Δευτέρα , 18 Οκτωβρίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Οικονομία / Συνάντηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δ. Δημητρίου με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Ιωαννίνων Μ. Τζούφη

Συνάντηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δ. Δημητρίου με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Ιωαννίνων Μ. Τζούφη

Συνάντηση  για τα γενικότερα  προβλήματα της επιχειρηματικότητας αλλά και την ιδιαίτερη κατάσταση που βιώνει ο κλάδος της εστίασης πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων μεταξύ, του Προέδρου κ. Δημήτριου Δημητρίου, της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κας Μερόπης Τζούφη με την συμμετοχή και του Προέδρου του σωματείου Καφέ-Μπαρ-Εστιατορίων κ.Χρήστου Τάτση.

Στην συνάντηση αναλύθηκαν τα ιδιαίτερα προβλήματα του κλάδου της εστίασης, ο τρόπος χρηματοδότησης των επιχειρήσεων καθώς και εκείνοι οι τρόποι που μπορούν να σταθούν ικανοί για να λειτουργήσει η εστίαση παρά τις απαγορεύσεις.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου καθώς και ο κος Χ.Τάτσης παρέδωσαν μια σειρά προτάσεων και παρατηρήσεων που αφορούν όλα τα θέματα της επιχειρηματικότητας και της εστίασης ενώ από την πλευρά της η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Μερόπη Τζούφη δήλωσε, πως θα είναι στο πλευρό των επιχειρήσεων και του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων καθώς και για την προώθηση των προτάσεων τους στα αρμόδια Υπουργεία.

Ακολούθως ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων παραχώρησε συνέντευξη με αφορμή τα τις έκτακτες καταστάσεις που βιώνει ο επιχειρηματικός κλάδος  λόγω της πανδημίας.

Δήλωση Προέδρου Επιμελητηρίου

Με την ένταξη της περιοχής μας αλλά και άλλων  περιοχών της χώρας σε ζώνη υψηλού κινδύνου προκύπτει αυτονόητα η ανάγκη, η κυβέρνηση να στρέψει το βάρος της με γενναίο τρόπο στην στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Δεν ζητάμε την αποκλειστικότητα αλλά πρέπει να το αντιληφθούν όλοι ότι η επιχειρηματικότητα, η λεγόμενη ιδιωτική οικονομία, είναι αυτή που σηκώνει κάθε φορά στις πλάτες της το βάρος της ελληνικής οικονομίας.

Το έχουμε ξαναπεί και θα τα ξαναπούμε, η ελληνική επιχειρηματικότητα δεν χρειάζεται σήμερα άλλες διαπιστώσεις, υπάρχουν οι δείκτες της οικονομίας και αυτοί καταμαρτυρούν και αποτυπώνουν την πραγματικότητα, η ελληνική οικονομία οδηγείται σε αδιέξοδο και πολύ φοβούμαστε, ότι ακόμη και τα  προϋπολογιζόμενα ιδιωτικά χρέη  που οδήγησαν στην ψήφιση του νέου επαίσχυντου πτωχευτικού κώδικα δεν τα έχουν υπολογίσει αφού το ιδιωτικό χρέος θα εκτοξευτεί πολύ παραπάνω από ότι έχουν υπολογίσει έως σήμερα.

«Επιστρέφουν χρήματα» μέσω διαρροών αφού δεν έχουμε ακόμη μέχρι σήμερα τις τελικές τους προτάσεις για την επιστρεπτέα 4 και 5, ψίχουλα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες αλλά και τις πραγματικές πτώσεις τζίρων των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Κάνουν δήθεν «κοινωνική πολιτική» με τα χρήματα που έχουν πληρώσει οι επιχειρήσεις μέσω και  της προκαταβολής φόρου χωρίς να προχωρούν σε επί της ουσίας στήριξης τους, δίνοντας τους πίσω υποσχέσεις χωρίς γενναία ανταλλάγματα.

Προσπαθούν και επιμένουν ενώ δεν γνωρίζει κανείς τι ημέρες θα μας ξημερώσουν, να ζητούν για τις εντάξεις στα χρηματοδοτικά εργαλεία   διατήρηση θέσεων εργαζομένων την στιγμή που ανακοινώνουν νέες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας χωρίς ουσιαστικά σε βάθος χρόνου κάλυψη των υπαρχόντων θέσεων.

Επτά μήνες τώρα αφήνουν  το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας να λειτουργεί με τοκογλυφικές πρακτικές, αποκλείοντας επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που έχουν πραγματική ανάγκη τον δανεισμό με χαμηλά επιτόκια, την ώρα που γνωρίζουν πολύ καλά πως με εγγύηση και της Τράπεζας της Ελλάδας εκείνοι έχουν χρηματοδοτηθεί  μέχρι σήμερα 40 δις ακόμη και με αρνητικά επιτόκια.

Αν το σχέδιο τους είναι οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις να οδηγηθούν σε λουκέτο να μας το δηλώσουν χωρίς αστερίσκους και όχι να προσπαθούν με αναπνευστήρες και χωρίς οξυγόνο να μας ρίξουν σε αβαθή σημεία.

Και επειδή πολλά άκουσα τις προηγούμενες ημέρες για τα μέτρα στήριξης του Δήμου Ιωαννιτών προς την επιχειρηματικότητα να σημειώσω μόνο τούτο, ότι τα 7εκ αποθεματικών που δηλώνει η δημοτική αρχή πως διαθέτει, δεν έχουν δημιουργηθεί μόνο από χρηστές διοικήσεις αλλά και από τα χρήματα των επιχειρήσεων που δεν πληρώνουν μόνο ως επιχειρήσεις αλλά και ως φυσικά πρόσωπα, ως δημότες του Δήμου Ιωαννιτών.

Οι οικονομικές αναλύσεις είναι ίσως εύκολες αλλά πιο εύκολες είναι και οι εξισώσεις, οπού τα 700χιλιάδες ευρώ στήριξης  δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντιστοιχιστούν σε προβλήματα και ζημιές εκατομμυρίων.

Κλείνοντας θα το σημειώσω εκ νέου, ας σκεφτούν όλοι πολύ σοβαρά τις κρίσιμες τούτες ώρες και ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους και ας δεχτούν επιτέλους ένα διάλογο επί της ουσίας στο ίδιο τραπέζι, επιχειρήσεις, δήμος, περιφέρεια και τοπικοί βουλευτές, κανείς δεν τα γνωρίζει όλα, κανείς δεν μπορεί να τα επιλύσει μόνος του, παρά μόνο όλοι μαζί με κοινή και συλλογική προσπάθεια.

Δείτε Επίσης

Πρόσκληση σε ενημερωτική εκδήλωση για την επιχορήγηση αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων από την Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΣ/Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠΑνΕΚ και ...