Σάββατο , 6 Ιουλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Νέα συστήματα στα φανάρια, οδεύσεις και ράμπες για την βελτίωση της προσβασιμότητας ατόμων με ειδικές ανάγκες

Νέα συστήματα στα φανάρια, οδεύσεις και ράμπες για την βελτίωση της προσβασιμότητας ατόμων με ειδικές ανάγκες

Σε εξέλιξη βρίσκεται μία σειρά παρεμβάσεων στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων καθώς και σε κεντρικές οδούς με σκοπό την βελτίωση της προσβασιμότητας ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων αυτών γίνονται οδεύσεις τυφλών, ράμπες στα πεζοδρόμια και τοποθέτηση ειδικών συστημάτων στους φωτεινούς σηματοδότες.

Το πρώτο ειδικό σύστημα τοποθετήθηκε στη κεντρική διασταύρωση της 28ης Οκτωβρίου.

«Η συμπεριφορά μιας κοινωνίας στα άτομα με ειδικές ανάγκες καθορίζει και τον πολιτισμό της. Κι αυτό προσπαθούμε να υλοποιήσουμε το διάστημα αυτό στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για μία πιλοτική δράση την οποία θα επεκτείνουμε το επόμενο διάστημα και σε άλλες περιοχές του Δήμου. Πιστεύουμε ότι με τις παρεμβάσεις αυτές θα βελτιώσουμε σημαντικά την κινητικότητα των συμπολιτών μας με κινητικά προβλήματα» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Ο μηχανικός τηλεπικοινωνιών Αναστάσιος Δεληγιώργης που έχει την ευθύνη τοποθέτησης των νέων συστημάτων στους φωτεινούς σηματοδότες ανέφερε ότι η πρώτη τοποθέτηση είχε γίνει το 2015 στη Θεσσαλονίκη και τα αποτελέσματα της λειτουργίας ικανοποίησαν πλήρως τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Όπως εξήγησε οι συγκεκριμένοι φωτεινοί σηματοδότες δε διαθέτουν απλώς ηχητική ειδοποίηση για να περάσει το άτομο με αναπηρία όρασης ή ακοής απέναντι στο πεζοδρόμιο. Με ένα κουμπί που βρίσκεται στο ύψος του χεριού περίπου, ο χρήστης ειδοποιείται ηχητικά σε ποιο ακριβώς σημείο της πόλης βρίσκεται.

Επιπλέον ο χρήστης μπορεί μέσω της αφής να καταλάβει αν το φανάρι είναι πράσινο μέσω της δόνησης που έχει καθώς παρουσιάζει και την ανάγλυφη «εικόνα» της διάβασης. Η ίδια συσκευή θα μπορεί να συνδέεται με Bluetooth με το κινητό, έτσι ώστε να γίνεται πληρέστερη ενημέρωση και ευκολότερος ο εντοπισμός της διάβασης.

Όλες οι πληροφορίες δίνονται στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.

Δείτε Επίσης

Τριήμερο δράσεων Αστρονομίας στα Ιωάννινα 11-13 Απριλίου 2024

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και Δραστηριότητες για το ευρύ κοινό Ηράκλειο Κρήτης, 1η Απριλίου 2024. Το Ινστιτούτο ...