Παρασκευή , 20 Μαΐου 2022
Αρχική / Διεθνή Νέα / Guardian: Οι πρόσφυγες θα επαναπατρίζονται μέσω Frontex

Guardian: Οι πρόσφυγες θα επαναπατρίζονται μέσω Frontex

Έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό

European-Union

Μόνον 5.000 θέσεις μετεγκατάστασης θα προβλεφθούν για τους πρόσφυγες στο πλαίσιο του σχεδίου που θα συζητηθεί σήμερα στη διάρκεια της έκτακτης ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian.

Το εμπιστευτικό σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος που αποκαλύπτει η εφημερίδα αναφέρει ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που θα επιζήσουν από την επικίνδυνη διέλευση της Μεσογείου «θα στέλνονται πίσω», βάσει ενός νέου προγράμματος που θα συντονίζεται από τη Frontex.

Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης, δεν προβλέπεται σημαντική επέκταση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, παρά τις πιέσεις που ασκούνται έπειτα από τις αλυσιδωτές τραγωδίες στη θάλασσα.

Το κείμενο της απόφασης φθάνει μόνο μέχρι την επικύρωση της απόφασης της κοινής Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης και την ενίσχυση των μέσων των επιχειρήσεων Triton και Poseidon για την εποπτεία των θαλασσίων συνόρων. Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης, η προσπάθεια αυτή θα ενισχύσει τις δυνατότητες των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, στο πλαίσιο της υπάρχουσας εντολής της Frontex.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. αναμένεται αντιθέτως να συμφωνήσουν για άμεση έναρξη των προετοιμασιών για τον συστηματικό εντοπισμό, κατάσχεση και καταστροφή των σκαφών πριν από τη χρησιμοποίησή τους από τους διακινητές ανθρώπων. Η στρατιωτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αυτόν τον στόχο θα γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται τέλος να δεσμευθούν στην κοινή ανακοίνωση για την παροχή αυξημένης επείγουσας βοήθειας προς τις χώρες-μέλη της πρώτης γραμμής, δηλαδή την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ελλάδα.

 

5

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Α.Ιωαννίδου(Εντεταλμένη διδάσκουσα Université Paris II, Panthéon – Assas, και δικηγόρος Παρισίων)-Δυστυχώς οι «υποσχέσεις» του Ισλαμικού κράτους γίνονται πράξη.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Για όλους τους εκπαιδευτικούς , συζήτησα και με φίλους, ήταν τεράστιο το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments