Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες / Η 17χρονη μαθήτρια του Λυκείου Παραμυθιάς Τ.Δημάκα μιλά για το πρώτο βιβλίο της , “Να βρίσκεις τρόπους να πετάς”
COVER ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΠΕΤΑΣ FINAL

Η 17χρονη μαθήτρια του Λυκείου Παραμυθιάς Τ.Δημάκα μιλά για το πρώτο βιβλίο της , “Να βρίσκεις τρόπους να πετάς”

COVER ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΠΕΤΑΣ FINAL

24294341_1848959115395411_6661700825718865985_nΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–  «Μέσα από το βιβλίο βρήκα τους δικούς μου τρόπους να πετάω,όπως και οι χαρακτήρες του βιβλίου μου ανακάλυψαν τους δικούς τους τρόπους».Η 17χρονη μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Παραμυθιάς, Τάνια Δημάκα, μίλησε για το πρώτο της βιβλίο «Να βρίσκεις τρόπους να πετάς»,στην εκπομπή «ό,τι πεις εσύ»(Γιώργος Γκόντζος), στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων.

«Το βιβλίο», όπως είπε, «είναι βασισμένο στη ζωή μιας έφηβης η οποία έρχεται αντιμέτωπη με τις πρώτες δυσκολίες της ζωής, όμως είναι ένα ελεύθερο πνεύμα το οποίο δεν σταματά να  ονειρεύεται, να αναζητά το νόημα της ζωής…». Η συγγραφέας εξήγησε  πως δεν  είχε αποφασίσει εξ αρχής για το τέλος του μυθιστορήματος, δεν ήξερε την συνέχεια ,έγραφε ανάλογα με τις εμπνεύσεις της και γι’ αυτό το ολοκλήρωσε σε διάστημα οκτώ έως εννέα μηνών.Ακόμη αναφέρθηκε στην υποδοχή του βιβλίου από τους συμμαθητές και συμμαθήτριες, στα θέματα της κοινωνίας που αφουγκράζεται και στο μήνυμα που στέλνει η ίδια μέσω του βιβλίου της…Το βιβλίο παρουσιάστηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Σουλίου, με ομιλήτριες την  Γιώτα Στάθη (Δασκάλα),την  Στέλλα Φωτιάδου (Φιλόλογο) και την συγγραφέα , με συμμετοχή της θεατρικής ομάδας του Γενικού Λυκείου που παρουσίασε  αποσπάσματα του βιβλίου  και των μουσικών Βαγγέλη Μπάμπα και Νίκου Μήλιου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν  η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση, η  Περιφερειακή Σύμβουλος Αντιγόνη Φίλη και ο  Διευθυντής Γενικού Λυκείου Παραμυθιάς. Παύλος Ζαχαριάς

Ακούστε την συνέντευξη και διαβάστε λίγα λόγια για το βιβλίο

https://www.youtube.com/watch?v=f3qsXN26DEE

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ :

Η Ολίβια Κάρολάιν Φρίξενμπουργκ Μιχαηλίδη αναχωρεί από το Αμβούργο της Γερμανίας για το πρώτο μεγάλο ταξίδι της ζωής της. Στην ηλικία των 17 αποφασίζει να επισκεφθεί την Ελλάδα με μοναδικό προορισμό ένα μικρό παραδοσιακό χωριό το Σολέτο . Μοναδικός της σκοπός να μάθει τα μυστικά μιας παλιάς οικογενειακής  ιστορίας  αναζητώντας την αλήθεια για την  ετεροθαλή αδερφή της Ερατώ.

Σε χρόνο παρελθόντα η έφηβη Ερατώ καλείται να αντιμετωπίσει την δύσκολη ζωή της μετά την εγκατάλειψη του πατέρα της. Μια ζωή με μια μάνα που βρίσκεται δίπλα της αλλά και κρέμεται  από πάνω της . Κοντά της ο αδερφικός της φίλος , το μικρό χωριό και σε ενα παράλληλο σύμπαν μέσα στην ψυχή …οι νεράιδες της….

Η ενελλαγή του χρόνου στον οποίο διαδραματίζεται η ιστορία του βιβλίου : από το παρόν στο παρελθόν , η  αφήγηση μιας ιστορίας από το παρελθόν της ιστορίας της Ερατώς μέσα από παρόντα χρόνο , δίνει την αίσθηση ότι διαβάζεις ένα βιβλίο μέσα από το βιβλίο …..Ετσι ξετυλίγεται η πλοκή , μέσα από την οποία ο αναγνώστης συμπάσχει με την κεντρική ηρωϊδα , την Ερατώ και κρέμεται από τα χείλη της Καρολάιν για να μάθει την συνέχεια …….

Η συνάντηση των δυο κοριτσιών φαίνεται απρόσμενη αλλά μέσα από την εξιστόρηση τα γεγονότα συνθέτουν τον καμβά πάνω στον οποίο ξετυλίγεται μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία  με κινηματογραφική πλοκή , δοσμένη μέσα από την καθάρια ματιά μιας επαναστάτριας .

Η φυγή και οι απρόσμενες συνέπειες , τα όνειρα και η πλάνη  , η ζωή και πραγματικότητα . Η ιστορία του προσωπικού αγώνα για την λύτρωση από στοιχειωμένες σκέψεις και πράξεις . Η δύσβατη πορεία σε ένα μονοπάτι που οδηγεί στην αληθινή μας πατρίδα , στα παιδικά και νεανικά χρόνια .

Αγνή φιλία , ψυχικές αναταράξεις ,νεανικά χτυποκάρδια ,  οικογενειακές συγκρούσεις , εγκατάλειψη , καταχρήσεις , ανέχεια , ξενιτιά , απώλεια , ιστορίες κάτω απ το φεγγάρι , αστέρια , βουνοκορφές , ήλιος , ζωή και …Νεράιδες που ψιθυρίζουν : «Να βρίσκεις τρόπους να  πετάς», …και η  Ερατώ με το ελεύθερο πνεύμα της  έχει μια επιθυμία : Να πετάξει μακριά ….

 

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments