Κυριακή , 21 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Μέτρα επιπλέον οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων της Νήσου Παμβώτιδας ζητά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων

Μέτρα επιπλέον οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων της Νήσου Παμβώτιδας ζητά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων

Επιστολή στήριξης των αιτημάτων επιχειρηματικότητας των επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων της κοινότητας Νήσου Ιωαννίνων απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων προς τους 4 αρμόδιους υπουργούς (Ανάπτυξης, Εργασίας, Οικονομικών και Τουρισμού), αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής:

«Αξιότιμοι κ. κ. Υπουργοί,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε και να σας επισημάνουμε τις ιδιαιτερότητες που εμφανίζουν περιοχές της χώρας και χρειάζονται άμεσης και ειδικής στήριξής σας, όπως αυτό προκύπτει από τα μέχρι τώρα μέτρα, τα οποία δεν λαμβάνουν μέριμνα για ειδικές περιοχές, όπως το νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας στην πόλη των Ιωαννίνων.

Ένα νησάκι μέσα στη λίμνη Παμβώτιδα, το οποίο κατοικείται από περίπου 200 κατοίκους, όπου απασχολούνται σε ατομικές -κυρίως- και οικογενειακές επιχειρήσεις 100 άνθρωποι και σε πολλές δε των περιπτώσεων ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι τυγχάνει να είναι τα ίδια πρόσωπα, αυτοαπασχολούμενοι.

Μια μικρή κοινότητα επιχειρηματιών, οι οποίοι επιβιώνουν αποκλειστικά από τον τουρισμό (επισκέψεις ΚΑΠΗ, σχολικές εκδρομές κ.ά.). Λίγες επιχειρήσεις εξ αυτών όμως βρίσκονται στο καθεστώς της αναγκαστικής αναστολής με κρατική εντολή (εστίαση) και αρκετές από τις υπόλοιπες -οι περισσότερες, πληττόμενες- άλλοτε ανοιχτές και άλλωστε κλειστές, επί της ουσίας όμως, όπως αντιλαμβάνεστε και εσείς, κλειστές για αρκετούς μήνες, λόγω της απαγόρευσης των μετακινήσεων από άλλες περιοχές της χώρας και λόγω του απαγορευτικού του ωραρίου, που ισχύει και στα Ιωάννινα μέχρι και σήμερα. Συνεπώς, από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι ακόμη και τα μέτρα clickaway και click in shop δεν είχαν και δεν έχουν εφαρμογή στις επιχειρήσεις της νήσου.

Οι παραπάνω επιχειρήσεις, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, δεν έχουν λάβει παρά ελάχιστη  στήριξη – επιχορήγηση από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν ενεργοποιηθεί από την κυβέρνηση μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα ακόμη και την ενδεχόμενη ημερομηνία έναρξης του τουρισμού στις 14 Μαΐου να μη σταθεί δυνατό να λειτουργήσουν κάποιοι εξ αυτών τις επιχειρήσεις τους.

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων θεωρεί ότι θα πρέπει εκ μέρους σας να ληφθεί σοβαρά υπόψη η διαφορετικότητα της νήσου της Παμβώτιδας Ιωαννίνων και να συμπεριληφθούν οι επιχειρήσεις της σε ειδικό καθεστώς, με τα παρακάτω προτεινόμενα μέτρα και οφέλη: χρηματοδότηση νέας ειδικής μη επιστρεπτέας χρηματοδότησης ανεξαρτήτως ΚΑΔ, δυνατότητα υπαγωγής στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων, ανεξαιρέτως αριθμού εργαζομένων, κεφάλαιο κίνησης ανάλογα με τα έξοδα του 2019 με μηδενικό επιτόκιο έως το 50% των παγίων τους, υπαγωγή σε πρόγραμμα χρηματοδότησης αντίστοιχο με αυτό που υλοποιούν οι περιφέρειες της χώρας για όλες τις επιχειρήσεις, καθώς και για όσες έχουν υποβάλει στο τρέχον πρόγραμμα και θα απορριφθούν, επιδότηση εργαζομένου τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων και της εστίασης μετά την προβλεπόμενη έναρξη του τουρισμού 14 Μαΐου, καθώς και επιδότηση πετρελαίου κίνησης μέσω μειωμένου συντελεστή φορολογίας επί των τιμολογίων αγοράς ή επιδότηση συγκεκριμένων lt πετρελαίου κίνησης για το 2021 για τα πλωτά μέσα των λεμβούχων της κοινότητας Νήσου Ιωαννίνων συγκριτικά με τις ποσότητες lt του 2019.

Θέλουμε να πιστεύουμε, κ. κ. Υπουργοί, ότι θα μελετήσετε ιδιαιτέρως τα παραπάνω αιτήματα, όπως συνδιαμορφώθηκαν με τους βαθύτατα πληττόμενους επιχειρηματίες – αυτοαπασχολούμενους της κοινότητας Νήσου του Δήμου Ιωαννιτών και της Π.Ε. Ιωαννίνων και θα δώσετε τις λύσεις στα ανυπέρβλητα προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί, με απώτερο στόχο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και των οικογενειών τους.

Με τιμή,

Για το Επιμελητήριο Ιωαννίνων,

Ο Πρόεδρος,

Δρ. Δημήτριος Δημητρίου»

Δείτε Επίσης

Β.Γαρδίκος( ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ)- Οι παράγοντες που δημιουργούν αισιοδοξία για μια έδρα στο Νομό Ιωαννίνων

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])===  “Η αισιοδοξία  για  μια έδρα στο νομό Ιωαννίνων,προκύπτει από την καθημερινή συζήτηση ...