Τετάρτη , 17 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ​ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 10.00 π.μ. ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΜΥ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ​ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 10.00 π.μ. ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΜΥ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλεί σε κινητοποίηση για τα τεκταινόμενα στον χώρο της υγείας αύριο, Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέροντας τα εξής:

«ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΣ – ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ένα χρόνο τώρα η πανδημία του κορωνοϊού αποκάλυψε με τον τραγικότερο τρόπο πόσο επικίνδυνη είναι η διαχρονική  ανυπαρξία και υποβάθμιση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – ΠΦΥ σε όλη τη χώρα και στο Νομό μας.

  • Βιώσαμε την κοροϊδία κυβέρνησης και ΕΟΔΥ που μας συμβούλευαν:  «να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό μας»  αν έχουμε συμπτώματα.

Κανείς όμως δεν έχει στην ουσία οικογενειακό γιατρό. Στην πόλη μας, δηλαδή για περίπου 65.000 κατοίκους, λειτουργούν 3 ΤΟ.Μ.Υ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) στις οποίες προβλέπεται, από νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, να υπάρχουν από 1 ιατρός, 1 νοσηλεύτρια και επισκέπτης υγείας! Τα 6 Κέντρα Υγείας του νομού είναι υποβαθμισμένα χρόνια τώρα, συμβάλλοντας  έτσι και στην ερήμωση των χωριών.  Στην πόλη το ΚΥ δεν έχει καν νευρολόγο και οφθαλμίατρο.

  • Τα  νοσοκομεία της πόλης έφτασαν στα όριά τους τον Οκτώβρη και έχουν μετατραπεί σε «νοσοκομεία μίας νόσου».

Αυτό δεν είναι αναπόφευκτο, αν υπήρχαν δημόσιες υπηρεσίες ΠΦΥ. Αυτές θα μπορούσαν να κάνουν τα διαγνωστικά τεστ, να παρακολουθούν τα κρούσματα με ήπια συμπτώματα και τους ασθενείς που κατακλύζουν τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Αντιθέτως το ελάχιστο ιατρικό προσωπικό των ΚΥ του νομού μεταφέρθηκε στα νοσοκομεία.

  • Οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό προχωράνε με καθυστερήσεις, ταλαιπωρία των ηλικιωμένων και ανακύκλωση του ελάχιστου προσωπικού νοσοκομείων και ΚΥ.

Είναι ολοφάνερο πλέον πόσο καταστροφικό είναι τα φάρμακα και τα εμβόλια να αποτελούν εμπορεύματα των φαρμακοβιομηχανιών. Επιπλέον στα Γιάννενα, που η κυβέρνηση διαφήμιζε ότι θα δημιουργηθούν 20 εμβολιαστικά κέντρα,  υπάρχουν 3 μόνο (στο ΠΓΝΙ, στο «Χατζηκώστα» και  στο ΚΥ της πόλης). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις, τεράστια ταλαιπωρία ηλικιωμένων, αναβολή εμβολιασμών.

Για τους εμβολιασμούς, αντί για προσλήψεις, η κυβέρνηση ανακυκλώνει και πάλι το προσωπικό των νοσοκομείων. Στο ΚΥ της πόλης έχουν δεσμευτεί οι ελάχιστοι παθολόγοι, γενικοί γιατροί, ο παιδίατρος, ο ρευματολόγος και όλοι οι γιατροί των ΤΟΜΥ. Πλέον δεν υπάρχει κανένα ραντεβού σε αυτές τις ειδικότητες στο ΚΥ.

  • Οι χώροι εργασίας, τα σχολεία, τα γηροκομεία γίνονται χώροι υπερμετάδοσης του ιού (π.χ. ΠΙΝΔΟΣ, ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ κλπ) γιατί η κρατική- εργοδοτική αδιαφορία και ασυδοσία για την υγεία  του λαού βγάζει μάτι. Είναι ανύπαρκτες οι δημόσιες υπηρεσίες ΠΦΥπου είναι απαραίτητες για να σχεδιαστούν και υλοποιηθούν μέτρα προστασίας ( π.χ. γιατροί εργασίας,  υπηρεσίες σχολικής υγείας κλπ).
  •  Είναι αδύνατο να υπάρχει ακριβής εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας και αντίστοιχα ολοκληρωμένη εικόνα για τις πιθανές παρενέργειες από τον εμβολιασμό αφού δεν υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες ΠΦΥ για να υλοποιήσουν αυτό το έργο, ενιαία και συστηματικά σε όλη τη χώρα (επιδημιολογική επιτήρηση και φαρμακοεπαγρύπνηση).
  •  Ο  λαός αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τον κορονοϊο  μόνος του (ατομική ευθύνη),  με πρόστιμα και απαγορεύσεις, αντί για συστηματική  ενημέρωση, εκπαίδευση σε όλη την κοινότητα, από οργανωμένες δημόσιες υπηρεσίες ΠΦΥ, αφού δεν υπάρχουν.
  • Δίπλα στα παραπάνω  είναι ανύπαρκτες και οι δημόσιες υπηρεσίες ΠΦΥ για τα παιδιά και τις έγκυες, τα Αμεα, τους ψυχικά ασθενείς, για οδοντιατρική περίθαλψη κ.α. Όλα όσα θα μπορούσε και πρέπει να έχει ένα ΚΥ για να επιτελεί το στόχο του: την ΠΡΟΛΗΨΗ.

Η πρόληψη είναι «κόστος» και πεδίο κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων

Τα χρόνια των μνημονίων είχαν απολυθεί 2.800 γιατροί από την ΠΦΥ. Στον τελευταίο κρατικό προϋπολογισμό η κυβέρνηση κόβει 96 εκατομμύρια ευρώ από την ΠΦΥ.

Στα Γιάννενα υπάρχει αφθονία ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και πολλοί αυτοαπασχολούμενοι γιατροί. Η  κυβέρνηση δεν τόλμησε να προχωρήσει σε επίταξη του ιδιωτικού τομέα αντίθετα φρόντισε να θησαυρίσουν οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι.

Λεφτά για την ΠΦΥ και γενικά για τις ανάγκες του λαού δήθεν δεν υπάρχουν, αλλά και αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει να “μπουκώνει” με επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές τους επιχειρηματικούς ομίλους και να ξοδεύει 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για το ΝΑΤΟ.

Παίρνουμε την προστασία της υγείας στα χέρια μας – Καμία ανοχή

 Το Εργατικό Κέντρο καλεί κάθε εργάτη και εργάτρια, τους υγειονομικούς του νομού και τις λαϊκές οικογένειες να οργανώσουν την πάλη για να προστατεύσουν την υγεία τους και των παιδιών τους. Σε κάθε χώρο δουλειάς, εκπαίδευσης, γειτονιά και χωριό δεν αφήνουμε άλλο χρόνο να πάει χαμένος.

Παλεύουμε για σύγχρονη, δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, με αποκλειστική ευθύνη και γενναία χρηματοδότηση από το κράτος, με έμφαση στην ΠΡΟΛΗΨΗ. Η ΜΚΟ, η φιλανθρωπία δεν είναι λύση. Διεκδικούμε όλα όσα η επιστήμη και η τεχνολογία ήδη προσφέρουν, για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα αρρωσταίνουμε, θα έχουμε καλύτερο επίπεδο υγείας. Όλα αυτά είναι εφικτά, αρκεί ο αγώνας μας να βάζει στο επίκεντρο αυτούς που μας τα στερούν, τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις κυβερνήσεις τους.

Απαιτούμε:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, σύγχρονο ιατροτεχνολογικο εξοπλισμό στα Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Τ.ΟΜ.Υ. του νομού Ιωαννίνων. Ενίσχυση με κινητές μονάδες.
  • Να δημιουργηθεί  και  στελεχωθεί ικανός αριθμός εμβολιαστικών κέντρων σε όλο το νομό (σε όλα τα ΚΥ).  Να αξιοποιηθούν δομές και κτήρια (π.χ. Περιφερειακό Εργαστήρι Δημόσιας Υγείας-ΠΕΔΥ) και για νοσηλεία ήπιων περιστατικών covid- 19. Κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ για εμβολιασμό.
  • Άμεσα να λειτουργήσουν όλο το 24ωρο όλες οι δομές της Π.Φ.Υ.
  • Να δημιουργηθούν υπηρεσίες  ΠΦΥ- ΚΥ με το απαραίτητο και εξειδικευμένο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό σε  περιοχές της πόλης, όπως στη ΒΙΠΕ, στο Πανεπιστήμιο, σε Κατσικά, Σεισμόπληκτα και μεγάλα χωριά.
  • Κρατικό σώμα γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς ενταγμένο στα ΚΥ.
  • Πλήρης επίταξη, εξοπλισμού εργαστηρίων και προσωπικού του ιδιωτικού τομέα και ένταξής τους στο κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Να καταργηθούν οι πληρωμές και συμμετοχές για εξετάσεις , φάρμακα κ.λπ.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλο το λαό- Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.»

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...