Πέμπτη , 1 Φεβρουαρίου 2024
Επικαιρότητα
Αρχική / Πολιτισμός / Ματθαίος Τσαχουρίδης: “Η ποντιακή λύρα είναι η ψυχή μου.” Κυριακή 12 & 19 Ιουλίου (13.00) στη “Μουσική Κερασιά”, Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων (98,7/dimotikoradiofono.gr).

Ματθαίος Τσαχουρίδης: “Η ποντιακή λύρα είναι η ψυχή μου.” Κυριακή 12 & 19 Ιουλίου (13.00) στη “Μουσική Κερασιά”, Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων (98,7/dimotikoradiofono.gr).

Ματθαίος Τσαχουρίδης
@TsahouridisMatthaiosOfficial

Από: Εβίτα Θεοχάρη

Η ποντιακή λύρα είναι η ψυχή μου. Εκεί αρχίζουν και τελειώνουν όλα.“, (Ματθαίος Τσαχουρίδης)

Η εκπομπή είναι διαθέσιμη προς ακρόαση, στο τέλος του κειμένου!

Για δύο συνεχόμενες Κυριακές, 12 & 19 Ιουλίου, στην εκπομπή “Μουσική Κερασιά” φιλοξενείται ένας ξεχωριστός καλεσμένος, ο κύριος Ματθαίος Τσαχουρίδης, σολίστας στην ποντιακή λύρα, διακεκριμένος μουσικός τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και διδάκτωρ Μουσικής Πρακτικής από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Κουβαλώντας ένα πλούσιο βιωματικό πολιτισμικό φορτίο από τη Βέροια Ημαθίας, μέσα από ακούσματα της δημοτικής μουσικής του Πόντου από την οικογένειά του, βραβεύθηκε ως νέος ταλαντούχος μουσικός της ποντιακής λύρας και με υποτροφία ακολούθησε πολυετείς μουσικές σπουδές στην Αγγλία. Το διδακτορικό του αποτελεί το πρώτο στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αναφέρεται στην ερμηνεία μη δυτικού μουσικού οργάνου και το πρώτο παγκοσμίως για την ποντιακή λύρα, την προέλευσή της και τις σύγχρονες δυνατότητές της.

Οι σπουδές διευρύνουν τον τρόπο σκέψης και το πώς αντιλαμβανόμαστε το μουσικό γίγνεσθαι, ιδιαίτερα σ’ αυτόν τον συγκεκριμένο χώρο, που λέγεται Λονδίνο.“, (Ματθαίος Τσαχουρίδης)

Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης ταξιδεύει με την ποντιακή λύρα σε διάφορες χώρες του κόσμου, από την Ανατολή μέχρι τη Δύση, όπως και στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, εκπροσωπώντας επάξια τη μουσική κληρονομιά των Ελλήνων του Πόντου. Συμμετέχει σε συναυλίες και παραστάσεις και σε συνεργασία με διεθνούς φήμης μουσικούς και ορχήστρες, αναδεικνύοντας τις απεριόριστες δυνατότητες της ποντιακής λύρας και φέρνοντας το ευρύ κοινό κοντά στην ποντιακή λύρα και στην παραδοσιακή μουσική του Πόντου, η οποία αποτελεί ένα δυναμικό στοιχείο του πολιτισμού.

Όποτε κρατώ την ποντιακή λύρα στα χέρια μου, νομίζω ότι είναι κάτι σαν προέκταση του σώματός μου. […] πραγματικά νιώθω κάθε π α λ μ ό και κάθε χ τ ύ π η μ α του τοξαριού επάνω στην ποντιακή λύρα.“, (Ματθαίος Τσαχουρίδης)

Είναι εμπνευστής και δημιουργός, μαζί με τον αδερφό του και σπουδαίο ερμηνευτή, Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη, του μουσικού σχήματος “ΨΥΧΗ & ΣΩΜΑ“, όπου με επίκεντρο την ποντιακή λύρα και την ανθρώπινη φωνή, παρουσιάζουν ένα μεγάλο και απρόσμενο μουσικό ρεπερτόριο. Η πρωτοποριακή μουσική παράσταση του συγκροτήματος δέχεται διθυραμβικές κριτικές σε ολόκληρο τον κόσμο. Το μουσικό σχήμα “ΨΥΧΗ & ΣΩΜΑ” έχει συμπράξει μουσικά με κορυφαίους σολίστες, μουσικούς και συνθέτες. Οι παραστάσεις τους έχουν δοθεί σε χώρους Φορέων Πολιτισμού, σε τηλεοπτικά προγράμματα και σε άλλες παραγωγές.

[…] με την εξωστρέφεια […] στο “ΨΥΧΗ & ΣΩΜΑ“, κάνουμε πολλούς καινούριους φίλους και πολύ κόσμο να αγαπήσει την ποντιακή λύρα και να δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Πόντο γενικά, ως ιδέα και ως έννοια.“, (Ματθαίος Τσαχουρίδης)

Η δίωρη αφιερωματική εκπομπή στον σπουδαίο μουσικό Ματθαίο Τσαχουρίδη είναι πλούσια από λόγο και από μουσική. Η συζήτηση κινείται γύρω από τη βιωματική του σχέση με τη δημοτική μουσική του Πόντου, τις μακροχρόνιες μουσικές σπουδές στην Αγγλία, τη διαδρομή του μουσικού σχήματος “ΨΥΧΗ & ΣΩΜΑ“, τις συνεργασίες με κορυφαίους μουσικούς, τραγουδιστές και συνθέτες ανά τον κόσμο, τη σύνθεση και τα μελλοντικά του σχέδια γύρω από τη μουσική. Με την ποντιακή του λύρα θα μας χαρίσει μοναδικές ερμηνείες παραδοσιακών τραγουδιών από τον Πόντο και την Ήπειρο, μία δική του σύνθεση και έναν αυτοσχεδιασμό, οι οποίες συνοδεύονται από πληροφορίες σχετικά με την προέλευση του τραγουδιού και της μουσικής και τη διαδικασία δημιουργίας, καθώς και τις τεχνικές παιξίματος της ποντιακής λύρας!

Σ υ ν τ ο ν ι σ τ ε ί τ ε

Κυριακή 12 & 19 Ιουλίου στη 13.00

στη “Μουσική Κερασιά

Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων

98, 7 & dimotikoradiofono.gr

Επιμέλεια & Παρουσίαση εκπομπής: Εβίτα Θεοχάρη

Ακούστε την εκπομπή, εδώ!

Δείτε Επίσης

Π.Μπαλοπούλου(“επέκεινα χώρα”)- “Πρόσκληση” για την ταινία ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στη Βίτσα .Η ιστορία και οι στόχοι του Οργανισμού “επέκεινα χώρα”

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo,gr)—Πρόσκληση για  να παρακολουθήσουν  την ταινία ” Αναπαράσταση”  του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στην Βίτσα Ζαγορίου, ...