειτουργεί από άλλο υγιές  προσφέρει επιβίωση και ποιότητα ζωής σε ασθενείς που εθεωρούντο καταδικασμένοι. Ως εκ τούτου είναι ουσιαστικό να τονιστεί ότι ο μεταμοσχευθείς δε θεωρείται πλέον ασθενής αλλά ιαθείς, ο οποίος όμως οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες καλής διαβίωσης και ιατρικής παρακολούθησης.

Όλοι μας θα πρέπει να θεωρούμε τον εαυτό μας δωρητή οργάνων ως προσφορά αλληλεγγύης και αγάπης προς τους συνανθρώπους μας. Μια τέτοια απόφαση σε καμιά περίπτωση δεν επηρεάζει ούτε τον τρόποζωής ούτε τις δραστηριότητες μας, αρκεί να τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής διαβίωσης προς όφελος κατεξοχήν της δικής μας μακροζωίας.

Άλλωστε τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι ο καθένας από μας πιο πολλές πιθανότητες έχει να χρειαστεί παρά να δώσει ένα όργανο για μεταμόσχευση!

Δυστυχώς η χώρα μας είναι τελευταία στην Ευρώπη σε προσφορά οργάνων και από ζώντα και από θανόντα δότη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες ασθενείς, που θα ευεργετούντο από τη μεταμόσχευση οργάνων, να ζουν εξαρτημένοι από ένα μηχάνημα ή από μια φαρμακευτική αγωγή και να αγωνιούν στη λίστα αναμονής για το πολυπόθητο μόσχευμα, που ποτέ δεν έρχεται και χάνονται αδίκως, ενώ θα μπορούσαν όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να διάγουν μια ποιοτική και παραγωγική ζωή, όπως κάθε συνάνθρωπος τους.

Η αμφισβήτηση του εγκεφαλικού θανάτου και ο φόβος πρόκλησης θανάτου (αν και τα δυο αστήρικτα) λειτουργούν ανασταλτικά στη διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων.

Ως προς το πρώτο η ιατρική επιστήμη κατηγορηματικά έχει ορίσει τον εγκεφαλικό θάνατο ως το θάνατο, καθ’ όσον και η ζωή και ο θάνατος συνδέονται με την εγκεφαλική ή μη λειτουργία. Έχει επίσης διαλευκάνει τη σαφή διαφορά μεταξύ εγκεφαλικού θανάτου και κώματος, το οποίο χαρακτηρίζεται ως κατάσταση δυσλειτουργίας του εγκεφάλου, που παραμένει όμως ζωντανός, με πιθανότητα εξέλιξης του είτε προς τηβελτίωση είτε προς τη χειροτέρευση. Στον εγκεφαλικό θάνατο ο εγκέφαλος είναι πλέον νεκρωμένος και δεν έχει καμιά πιθανότητα δομικής και λειτουργικής αναβίωσης. Η κατάσταση αυτή επιβεβαιώνεται με τον έλεγχο των αντανακλαστικών του εγκεφαλικού στελέχους, που αποτελεί διαδικασία ιατρικά προσδιορισμένη και νομικά διατυπωμένη, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο ούτε αυτενέργειας ούτε παράλειψης.

Ως προς το δεύτερο, η απάντηση είναι σαφής και ξεκάθαρη: ο εγκεφαλικός θάνατος προκαλείται όχι όταν προσπαθείς «να σκοτώσεις», αλλά όταν προσπαθείς να σώσεις έναν άνθρωπο. Και τούτο γιατί όταν προσπαθείς να σώσεις έναν άνθρωπο, όπως ένανπολυτραυματία μέσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αποτρέπεις το βιολογικό θάνατο των οργάνων χάρη στην «επιθετική» υποστήριξη, όχι όμως και του εγκεφάλου, όταν η βλάβη που έχει υποστεί είναι μη αναστρέψιμη, παρά τις δυνατότητες (όχι ευκαταφρόνητες) που έχει η σύγχρονη Ιατρική. 

Τέλος η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία διασφαλίζει την ποιότητα και το αδιάβλητο στη διαδικασία λήψης και μεταμόσχευσης οργάνων καθώς και της τήρησης των κανόνων ιατρικής δεοντολογίας και διαφάνειας, ώστε κάθε ασθενής που χρειάζεται μεταμόσχευση ενός οργάνου, να τυγχάνει ίσης και δίκαιης μεταχείρισης.

Ο ευρωπαϊκός χώρος είναι απόλυτα στεγανός και ασφαλής, στον οποίο η αυστηρή νομοθεσία, η θεσμική θωράκιση και η συνεχής επιτήρηση αποτρέπει κάθε ιδέα εμπορίας και παράνομης διακίνησης οργάνων καθ’ όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια.

Η προσφορά των οργάνων για μεταμόσχευση δίνει ζωή σε ανθρώπους που αλλιώς δε θα ζούσαν και αποτελεί βάλσαμο στην ψυχή των συγγενών του αγαπημένου τους προσώπου που έχασαν.

(*) Ο Αναστάσιος Χατζής μετά από συνέντευξη για το θέμα των μεταμοσχεύσεων στην εκπομπή “ό,τι πεις εσύ” (Γιώργος Γκόντζος), στο δημοτικό ραδιόφωνο , ανταποκρίθηκε σε σχετική πρόταση και έστειλε το ανωτέρω κείμενο για την ιστοσελίδα του ραδιοφώνου-Ευχαριστούμε.

Αναστάσιος Δ. Χατζής

Παιδίατρος – Εντατικολόγος

Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Διευθυντής ΜΕΘ παιδιών

Πρώην Πρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...