Τετάρτη , 3 Ιουλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / «Το επιτελικό κράτος της ΝΔ δέρνει φοιτητές και διαιωνίζει τους αποκλεισμούς των ΑμεΑ», σύμφωνα με τη Μερόπη Τζούφη

«Το επιτελικό κράτος της ΝΔ δέρνει φοιτητές και διαιωνίζει τους αποκλεισμούς των ΑμεΑ», σύμφωνα με τη Μερόπη Τζούφη

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε η Μερόπη Τζούφη για την εισβολή των ΜΑΤ στο ΑΠΘ και τους βίαιους ξυλοδαρμούς και συλλήψεις φοιτητών. Κατά την τοποθέτησή της στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την Αναπηρία και τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, η αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεσήμανε τα εξής:

«Μια ειρηνική διαμαρτυρία κατά του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και υπέρ της επαναλειτουργίας των ΑΕΙ -τα οποία παραμένουν κλειστά εδώ και ένα χρόνο με ευθύνη της κυβέρνησης- μετατράπηκε σε πογκρόμ με χημικά, προπηλακισμούς και συλλήψεις. Είναι ντροπή και πρόβλημα για τη δημοκρατία μας να βλέπουμε πάνοπλους αστυνομικούς να σέρνουν νέα παιδιά με το κεφάλι να γδέρνεται στο έδαφος, να τα ψεκάζουν με χημικά ενώ είναι ήδη ακινητοποιημένα, τη στιγμή που δέχονται τις πρώτες βοήθειες».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να επιλύσει όλα τα μείζονα προβλήματα είτε με την επέμβαση της Αστυνομίας, είτε με επικοινωνιακή διαχείριση, που διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την Αναπηρία ως «άσκηση επί χάρτου», που στερείται στόχευσης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναπαραγωγή και διαιώνιση των ανισοτήτων και των αποκλεισμών για τους ανθρώπους με αναπηρία.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή που περικόπτει -εν μέσω πανδημίας- τις δαπάνες για τους ανασφάλιστους ΑμεΑ κατά 100 εκατ. ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις θετικές, σύμφωνα με την άποψή της, ρυθμίσεις, που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. αναμόρφωση ΚΕΠΑ, ηλεκτρονικός φάκελος αναπήρου).

Στη συνέχεια, η βουλευτής Ιωαννίνων αναφέρθηκε στις πολλαπλές διαστάσεις της Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης για την ένταξη, την κοινωνικοποίηση, την προσβασιμότητα, αλλά και τη διάγνωση και τη θεραπεία των μαθητών ΑμεΑ, αναφέροντας πως τα προηγούμενα χρόνια ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός τομέας ενισχύθηκε με προσωπικό (υπερδιπλασιασμός αναπληρωτών και 4.500 μόνιμες προσλήψεις), ίδρυση νέων ειδικών σχολείων και τμημάτων ένταξης, καθώς και εφαρμογή του Ολοήμερου Προγράμματος.

Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, η Μερόπη Τζούφη σημείωσε:

«Γνωρίζετε τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στα ειδικά σχολεία; Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς σας κατηγορούν ότι τους έχετε εγκαταλείψει στην τύχη τους. Ούτε μέτρα προστασίας των μαθητών, ούτε προτεραιότητα στους εμβολιασμούς, ούτε αξιόπιστος μηχανισμός ιχνηλάτησης.

Την ίδια στιγμή η υπουργός Παιδείας αρνείται κάθε διάλογο και συνάντηση με τους γονείς και τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, οι οποίοι έχουν ήδη προχωρήσει σε κινητοποιήσεις».

Κλείνοντας, ανέφερε τα εξής:

«Αυτό είναι το σημείο όπου εξαντλείται η επιτελικότητα του κράτους της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γρήγορα θα εξατμιστεί η επιτελικότητα, που προσπαθείτε να επιβάλλετε και στο χώρο της αναπηρίας, με το νομοσχέδιο να αποτελεί μια έκθεση ιδεών μηδενικής πολιτικής σημασίας και εφαρμογής στην κατεύθυνσης της βελτίωσης της ζωής των ανθρώπων με αναπηρία και της προστασίας και διαφύλαξης των δικαιωμάτων τους».

Εδώ παρατίθεται το video της τοποθέτησης: 

https://youtu.be/30T6wNhZYWM

Δείτε Επίσης

Τριήμερο δράσεων Αστρονομίας στα Ιωάννινα 11-13 Απριλίου 2024

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και Δραστηριότητες για το ευρύ κοινό Ηράκλειο Κρήτης, 1η Απριλίου 2024. Το Ινστιτούτο ...