Κυριακή , 19 Μαΐου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Κριτική στη ΔΕΥΑΙ για τις διακοπές νερού και τη διαχείριση της λυματολάσπης από τον Θωμά Μπέγκα

Κριτική στη ΔΕΥΑΙ για τις διακοπές νερού και τη διαχείριση της λυματολάσπης από τον Θωμά Μπέγκα

Ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», αναφερόμενος στα -πολλά και επαναλαμβανόμενα, κατά την άποψή του- προβλήματα λειτουργίας της ΔΕΥΑΙ, τόνισε πως «ευτυχώς η κακοκαιρία “Μήδεια” πέρασε για λίγο από την περιοχή μας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση «δεν ξέρουμε τι άλλο θα μας έμελλε, αφού η ΔΕΥΑΙ πιάστηκε για ακόμα μια φορά στον ύπνο».

Ο κ. Μπέγκας ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία διάθεση να ασκήσει κριτική με όρους λαϊκισμού για την πολύωρη διακοπή νερού την ημέρα που η «Μήδεια» περνούσε από την περιοχή μας, προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό η παράταξή του δεν εξέδωσε εν θερμώ καμία ανακοίνωση τις ημέρες εκείνες.

Πρόσθεσε δε πως δεν θα κάνει κανένα σχόλιο για τη διανομή νερού, άσχετα αν «αυτή κινήθηκε στα όρια της αξιοπρέπειας και της επικινδυνότητας για τους  πολίτες, λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά και της πανδημίας».

«Δεν μπορώ όμως να μην θυμίσω ότι η Δημοτική Αρχή και στην περίπτωση της ΔΕΥΑΙ επέλεξε να διακόψει βίαια μια επίπονη προσπάθεια εξυγίανσης που ξεκίνησε στη θητεία μας», ανέφερε στη συνέχεια, φέρνοντας ως παραδείγματα τις υποθέσεις της προκήρυξης της θέσης του Γενικού Διευθυντή, αλλά και της διερεύνησης ζητημάτων μισθοδοσίας των υπάλληλων, που δεν προχώρησαν με την ανάληψη της νέας διοίκησης.

«Επιλέξατε να χαϊδέψετε αυτιά. Και προεκλογικά και μετεκλογικά. Η διοίκηση γνωρίζει ότι πολύ σύντομα θα μας απασχολήσει ένα πολύ σοβαρό θέμα της Επιχείρησης για το οποίο εμείς δεν θα λαϊκίσουμε, αλλά θα πούμε αλήθειες. Άλλωστε οι παθογένειες της ΔΕΥΑΙ είναι χρόνιες και σε καμία περίπτωση δεν φταίει η δική μας δημοτική αρχή. Γνωρίζουμε όλοι πως για να εξυγιανθεί η Επιχείρηση χρειάζονται συνέργειες, αλλά ορισμένα μέλη της σημερινής δημοτικής αρχής που μετείχαν και στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο δεν θέλησαν να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

Κάλεσε μάλιστα τη διοίκηση της ΔΕΥΑΙ να λάβει πρωτοβουλίες για διαπαραταξιακές συναινέσεις, στη λογική των ομάδων εργασίας που θα παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις.

Μένοντας στα θέματα της ΔΕΥΑΙ, ο κ. Μπέγκας σχολίασε τις «πανηγυρικές», όπως τις χαρακτήρισε, ανακοινώσεις για την εξέλιξη του διαγωνισμού, που αφορά στην αναβάθμιση και επέκταση του βιολογικού καθαρισμού και τη διαχείριση της λυματολάσπης.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο έργο, τόνισε πως «είναι μόλις το πρώτο βήμα μπροστά, που κάνει η σημερινή διοίκηση της ΔΕΥΑΙ, μετά από ενάμιση χρόνο, αφού επέλεξε να μην δώσει ούτε μια μάχη, αλλά αντίθετα να ‘συνεργαστεί” με τον χρόνο και την αδράνεια».

«Γνωρίζουν όλοι ότι παλέψαμε μέχρις εσχάτων για να σώσουμε το έργο του βιολογικού καθαρισμού και των δικτύων αποχέτευσης από την απένταξή τους. Γνωρίζουν επίσης ποιοι ήταν αυτοί που παρεμπόδιζαν την εξέλιξη του διαγωνισμού, χρησιμοποιώντας νομικά τερτίπια. Δε νομίζω ότι πρέπει να πανηγυρίζετε ακόμα, γιατί ο δρόμος μέχρι το τέλος είναι μακρύς και οι ευθύνες για τις καθυστερήσεις βαραίνουν αποκλειστικά τη δική σας διοίκηση», υπογράμμισε ο κ. Μπέγκας.

Αναφορικά δε με τη διαχείριση της λυματολάσπης, τόνισε πως «η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ προσπαθεί να παραπλανήσει τους πολίτες με πλασματικά στοιχεία εξοικονόμησης πόρων, την ώρα που, αν δεν είχε ακυρώσει τον διαγωνισμό που η προηγούμενη διοίκηση της Επιχείρησης είχε κάνει, αυτή τη στιγμή η λυματολάσπη θα είχε απομακρυνθεί».

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ, διερωτήθηκε αν είναι σε θέση να απαντήσει στο πότε θα απομακρυνθεί η λυματολάσπη, κάτι που είναι απαραίτητο για να ξεκινήσουν οι εργασίες επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού.

Καταλήγοντας, τόνισε τα εξής:

«Η δημοτική αρχή της φάμπρικας των αναθέσεων δεν μπορεί να μέμφεται εμάς επειδή επιλέξαμε έναν ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για την απομάκρυνση της λυματολάσπης».

Τέλος, με αφορμή το δελτίο τύπου της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού, υπογράμμισε ότι από τη θέση του Δημάρχου την προηγούμενη δημοτική περίοδο επανέλαβε πολλές φορές πως δεν πρόκειται ποτέ να μηδενίσει το έργο καμίας δημοτικής αρχής και πως αναγνώρισε ό,τι είχαν προσφέρει στον τόπο οι προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου. Πρόσθεσε όμως ότι από το σημείο αυτό μέχρι τη διεκδίκηση δαφνών, που δεν αναλογούν σε κάποιους, υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Δείτε Επίσης

Ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Ιωαννίνων αναδεικνύουν ζητήματα των ΑμεΑ, θετικές πρωτοβουλίες και τονίζουν : Θέμα παιδείας η στάση των συμπολιτών μας

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—- Θέματα που αφορούν τα Άτομα με Αναπηρία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσον ...