Τρίτη , 21 Μαΐου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Παρέμβαση του Θωμά Μπέγκα για τα κτήρια Δομπόλη και ΚΕΠΑΒΙ

Παρέμβαση του Θωμά Μπέγκα για τα κτήρια Δομπόλη και ΚΕΠΑΒΙ

Για μια πολιτική κυβίστηση εκ μέρους του Δημάρχου Ιωαννίνων σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του παλιού κτηρίου του Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης του δημοτικού συμβουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπέγκας ανέδειξε την αγωνία της δημοτικής αρχής να «μαζέψει» τις εντυπώσεις που η ίδια δημιούργησε, πάντα κατά την προσωπική άποψη του επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών – Νέα Γιάννενα», μετά τη συνάντηση του Δημάρχου Ιωαννίνων με τον πρωθυπουργό, όπου  ο κ. Ελισάφ αιτήθηκε τη μεταβίβαση της κυριότητας του κτηρίου, προκειμένου να στεγαστεί εκεί το Δημαρχείο.

«Προφανώς η κίνηση αυτή έγινε χωρίς καμία προεργασία και γι’ αυτό στην πορεία η αρχική σκέψη άρχισε να αποδομείται. Βέβαια δεν είναι κακό να μεταβάλλεις την άποψή σου, όταν διαπιστώνεις ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί, αρκεί να έχεις το πολιτικό θάρρος να το παραδεχτείς», είπε αρχικά ο κ. Μπέγκας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η παράταξή του με δελτίο τύπου που εξέδωσε επικρότησε την πρωτοβουλία Περιφέρειας και Δήμου για τη διεκδίκηση της κυριότητας του κτηρίου, δηλώνοντας υπέρμαχος τέτοιων διεκδικήσεων από πλευράς των τοπικών φορέων.

«Γνωρίζετε πόσο μεθοδικά διαχειριστήκαμε και ολοκληρώσαμε διεκδικήσεις εκτάσεων, όπως αυτές των πρώην Στρατιωτικών Φούρνων και Φυλακών, αλλά και του Πάρκου Πυρσινέλλα, έχοντας πάντα ως αρχή την ύπαρξη μιας συγκεκριμένης πρότασης αξιοποίησης επαρκώς μελετημένης, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση και ωριμότητα υλοποίησης. Κι ενώ πετύχαμε όσα προανέφερα, δεν επικοινωνήσαμε ποτέ με κορώνες τις διεκδικήσεις μας αυτές, αντίθετα δουλέψαμε για να έχουμε έτοιμες προτάσεις για την αξιοποίησή των ακινήτων. Αυτό λέγεται απεύθυνση στην κοινωνία με ρεαλισμό και ειλικρινή λόγο κι όχι με λαϊκισμό», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

Στη συνέχεια έθεσε στο δημόσιο διάλογο τα παρακάτω εύλογα ερωτήματα σε σχέση με το κτήριο της οδού Δομπόλη:

  1. Αρκούν τα τετραγωνικά του ακινήτου για τη φιλοξενία των υπηρεσιών του δήμου;
  2. Διατίθεται επαρκής περιβάλλων χώρος για πάρκινγκ;
  3. Επιλύεται το κυκλοφοριακό ζήτημα που θα προκύψει;

Τέλος, επισήμανε ότι η παράταξή του υποστηρίζει τόσο στον προγραμματικό της λόγο, όσο και σήμερα, ότι οι χρήσεις του κτηρίου της Δομπόλη θα πρέπει να συνάδουν με τον ιστορικό του χαρακτήρα, δηλαδή την Παιδεία και τον Πολιτισμό, συνδυαστικά με δράσεις υψηλού επιπέδου και εξωστρέφειας, που θα προβάλλουν τον τόπο.

Παρουσιάζοντας αναλυτικά τα όσα η δημοτική αρχή της «Ενότητας Πολιτών – Νέα Γιάννενα» έκανε για τη μεταστέγαση του Δημαρχείου Ιωαννίνων και των υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών στο ΚΕΠΑΒΙ, ο κ. Μπέγκας τόνισε μεταξύ άλλων:

«Δουλέψαμε μεθοδικά την πρότασή αυτή και φτάσαμε σε προχωρημένο επίπεδο τη μελέτη με απόλυτο σεβασμό στη διοίκηση του ΚΕΠΑΒΙ, την οποία είχαμε ισότιμο συνομιλητή σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.

Η πρόθεσή μας έγινε έγκαιρα γνωστή στην κοινωνία μέσω της διαβούλευσης για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού του συγκεκριμένου τμήματος του παραλιμνίου μετώπου (Παλιά Σφαγεία, Στρατιωτικές φυλακές, ΚΕΠΑΒΙ).

Διασφαλίσαμε τις βασικές αρχές σχεδιασμού: χωροθέτηση υπηρεσιών, λειτουργία περιβάλλοντα χώρου, κυκλοφοριακή λειτουργία, ΚΕΝΑΚ και ενεργειακή αναβάθμιση.

Ο κ. Ελισάφ αρνείται την ύπαρξη όλων αυτών θεωρώντας τόσο εμάς, όσο και την γιαννιώτικη κοινωνία, αφελείς.

Ωστόσο, γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχουν υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, οι οποίοι ήταν άμεσοι συνεργάτες στη μελέτη μαζί με το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, που την χρηματοδότησε».

Επιπλέον, ο κ. Μπέγκας επέδειξε σε όλο το Σώμα το συνοπτικό τεύχος παρουσίασης της μελέτης, το κατέθεσε στο Προεδρείο και δήλωσε ότι βρίσκεται στη διάθεση οποιουδήποτε δημοτικού συμβούλου ενδιαφέρεται  να ενημερωθεί.

Δείτε Επίσης

Ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Ιωαννίνων αναδεικνύουν ζητήματα των ΑμεΑ, θετικές πρωτοβουλίες και τονίζουν : Θέμα παιδείας η στάση των συμπολιτών μας

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—- Θέματα που αφορούν τα Άτομα με Αναπηρία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσον ...