Παρασκευή , 10 Νοεμβρίου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / «Πράσινο φως» για την ανέγερση Μνημείου Πεσόντων του ’40 και την ανάδειξη ιστορικών θέσεων μαχών στο Καλπάκι

«Πράσινο φως» για την ανέγερση Μνημείου Πεσόντων του ’40 και την ανάδειξη ιστορικών θέσεων μαχών στο Καλπάκι

Σε νέα τροχιά μπαίνει επιτέλους ένα σημαντικό ιστορικό έργο τιμής και μνήμης στον Δήμο Πωγωνίου. Πρόκειται για το έργο «Ανάδειξη – Ανάπλαση ιστορικών θέσεων Μαχών Έπους 1940 στο Καλπάκι – Μνημείου Πεσόντων»,  για το οποίο είχε εξασφαλιστεί το 2008 ποσό 500.000€ από τον αείμνηστο Πρόεδρο της Βουλής, Δ. Σιούφα, χωρίς ωστόσο αυτό να διατεθεί στον Δήμο, με αποτέλεσμα το έργο να μείνει στις καλένδες.

Μετά από σχετική επιστολή του Δημάρχου Πωγωνίου, κ. Κωνσταντίνου Καψάλη, προς τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλα, ο τελευταίος ανέλαβε προσωπικά το ζήτημα, δίνοντας το «πράσινο φως» για χρηματοδότηση του Δήμου Πωγωνίου με το αναπροσαρμοσμένο ποσό των 600.000€.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Βουλής για τη συμβολή του και σημειώνει: «Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση ενημερωθήκαμε για την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων για χρηματοδότηση του σπουδαίου έργου τιμής και μνήμης «Ανάδειξη – Ανάπλαση ιστορικών θέσεων Μαχών Έπους 1940 στο Καλπάκι – Μνημείου Πεσόντων» με το αναπροσαρμοσμένο ποσό των 600.000€. Η συμβολή του κ. Τασούλα, με την ευαισθησία που τον διακρίνει, ήταν πολύτιμη στην κατεύθυνση υλοποίησης μίας δέσμευσης του αείμνηστου Δ. Σιούφα και τον ευχαριστούμε πολύ. Είναι ηθική υποχρέωση όλων μας να θυμόμαστε την ιστορία και να τιμούμε όσους έχουν χάσει τη ζωή τους για την Ελευθερία κι αυτό το σπουδαίο έργο θα επιτελέσει αυτόν ακριβώς το σκοπό. Παράλληλα, ευχαριστούμε πολύ τον τέως Αντιπρόεδρο της Βουλής και Υπουργό, κ. Γεώργιο Σούρλα, καθώς και την Ένωση Παιδιών Πεσόντων κατά το Έπος του 1940-41, για την πολύτιμη βοήθειά τους».

Το Έργο «Ανάδειξη – Ανάπλαση ιστορικών θέσεων Μαχών Έπους 1940 στο Καλπάκι – Μνημείο Πεσόντων» περιλαμβάνει μια σειρά επιμέρους έργων,  µε βασικότερο αυτό της κατασκευής Μνημείου  Πεσόντων στη θέση «Βουρλιάσος» του Δήμου Πωγωνίου, στην αρχή του μονοπατιού προς την κορυφή του Λόφου Μαχητή.

Βασικός σκοπός του Έργου είναι να τιμηθούν οι αγωνιστές και οι πεσόντες του Έπους του 1940 και να διατηρηθεί η ιστορική κληρονομιά της περιοχής.

Το Μνημείο Πεσόντων, σε συνδυασμό με το Μνημείο του Μαχητή, το   Πολεμικό Μουσείο Καλπακίου και τις αναπλάσεις ιστορικών θέσεων μαχών, θα συνθέσουν μία ολοκληρωμένη ενότητα παρεμβάσεων ανάδειξης της περιοχής, η οποία θα αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών και θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξή της.

Δείτε Επίσης

Αινιγματική δήλωση του Γ.Τσίμαρη σε σχέση με την στήριξη του στις δημοτικές εκλογές-Τώρα  θα πράξουμε ως ΠΑΣΟΚ.. Προέρχομαι από τα σπλάχνα αυτής  της παράταξης , εξυπακούεται ,αλλά είναι  άλλος ο ρόλος  μου τώρα.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])—  “Τώρα  είμαστε  σε  ένα άλλο μετερίζι.Είμαστε  βουλευτές  και   ασχολούμαστε  με την κεντρική ...