Κυριακή , 4 Φεβρουαρίου 2024
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ-Καταγγέλλει τις απολύσεις των 53 συμβασιούχων εργαζομένων στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στην Κατσικά

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ-Καταγγέλλει τις απολύσεις των 53 συμβασιούχων εργαζομένων στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στην Κατσικά

Tο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καταγγέλλει τις απολύσεις των 53 συμβασιούχων εργαζομένων στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στην Κατσικά. Οι εργαζόμενοι με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο Δημαρχείο Ιωαννίνων και τον ΟΑΕΔ για τη διεκδίκηση της επαναπρόσληψης τους και την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Οργανώνουν και καλούν σε νέα διαμαρτυρία την Πέμπτη 3 Φλεβάρη στην Περιφέρεια Ηπείρου. 

Το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων ,των εργολαβικών, των δουλεμπορικών γραφείων ενοικίασης και των ΜΚΟ στις δομές φιλοξενίας αναδεικνύει ξανά την ανάγκη στελέχωσης των δομών με μόνιμο προσωπικό και τη δημιουργία κρατικού φορέα για τη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου και φιλοξενίας.

Στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στην Κατσικά που ανήκει στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εργάζονται από το 2019 53 εργαζόμενοι μέσω προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας» του ΟΑΕΔ που υλοποίησε ο Δήμος Ιωαννιτών, με καθήκοντα στους τομείς της καθαριότητας, της φύλαξης, ως εκπαιδευτικό ή νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και σε άλλες χειρωνακτικές και διοικητικές εργασίες.

Παρόλο που καλύπτουν πραγματικές και ουσιαστικές ανάγκες για τη λειτουργία της Δομής, έχουν απολυθεί και επαναπροσληφθεί επανειλημμένα, μέσω παρατάσεων των συμβάσεών τους, μένοντας στο μεταξύ για πολλούς μήνες στην ανεργία, ενώ οι περισσότεροι δεν έλαβαν ούτε επίδομα ανεργίας στα διαστήματα αυτά.

Εργάζονται σε όλη την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, σε άσχημες συνθήκες υγιεινής, που προϋπήρχαν πολύ πριν την πανδημία, με τεράστιους κινδύνους για την υγεία τους, την υγεία των οικογενειών τους, την υγεία των μεταναστών και προσφύγων -μεταξύ αυτών παιδιά, ηλικιωμένοι και άλλοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες- ενώ τους είχαν αποκλείσει από κάθε ειδική άδεια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

     Σήμερα, όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι που ανέλαβαν υπηρεσία τελευταία φορά το Νοέμβριο του 2021 για ακόμα δύο μήνες απολύθηκαν  επειδή το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εκχώρησε τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζονταν σε εργολάβους και ΜΚΟ, τακτική που το Υπουργείο έχει ακολουθήσει και στο παρελθόν στις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων και η οποία οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισής τους.

Η ευέλικτη και ελαστική εργασία, αποτελεί στρατηγική επιλογή της ΕΕ ώστε οι εργαζόμενοι να είναι διαθέσιμοι ανά πάσα  στιγμή για τη στήριξη της κερδοφορίας των εργοδοτών. Το κράτος των εργοδοτών, που πιστά υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις, πρωτοστατεί στην εδραίωση και γενίκευση τους, χτυπώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Ανανεώνουν και συντηρούν στρατιές χιλιάδων συμβασιούχων, με συμβάσεις ομηρίας, αξιοποιώντας αυτό το καθεστώς και για μια διαρκή ανακύκλωση της ανεργίας.

Την ώρα που μοιράζουν δισεκατομμύρια για την πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιακή αναβάθμιση της οικονομίας , την ώρα που τα κόμματα τους τσακώνονται για τη διαχείριση της μοιρασιάς στους επιχειρηματικούς ομίλους , περισσότεροι από 1.000.000 άνεργοι ματώνουν μπροστά στην ακρίβεια, τις τεράστιες αυξήσεις των λογαριασμών του ρεύματος, τα πανάκριβα ενοίκια και την επιβίωση των οικογενειών τους.

Οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να δυναμώσουν τον αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά, μαζικές προσλήψεις με πλήρη δικαιώματα, χωρίς εργολάβους, συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ΜΚΟ. Να ενισχύσουν την οργάνωσή τους στα σωματεία, την ενότητά τους, το συντονισμό τους με τα υπόλοιπα σωματεία απέναντι στο σχεδιασμένο κατακερματισμό που επιδιώκουν όλα αυτά τα χρόνια ΕΕ, κυβερνήσεις προωθώντας όλο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο.

Αυτοί οι αντεργατικοί νόμοι πάνε χέρι-χέρι με τις αντιδραστικές αποφάσεις της ΕΕ σε βάρος προσφύγων μεταναστών, τα νέα κέντρα – φυλακές της ΕΕ, τις απελάσεις, τις επαναπροωθήσεις, το δραστικό περιορισμό των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Μαζί με την πάλη για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά να βάλουμε στο στόχαστρο τους ανταγωνισμούς και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που σπέρνουν τον πόλεμο και γεννούν την προσφυγιά. Να διεκδικήσουμε ανθρώπινες δομές φιλοξενίας, ανθρώπινες συνθήκες επιβίωσης των προσφύγων με ευθύνη του κράτους και  στελεχωμένες υπηρεσίες όπως και Επιτροπές Ασύλου, για να πάνε στις χώρες πραγματικού προορισμού που επιθυμούν.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Την άμεση επαναπρόσληψη των εργαζόμενων  στις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων και μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου. 
  • Να μην εκχωρηθούν οι υπηρεσίες διαχείρισής τους σε εργολάβους και ΜΚΟ
  • Το Υπουργείο να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις αυτού του προσωπικού  για να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών στις Δομές Φιλοξενίας

Δείτε Επίσης

Συνάντηση δημάρχου Ιωαννίνων με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης

Τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλη Λιόλιο, υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος ...