Πέμπτη , 7 Μαρτίου 2024
Αρχική / Πολιτισμός / “Μουσική Κερασιά”: Ακούστε διαδικτυακά_”Το Δωδεκαήμερο στην Ήπειρο”

“Μουσική Κερασιά”: Ακούστε διαδικτυακά_”Το Δωδεκαήμερο στην Ήπειρο”

Από: ΕΒΙΤΑ ΘΕΟΧΑΡΗEVITA THEOCHARI

Μουσική Κερασιά, με την Εβίτα Θεοχάρη

Η εορταστική εκπομπή με θέμα: “Το Δ ω δ ε κ α ή μ ε ρ ο στην Ή π ε ι ρ ο” είναι διαθέσιμη προς ακρόαση στον παρακάτω σύνδεσμο από το κανάλι του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.

Καλή ακρόαση!

Μέσα σε δύο και πλέον ώρες άνθρωποι από διάφορα μέρη της Ηπείρου, που προέρχονται και από διάφορες εθνοπολιτισμικές ομάδες, μοιράζονται μαζί μας τις μνήμες τους από τα μέσα του 20ού αιώνα για τα έθιμα, τις δοξασίες και τα δρώμενα του Δωδεκαημέρου.

Βασιλική Παπαναστασίου, Δροσοχώρι Ιωαννίνων

Λόγω της πανδημίας φέτος οι καλαντιστές δεν είπαν τα κάλαντα στις πόλεις και στα χωριά τους και δεν πραγματοποιήθηκε η επιτέλεση των διάφορων δρώμενων. Για αυτό, δίνεται φωνή μέσω της “Μουσικής Κερασιάς” σε όλες και όλους να μας πουν τα κάλαντα και να μας μιλήσουν για το εορταστικό Δωδεκαήμερο, με την ευχή να σας προσφέρουμε γνώση και χαρά!

Μάχη Θώμου, Μάρμαρα Ιωαννίνων
“Τα σπάργανα του Χριστού”
Κατά τη διαδικασία ψησίματος του γλυκού των Χριστουγέννων πάνω στην πλάκα στην αυλή του σπιτιού της στο Κάστρο Ιωαννίνων.
Η φωτογραφία ανήκει στο αρχείο του κου. Ηλία Γκαρτζονίκα από τις καταγραφές της τηλεοπτικής εκπομπής “Εν Χορώ”.

Θα ακούσουμε, επομένως, τα Κ ά λ α ν τ α Χριστουγέννων “Δόξα Θεώ”, που έλεγαν οι Καστρινοί των Ιωαννίνων και τα κάλαντα Χριστουγέννων “Χριστός γεννάται σήμερον” και Πρωτοχρονιάς “Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά”, που λένε ως σήμερα οι Γιαννιώτες σε όλη την πόλη. Επίσης, θα ακούσουμε τα νεότερα κάλαντα των Χριστουγέννων από την Ήπειρο, “Ελάτε εδώ γειτόνισσες”, που δημιουργήθηκαν προς τα τέλη του 20ού αιώνα. Ακόμη, θα μας πουν τα κάλαντα στα β λ ά χ ι κ α, όπως τα έλεγαν στην ευρύτερη περιοχή του Μετσόβου, καθώς και στα π ο ν τ ι α κ ά, τα οποία ακόμα λένε στην Ανατολή Ιωαννίνων.

Με τις χειροποίητες φλογέρες του ο κος. Δημήτρης Ξαξίρης μας έπαιξε τα Κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, που συναντώνται σε πολλές περιοχές της Ηπείρου.

Η διακεκριμένη Κομπανία Βέρδη ηχογράφησε για χάρη της εκπομπής και των ακροατών της τα Κάλαντα Χριστουγέννων “Ελάτε εδώ γειτόνισσες” και η δραστήρια Αδελφότητα Ποντίων & Μικρασιατών Ηπείρου τα Κάλαντα Πρωτοχρονιάς από τον Πόντο με τη βοήθεια του ηχολήπτη Παναγιώτη Καλόγηρου από το Event Horizon Soundlab.

Κομπανία Βέρδη_Κώστας Βέρδης (κλαρίνο, Βαγγέλης Βέρδης (ντέφι), Μιχάλης Βέρδης (λαούτο) και Στέφανος Βέρδης (βιολί)
Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου_Θοδωρής Χριστοφορίδης (νταούλι), Κωνσταντίνος Χριστοφορίδης (ποντιακή λύρα), Γιώργος Χριστοφορίδης (ποντιακή λύρα) και Δημήτρης Θεοδωρίδης (νταούλι)

Τα κάλαντα “Ελάτε εδώ γειτόνισσες” μας τα λένε, ακόμη, η κα. Μάχη Θώκου και η κα. Σοφία Ιωακειμίδου από το 4ο ΚΑΠΗ Ιωαννίνων. Ακούμε, επίσης, την δισκογραφική τους αποτύπωση από τον Δημήτρη Υφαντή, αναγνωρισμένο μουσικό, τραγουδιστή και τραγουδοποιό από την Ήπειρο του ελληνικού τραγουδιού. Η ερμηνεία ανήκει στον δίσκο ακτίνας “Σας τα ‘παν άλλοι; Το Δωδεκαήμερο στην ελληνική παράδοση”.

Δημήτρης Υφαντής

Η μαρτυρία του κου. Σάββα Σιάτρα, σπουδαίου ερμηνευτή του δημοτικού τραγουδιού της Ηπείρου, για τη νεότερη δημιουργία των Καλάντων της Ηπείρου, “Ελάτε εδώ γειτόνισσες”, δείχνει ότι ο πολιτισμός είναι μία δυναμική διαδικασία. Με άλλα λόγια, στο πέρασμα των χρόνων οι πολιτισμοί επιδέχονται αλλαγές με αποτέλεσμα τη δημιουργία σταδιακά νέων παραδόσεων.

Σάββας Σιάτρας

Η συζήτηση φθάνει στο σήμερα με δύο εθνογραφικά παραδείγματα, που είναι το δρώμενο του Αράπου στη Μηλιά Μετσόβου, το οποίο παρουσιάζει η κα. Μαριλένα Τζαλονίκου και το δρώμενο των Μωμόγερων στην Ανατολή Ιωαννίνων, στο οποίο αναφέρεται η κα. Σόνια Σιψίδου και η κα. Συμέλα Μωϋσιάδου, πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Αδελφότητας. Η παρουσίαση για τους Μωμόγερους εμπλουτίζεται με στοιχεία από την αφιερωματική εκπομπή για το δρώμενο το 2017. Επίσης, γίνεται αναφορά στο νεότερο φαινόμενο των γλεντιών την περίοδο των Χριστουγέννων στα Ιωάννινα, το οποίο προσελκύει πλήθος κόσμου, ντόπιους και τουρίστες.

Δρώμενο Αράπου, Μηλιά Μετσόβου
Οι τελεστές του δρώμενου των Μωμόγερων: Μωμόγεροι και σάτυροι – ηθοποιοί, Ανατολή Ιωαννίνων

Η εκπομπή είναι γεμάτη από λόγο και μουσική! Ο λόγος βασίζεται στις μαρτυρίες, σε στοιχεία από προσωπικές επιτόπιες έρευνες και στη βιβλιογραφία. Στην εορταστική αυτή εκπομπή τα μουσικά κεράσματα είναι τα εξής: 1. Γαλάτα με γύρισμα σε στιχοπλάκια_Από δίσκο: “Το ζιαφέτι του Λάκη στον Μανασσή Ζαγορίου”, 2. Πανάγιω_Από δίσκο: “Κόνιτσα_μουσικές & μουσικοί”, 3. Τι να τον κάνω τον ντουνιά_Από δίσκο: “Άστρι κι αστρίτσι_Τραγούδια από τα πέτρινα χωριά της Κόνιτσας”, 4. Μαύρα μου χελιδόνια, 5. Μετσοβίτικος_Από δίσκο: “Αφιέρωμα στο Μέτσοβο”, 6. Συγκαθιστά Μετσόβου_Από “Μουσική Κερασιά”:

https://www.youtube.com/channel/UCBBed250-Db0IZ8b0cXtlqA

και 7. Σκοποί που συνοδεύουν το δρώμενο των Μωμόγερων.

Θα ήθελα να απευθύνω, αρχικά, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους του Πνευματικού Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών για την πρόσκληση και τη συμμετοχή της εκπομπής στο εορταστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα 2020. Επίσης, ευχαριστώ από καρδιάς για όσα μοιράστηκαν μαζί μας με ευχάριστη διάθεση η κα. Μάχη Θώμου από τα Μάρμαρα Ιωαννίνων, η κα. Κατερίνα Βραχανίτη από το Θεσπρωτικό Πρέβεζας, η κα. Σοφία Ιωακειμίδου από τη Δράμα (κάτοικο Ιωαννίνων) και η κα. Ζωή Καπέτη από τη Μηλιά Μετσόβου, οι οποίες είναι μέλη του 4ου ΚΑΠΗ Ιωαννίνων, η κα. Βασιλική Παπαναστασίου από το Δροσοχώρι Ιωαννίνων, η κα. Μαρία Αποστόλου από τη Ζώριανη Χίνκας του Δήμου Ζίτσας, ο κος. Δημήτρης Ξαξίρης από την Τύρια Δωδώνης, ο κος. Γιώργος Μακρίδης, παλιός καστρινός των Ιωαννίνων, ο κος. Τάκης Βλάχος, παλιός Γιαννιώτης, ο κος. Ευάγγελος Φιλίππου από τη Χρυσαυγή Παραμυθιάς και η κα. Μαριλένα Τζαλονίκου από το Μέτσοβο, καθηγήτρια φυσικής αγωγής και αθλητισμού, δασκάλα παραδοσιακών χορών του ελληνισμού και ερευνήτρια του πολιτισμού στην περιοχή του Μετσόβου.

Ακόμη, ευχαριστώ θερμά, τον κο. Σάββα Σιάτρα, την Κομπανία Βέρδη (Κώστας Βέρδης στο κλαρίνο, Μιχάλης Βέρδης στο λαούτο, Στέφανος Βέρδης στο βιολί, Βαγγέλης Βέρδης στο ντέφι), τον κο. Δημήτρη Υφαντή, τον κο. Γρηγόρη Καψάλη, δεξιοτέχνη του κλαρίνου από τον Ελαφότοπο Ζαγορίου και του κο. Γιώργο Διαμάντη, εξαίρετο κλαρινίστα από τα Πράμαντα Βορείων Τζουμέρκων.

Κλείνοντας, ευχαριστώ πολύ την κα. Σόνια Σιψιδου, πρόεδρο της Αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου και την αντιπρόεδρο, κα. Συμέλα Μωϋσιάδου, καθώς και όλους τους μουσικούς, οι οποίοι ασχολήθηκαν με προσοχή και ζήλο για την ηχογράφηση των Καλάντων. Πρόκειται για τους κρουστούς, Δημήτρη Θεοδωρίδη και Θοδωρή Χριστοφορίδη και τους λυράρηδες της ποντιακής λύρας, Γιώργο Χριστοφορίδη, Κωνσταντίνο Χριστοφορίδη, Δημήτρη Αϊγκιούν και Μανώλη Παρουτιάδη. Στην ηχογράφηση που θα ακούσουμε στην εκπομπή συμμετέχουν οι: Δημήτρης Θεοδωρίδης, Θοδωρής Χριστοφορίδης, Γιώργος Χριστοφορίδης και Κωνσταντίνος Χριστοφορίδης.

Περιμένω τα μηνύματά σας με σχόλια και προτάσεις για την εκπομπή !

Σας ευχαριστώ !!!

Μουσική Κερασιά, με την Εβίτα Θεοχάρη

Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων

98, 7 & dimotikoradiofono.gr

Έρευνα – Επιμέλεια – ΠαρουσίασηΕβίτα Θεοχάρη

Δείτε Επίσης

Π.Κωλέτσιος(Πρόεδρος εργαζόμενων ΕΚΑΒ Ηπείρου)- “Ο όρος “οδηγός ασθενοφόρου” δεν υφίσταται .Για να  μπορέσει κάποιος να δουλέψει στο ασθενοφόρο θα πρέπει να είναι διασώστης”

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— “Ο όρος “οδηγός ασθενοφόρου” δεν υφίσταται .Για να  μπορέσει κάποιος να δουλέψει στο ...