Κυριακή , 30 Ιουνίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Προστασία και ανάδειξη του υπεραιωνόβιου πλατάνου της Βίτσας

Προστασία και ανάδειξη του υπεραιωνόβιου πλατάνου της Βίτσας

Την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη του υπεραιωνόβιου πλατάνου, που βρίσκεται στην κεντρική πλατείας της Βίτσας στο Ζαγόρι Ιωαννίνων, καθώς και τη χρηματοδότηση της μελέτης για νέο ηλεκτροφωτισμό της πλατείας αναλαμβάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

 

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο Υφυπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Αμυράς στον Δήμαρχο Ζαγορίου, Γιώργο Σουκουβέλο κατά την επίσκεψή του στο χωριό, συνοδευόμενος από στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας από όλη την Ελλάδα που συμμετέχουν στο τριήμερο Δασικό Συμπόσιο που διοργανώνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος στα Ιωάννινα από την Παρασκευή.

 

Ο πλάτανος της Βίτσας «Eφυτεύθη τον 15ο αιώνα» όπως μαρτυρά εγχάρακτη επιγραφή πάνω σε πέτρα που βρίσκεται στον πέτρινο περίβολο του πλατάνου.  Ορισμένα κλαδιά του δέντρου ξεπερνούν τα 20 μέτρα και γι’ αυτό έχουν τοποθετηθεί υποστηρίγματα. Ο σημερινός φωτισμός και τα καλώδια είναι παλαιά και διαπερνούν τον κορμό του δέντρου.

 

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου καλωσόρισε στη Βίτσα  τα στελέχη των δασικών υπηρεσιών καθώς και τον Γενικό Διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Βαγγέλη Γκουντούφα, και την προϊσταμένη της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας του ΥΠΕΝ, Μαρία Τσιατούρα.

 

Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε άκρως εποικοδομητική τη συνεργασία του δήμου με τη δασική υπηρεσία και μαζί με τον Υπουργό συμμετείχε στις επισκέψεις στα δασικά συμπλέγματα Λάιστας- Σκαμνελίου-Ηλιοχωρίου και στη θέση «Γυφτόκαμπος» & «Σαρακατσάνικη Στάνη».

 

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς δήλωσε: «Ο υπεραιωνόβιος πλάτανος της Βίτσας αποτελεί μνημείο της φύσης και πολύτιμο κομμάτι της ζωής του χωριού και των επισκεπτών. Βλέποντας τον πλάτανο είναι σα να βλέπεις την Ιστορία του Ζαγορίου. Με μεγάλη χαρά θα συνεργαστούμε με τον Δήμαρχο, Γιώργο Σουκουβέλο και τους κατοίκους για την προστασία και ανάδειξη του πλατάνου και της πλατείας».

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...