Παρασκευή , 26 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Νέα των Δήμων / Στήριξη για την αναγνώριση και άλλων χωριών ως Μαρτυρικών ζήτησε ο Δήμαρχος Ζαγορίου

Στήριξη για την αναγνώριση και άλλων χωριών ως Μαρτυρικών ζήτησε ο Δήμαρχος Ζαγορίου

%ce%b5%ce%bb%ce%b1%cf%84%ce%b7-%ce%bc%ce%b1%cf%81%cf%84%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%cf%87%cf%89%cf%81%ce%b9%ce%bfΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Την στήριξη της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για αναγνώριση και άλλων χωριών του Ζαγορίου ως Μαρτυρικών, ζήτησε ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας περιόδου 1940-1945, «Ελληνικά Ολοκαυτώματα», του οποίου είναι μέλος.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου στα Καλάβρυτα, στα πλαίσια των εκεί εκδηλώσεων μνήμης για το Ολοκαύτωμα.

Το αίτημα του Δήμου για την αναγνώριση άλλων 11 χωριών του Ζαγορίου ως Μαρτυρικών έχει κατατεθεί ήδη, μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας, στην αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών και αναμένεται η απόφαση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Δήμαρχος στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αυστηροποιήσει τα κριτήρια για την αναγνώριση σε σχέση με το παρελθόν που ήταν πιο «ελαστικά».

«Μετέφερα, είπε ο κ. Σπύρου,  την άποψη στον  πρόεδρο του Δικτύου και Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Γεώργιο Λαζουρά, ο οποίος είναι και μέλος της Επιτροπής στο ΥΠΕΣ, να μην υπάρχει ανομοιογένεια ως προς τα κριτήρια αναγνώρισης, ώστε να ελπίζουμε βάσιμα ως Δήμος για την θετική κατάληξη του αιτήματος μας».

Υπέρ της προσπάθειας αυτής τάχθηκαν από την μειοψηφία  οι κ.κ Γαβριήλ Παπαναστασίου και Λεωνίδας Τσουμάνης.

Το  αίτημα που εκκρεμεί στο ΥΠΕΣ αφορά  11 Τοπικές Κοινότητες, τον Καστανώνα, το Δεμάτι, την Πέτρα, την Λεπτοκαρυά, τις Καρυές, τον Ανθρακίτη, τη Βοβούσα, τη Λάιστα, το Ηλιοχώρι, το Βρυσοχώρι και τους Φραγκάδες.

Με παλιότερες αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα έχουν αναγνωριστεί στο Ζαγόρι 12 Μαρτυρικά χωριά. Πρόκειται για τους Ασπραγγέλους, το Μεσοβούνι, την Ελάτη, τον Μανασσή και την Καλουτά στο Κεντρικό Ζαγόρι και το Γρεβενίτι, το Φλαμπουράρι, τη Δόλιανη, το Μακρίνο, το Τρίστενο, το Ελατοχώρι και το Καβαλάρι στο Ανατολικό Ζαγόρι.

Γερμανικές αποζημιώσεις

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ του Δικτύου στα Καλάβρυτα παρέστη ο πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Η Επιτροπή, που ολοκλήρωσε  το έργο της, εξέτασε όλα τα πρακτικά και τα στοιχεία που αφορούν στις Γερμανικές επανορθώσεις (αποκατάσταση ζημιών, επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών, υποδομές και αποζημίωση θυμάτων) και το τελικό κείμενο βρίσκεται στη διάθεση της πολιτείας για να τις διεκδικήσει, όπως έγινε γνωστό στην συνεδρίαση.

Επίσης, όπως μετέφερε ο Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην συνεδρίαση του Δικτύου στα Καλάβρυτα ενημερώθηκε και για μια τελευταία σημαντική νομοθετική ρύθμιση που αφορά στη δικαστική διεκδίκηση από ιδιώτες των Γερμανικών αποζημιώσεων. Πλέον έχει καταργηθεί το τέλος δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αποζημίωσης θυμάτων των κατοχικών δυνάμεων (1941-1945). Αυτό απαλλάσσει, όσους θα ήθελαν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις, από ένα μεγάλο κόστος το οποίο μέχρι τώρα ήταν αποτρεπτικό για να κινηθούν δικαστικά με αγωγές.

Δείτε Επίσης

Ν.Τσόλης-Σημαντική η συμβολή του αθλητισμού στην κοινωνικοποίηση των προσφύγων

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Στην  σημασία του  αθλητισμού  στην κοινωνικοποίηση  των  προσφύγων ,και  στις  δικές  του  ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments