Παρασκευή , 10 Νοεμβρίου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Χωρίς κατηγορία / «Ο Γυάλινος Κόσμος» έρχεται για πρώτη φορά στα Γιάννενα, στο θέατρο Έκφραση.

«Ο Γυάλινος Κόσμος» έρχεται για πρώτη φορά στα Γιάννενα, στο θέατρο Έκφραση.

Από: Χάρης Δάφλος–

Μια φιλόδοξη παραγωγή, το αριστούργημα του Τενεσί Ουίλιαμς «Ο Γυάλινος Κόσμος», παρουσιάζει για πρώτη φορά στα Γιάννενα το Θέατρο Έκφραση, με συνεργάτες τη Ζωή Ξανθοπούλου στη σκηνοθεσία και τον Βασίλη Αποστολάτο στη σκηνογραφία, με την ιδιαίτερα προσωπική τους ματιά και το πλούσιο βιογραφικό τους σε Ελλάδα κι εξωτερικό. Τη μετάφραση έχει κάνει ειδικά για την παράσταση ο Δημήτρης Τσεκούρας, γνωστός συγγραφέας και μεταφραστής, που φέρνει στη βιολογική του πατρίδα, μια ποιητική απόδοση το έργου.

Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν την Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου. Το έργο θα ανεβαίνει κάθε Παρασκευή και Σάββατο, ώρα 21:30 και κάθε Κυριακή, ώρα 20:00.

Έργο μνήμης

Ο Τενεσί Ουίλιαμς έγραψε τον «Γυάλινο Κόσμο» το 1944, ήταν η πρώτη του μεγάλη θεατρική επιτυχία και θεωρείται το πιο αυτοβιογραφικό έργο του συγγραφέα.

Πρόκειται για ένα έργο μνήμης, αγάπης, έρωτα, απόρριψης, θλίψης, ακυρωμένων ονείρων, ωραιοποιημένων ή βασανιστικών αναμνήσεων, απελπισίας, ελπίδας, στερεότυπων και ιδανικών. Η λίστα είναι ατελείωτη γιατί μέσα στον “Γυάλινο Κόσμο” ζουν κι αναπνέουν όλα τα αισθήματα και συναισθήματα των ανθρώπων. Οι ήρωες του έργου θα μπορούσαν να είναι οποιοσδήποτε από εμάς, σε οποιονδήποτε τόπο, οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου. «Ο Γυάλινος Κόσμος» είναι το παράλληλο σύμπαν – καταφύγιο του καθενός μας, όπου ανθίζει η ιδανική εκδοχή για μια ευτυχισμένη ζωή.

Υπόθεση – πρόσωπα

Αμάντα – η μάνα, εγκλωβισμένη στη ζωή που δεν έζησε, ως άλλη Μπλανς Ντυμπουα, χαμένη σε ιδανικές αναμνήσεις.

Τομ – ο γιος, μαγεύεται από τους ταχυδακτυλουργούς που όλα τα μπορούν και θέλει να φύγει, να πάει μακριά, ν’ αλλάξει ζωή ή να ζήσει τη ζωή που κρύβει.

Λώρα – η κόρη, πεπεισμένη για την προσωπική της ήττα, ζει σ’ έναν δικό της παράλληλο κόσμο.

Τζιμ – ο ξένος, ο καταλύτης, αυτός που όλοι περιμένουν για να τους σώσει, για να τους δώσει τη λύση και ν’ αρχίσουν τη ζωή τους.

Ο ξένος όμως έρχεται από τον έξω κόσμο. Έναν κόσμο που καθόλου σύμμαχος δεν είναι της παραπάνω οικογένειας. Ο ξένος θα κάνει όλη τη “ζημιά”; Υπάρχει κάτι άλλο εκτός από την ελπίδα για την ελπίδα; Το δράμα των ηρώων είναι τραγικά γελοίο; Είναι σα να μη συμβαίνει σε αυτούς αλλά σε κάποιους άλλους που παίζουν το παιχνίδι του «Γυάλινου Κόσμου»|;

Συντελεστές

Μετάφραση – Απόδοση: Δημήτρης Τσεκούρας. Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Ζωή Ξανθοπούλου. Σκηνικά – Κοστούμια – Φωτισμοί: Βασίλης Αποστολάτος. Μουσική επιμέλεια: Ζωή Ξανθοπούλου. Βοηθός σκηνοθέτη – χειριστής τεχνικών: Γιώργος Μακρυγιάννης. Φωτογραφίες: Κωστής Εμμανουηλίδης. Αφίσα: Αντώνης Χρήστου. Παραγωγή: Θέατρο Έκφραση

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Χρήστου (Τομ), Γεωργία Διακοπούλου (Αμάντα), Νατάσα Τσαμπά (Λώρα) και Αριστοτέλης Σπυρόπουλος (Τζιμ).

Τα εισιτήρια κοστίζουν 12 ευρώ γενική είσοδος | 10 ευρώ μειωμένο. Η προπώληση εισιτηρίων έχει ξεκινήσει. Πληροφορίες – Κρατήσεις: 26515 54505 και 6907500710.

Δείτε Επίσης

Β. Νικολαΐδου -Κυριανίδου-Αυτό ακριβώς είναι “το αυγό του φιδιού”….Μια ορδή ατόμων που πραγματικά κραύγαζαν εναντίον μου ….. δεν μπορούσε καν να ακουστεί η φωνή μου….

  Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— “Είναι  τρομακτικό αυτό που συνέβη…Όλα ξεκίνησαν από μια ανακοινοποίηση ανάρτησης που ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments