Παρασκευή , 8 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Ο δάσκαλος και συγγραφέας Δ. Ντούσας μιλά για το περιεχόμενο δύο βιβλίων του:«Φιλοσοφία και κοινωνιολογία της γλώσσας» και “Μαρξισμός και σύγχρονη μετανάστευση”

Ο δάσκαλος και συγγραφέας Δ. Ντούσας μιλά για το περιεχόμενο δύο βιβλίων του:«Φιλοσοφία και κοινωνιολογία της γλώσσας» και “Μαρξισμός και σύγχρονη μετανάστευση”

   Από :Γιώργος Γκόντζος([email protected])—Ενδιαφέρουσες απόψεις για γενικότερα θέματα εκπαίδευσης , με αφορμή την έκδοση ενός ακόμη βιβλίου του ,με τίτλο «Φιλοσοφία και κοινωνιολογία της γλώσσας», κατέθεσε ο δάσκαλος και συγγραφέας Δημήτρης Ντούσας (*), σε συνέντευξή του (Ηχητικό ΕΔΩ) στην εκπομπή «ό,τι πεις εσύ»  (Γιώργος Γκόντζος), στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων.

Ακόμη  ο ίδιος μίλησε και για το θέμα της μετανάστευσης με το οποίο έχει ασχοληθεί στο βιβλίο του  «Μαρξισμός και σύγχρονη μετανάστευση-Η μαρξιστική απάντηση στην πολιτική εισαγωγής εργατών, την ακροδεξιά απειλή και τον πόλεμο”

—————————————————————————————————————

“Φιλοσοφία και κοινωνιολογία της γλώσσας”

Στο έργο του αυτό ο συγγραφέας ερευνά, μελετά και φιλοσοφεί πάνω στο φαινόμενο της γλώσσας. Προσπαθεί να απαντήσει σε ερωτήματα, όπως: Τι είναι η γλώσσα; Τι είναι η γλωσσολογία; Τι είναι η φιλοσοφία της γλώσσας; Ποιο είναι το αντικείμενο έρευνάς τους; Πού βρίσκονται οι απαρχές της γλωσσικής φυλογένεσης και πού της γλωσσικής οντογένεσης; Εξελίσσονται οι γλώσσες, κι αν ναι, σε ποιους γλωσσικούς νόμους υπακούουν; Ποια είναι τα μεγάλα γλωσσικά περάσματα ή άλματα της ανθρωπότητας και του παιδιού; Ποιες είναι οι απαρχές της γραπτής γλώσσας, ποιο το περιεχόμενο των πρώτων γραπτών κειμένων και ποια τα κίνητρα που βρίσκονται πίσω της; Ποια είναι τα όρια της γλώσσας; Έχει ιδεολογική ή ταξική διάσταση η γλώσσα; Πώς αποτυπώνεται η φιλοσοφία της γλώσσας του ελληνικού λαού μέσα από τις παροιμίες του; Ποια είναι η αξία της γλώσσας; Ποιες είναι οι μεγάλες αλλαγές της ελληνικής γλώσσας στη μακραίωνη ιστορία της; Ποια είναι τα προβλήματα στη γλώσσα; Γιατί επιβάλλεται λογοκρισία στη γλωσσική έκφραση των ιδεών;… Στο παράρτημα του βιβλίου παρουσιάζει τις κυρίαρχες γλωσσολογικές και φιλοσοφικές απόψεις δεκάδων διανοητών για τη γλώσσα, τη γλωσσολογία και τη φιλοσοφία της γλώσσας και ασκεί διαλεκτική και εποικοδομητική κριτική. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον και πρωτότυπο έργο γλωσσογονίας, γλωσσολογίας, θεωρίας των γλωσσικών νόμων και φιλοσοφίας της γλώσσας, χρήσιμο για κάθε πνευματικά ανήσυχο πολίτη, φοιτητή και πανεπιστημιακό.

—————————————————————————————————————-

“Μαρξισμός και σύγχρονη μετανάστευση-Η μαρξιστική απάντηση στην πολιτική εισαγωγής εργατών, την ακροδεξιά απειλή και τον πόλεμο”

Σ’ αυτό το εγχειρίδιο μαρξιστικής φιλοσοφίας, ο συγγραφέας ασχολείται με ζητήματα όπως: – Τα ντοκουμέντα, που αποκαλύπτουν την πολιτική μαζικής εισαγωγής ξένων εργατών στο Δυτικό Κόσμο – Τις πολιτικές αρχές -και τα δεκάδες κείμενα- των Καρλ Μαρξ, Φρήντριχ Ένγκελς και Διεθνούς Ένωσης Εργατών για τη μετανάστευση – Τη μαρξιστική προσέγγιση στα θέματα ρατσισμού και αντιρατσισμού καθώς και τη διαχωριστική -“κόκκινη”- γραμμή ανάμεσά τους – Τους μεγάλους εμπόρους του “αντιρατσισμού”, των “ανοικτών συνόρων” και των εκκλήσεών τους για λιποταξία των εργατών απ’ την ταξική πάλη στην πατρίδα τους – Τους σημερινούς μεταναστευτικούς -δουλεμπορικούς νόμους των αφεντικών και των αστικών κρατών τους – Τους νέους αγώνες των ντόπιων εργατών ενάντια στην εργασιακή τους αντικατάσταση και το βίαιο εκπατρισμό τους – Το πολιτικό περιεχόμενο του συνθήματος: “Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!” και των εννοιών: “Εργατική αλληλεγγύη” και “Εργατικός διεθνισμός”.

(*)Ο Δημήτρης Ντούσας γεννήθηκε το 1962 στο Φανάρι της Καρδίτσας. Εργάζεται ως δάσκαλος. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 ασχολείται με έρευνες σε όλους τους τσιγγάνικους καταυλισμούς και οικισμούς της χώρας. Είναι ιδρυτής και δάσκαλος φιλοσοφίας του “Θερινού Φιλοσοφικού Σχολείου Φαναρίου Καρδίτσας” από το 1995· του “Ανοικτού Φιλοσοφικού Σχολείου” από το 2002 και του “Φιλοσοφικού Εργαστηρίου για Παιδιά” του δήμου Καλλιθέας Αττικής από το 2016.Όλα αυτά τα χρόνια έχει παραδώσει δωρεάν πάνω από 900 μαθήματα φιλοσοφίας, μεταφυσικής, αισθητικής, λογικής, ηθικής, βιολογίας, κοινωνικής ανθρωπολογίας, γλωσσολογίας, γνωσιολογίας, κοσμολογίας, πολιτικής οικονομίας και οικονομικής θεωρίας, τσιγγανολογίας, ιστορίας και πολιτικών επιστημών.
Είναι συγγραφέας έργων κοινωνικής επιστήμης, αισθητικής και φιλοσοφίας

Δείτε Επίσης

Η ΑΔΕΔΥ συμμετέχει στην παγκόσμια φεμινιστική απεργία, στις 8 Μάρτη 2024

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., υλοποιώντας την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της 2ας Φεβρουαρίου προκηρύσσει στάση ...