Τρίτη , 21 Μαΐου 2024
Αρχική / ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ / Οκτώβριος: Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης του καρκίνου του μαστού

Οκτώβριος: Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης του καρκίνου του μαστού

Στον καρκίνο του μαστού, η πρόληψη και η έγκυρη διάγνωση «σώζουν πραγματικά ζωές»

21/10/2020 Πόπη Στεφανίδη

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που μας υπενθυμίζει, ότι κάθε χρόνο τέτοια εποχή είναι ευκαιρία για προληπτικές εξετάσεις.

Οι  απαιτήσεις βέβαια της σημερινής κοινωνίας πολλές, για αυτό είναι σημαντικό η κάθε γυναίκα να αφιερώνει χρόνο για τον προληπτικό έλεγχο, καθώς η έγκυρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού «σώζει πραγματικά ζωές».

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες. Περίπου 1 στις 9 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερες από 250.000 νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού γίνονται κάθε χρόνο και 90.000 γυναίκες πεθαίνουν από τη νόσο. Στην Ελλάδα, τα νέα περιστατικά ανέρχονται σε περίπου 4.500 ετησίως και οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού σε περίπου 1.600 και  αποτελεί την κύρια αιτία θανάτων σχετιζόμενων με τον καρκίνο στις γυναίκες, και την υπ’ αριθμόν τρία αιτία θανάτου συνολικά στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως είναι μια νόσος που θεραπεύεται σε σημαντικό βαθμό, αρκεί να διαγνωστεί εγκαίρως.

Οι αιτίες που προκαλούν τον καρκίνο του μαστού είναι άγνωστες, ωστόσο μπορούμε να τον αποφύγουμε αν ακολουθήσουμε κάποια βήματα, όπως  μια καλή καθημερινότητα, σωστή διατροφή, καθημερινή άσκηση, που βελτιώνουν και την γενική μας υγεία. Το ποιο σημαντικό όμως όλων είναι η πρόληψη, γι αυτό δεν πρέπει να παραμελούμε τον προληπτικό μας έλεγχο, ανάλογα με την ηλικία μας.

-Γυναίκες 20-40 ετών πρέπει να πραγματοποιούν κλινική εξέταση κάθε 3 χρόνια

-Γυναίκες 35-40 ετών δεν πρέπει να παραλείπουν την 1η μαστογραφία αναφοράς

-Γυναίκες άνω των 40 ετών δεν πρέπει να ξεχνούν μια μαστογραφία και κλινική εξέταση κάθε χρόνο.

Σημαντική στην ανίχνευση της νόσου είναι και η αυτοεξέταση μια απλούστατη εξέταση ρουτίνας. Πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 20 ετών. Γίνεται από την ίδια τη γυναίκα, μία φορά το μήνα, μετά το τέλος της περιόδου. Με τον τρόπο αυτό, η γυναίκα μαθαίνει πώς είναι το στήθος της φυσιολογικά και καταλαβαίνει κάποια πιθανή αλλαγή που δεν υπήρχε στο παρελθόν.

Και σε κάθε περίπτωση συμβουλευόμαστε ειδικό χειρουργό μαστού.

Ο συστηματικός λοιπόν έλεγχος των γυναικών συνδυάζοντας τις παραπάνω εξετάσεις, βοηθά σημαντικά στην έγκαιρη αντιμετώπιση του καρκίνου.

Κλινικός έλεγχος μαστού-υπέρηχος- μαστογραφία

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να μην αμελώ να προγραμματίζω τον προληπτικό έλεγχο της επόμενης χρονιάς,  γιατί η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, καθώς είναι ιάσιμη σήμερα εάν ανιχνευθεί έγκαιρα, εφ όσον βέβαια δεν παρέλειψα το φετινό μου προληπτικό έλεγχο.

ΑΓΑΠΩ ΕΜΕΝΑ

ΚΑΝΩ ΠΡΟΛΗΨΗ

ΣΩΖΩ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ

Ηλεκτρονικές πηγές: https://www.moh.gov.gr/articles/news/1436-oktwbrios-mhnas-prolhpshs-kai-enhmerwshs-gia-ton-karkino-toy-mastoy

Αρχική

Δείτε Επίσης

«Πολυεπίπεδη η προσφορά και το κοινωνικό έργο των Γιαννιώτικων επιχειρήσεων», σύμφωνα με τον Δημήτρη Δημητρίου

Την ακόλουθη ανακοίνωση εξέδωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Δρ. Δημήτριος Δημητρίου, σχετικά με τη ...