Σάββατο , 1 Μαΐου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / “ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ, ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ”-Κινηματογραφικό αφιέρωμα: ¨Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ” Κυριακή και Δευτέρα στις 20.15 στο θεατράκι της ΕΞΑΥΔΑ, Κουντουριώτη 31

“ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ, ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ”-Κινηματογραφικό αφιέρωμα: ¨Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ” Κυριακή και Δευτέρα στις 20.15 στο θεατράκι της ΕΞΑΥΔΑ, Κουντουριώτη 31

17499809_10211091725201400_963859029_oΑπό:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo.gr)–Με την ταινία   ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ, ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ,ολοκληρώνεται το Κινηματογραφικό αφιέρωμα: ¨Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ” ,στο θεατράκι της ΕΞΑΥΔΑ,  Κουντουριώτη 3

  Το σινεμά – αλήθεια των αδελφών Νταρντέν, ριζωμένο στο ρεαλισμό, βγάζει γι’ ακόμα μία φορά την πραγματικότητα στο προσκήνιο, με αμείλικτη παρατήρηση στον κόσμο της εργασίας.
          Η τελευταία ταινία τους αρχίζει εκεί όπου, είκοσι χρόνια πριν, είχαν «κλείσει»» τη δεύτερη, βραβευμένη τους «Ροζέτα», με το πρόσωπο της νεαρής μεταξύ ύπνου και ξύπνιου τσαλακωμένο ήδη από τους αγώνες που έμελλε να ‘ρθουν.
         Η εδώ ταινία μοιάζει με ανομολόγητη συνέχεια  εκείνης. Οι Νταρντέν παίρνουν τον κεντρικό χαρακτήρα της Σάντρα, που ταλαντεύεται μεταξύ αποφασιστικότητας και παραίτησης, για να τον ρίξουν στον κοινωνικό αγώνα. Σκηνοθετημένο σαν θρίλερ με ανθρώπους που αρνούνται να συνθλιβούν στην πρέσα της κοινωνικής συμπίεσης.
Η ταινία
              με την υπέροχη Μαριόν Κοτιγιάρ….
          Ένας αγώνας που θα σημαδευτεί με μεγάλες συγκινήσεις , απορρίψεις , προσβολές, συμπόνια και δυνατά συναισθήματα που σε πολλές περιπτώσεις θα κάνουν την Σάντρα να λυγίσει και να είναι έτοιμη να τα παρατήσει.
         Σε  κάθε έναν συνάδελφό της η Σάντρα θα εξηγήσει την κατάσταση χωρίς να παρακαλέσει, λέγοντας πάντα  ότι καταλαβαίνει, το ότι κάποιοι μπορεί και να χρειάζονται τα χρήματα του μπόνους τους. Σε μια αποθέωση της ψυχολογίας της μάζας, σχεδόν όλοι θα την ρωτήσουν τι έχουν πει οι υπόλοιποι γι΄αυτό το θέμα.
         Χαρακτηριστικό είναι ότι θα υπάρξουν συνάδελφοί της που δεν θέλουν να χάσουν το μπόνους τους γιατί αυτό τους καλυτερεύει την ποιότητα της ζωής τους(καλύτερα αυτοκίνητα, μεγαλύτερα σπίτια), ενώ υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοι που παρόλο που έχουν πραγματική οικονομική δυσκολία, δείχνουν την αλληλεγγύη τους στο πρόσωπο της Σάντρα, στην συνάδελφό τους.
        Η ταινία εκτός από το αμείλικτα σκληρό ζήτημα της απόλυσης και της ανεργίας αναδεικνύει και το ευάλωτο του ανθρώπινου ψυχισμού, καθώς τα ψυχοπιεστικά γεγονότα που συνοδεύουν την απειλή της απόλυσης οδηγούν στην κατάθλιψη και στις διαταραχές άγχους. “Ο καπιταλισμός (σύμφυτος με την ανεργία), βλάπτει σοβαρά την υγεία και την ευτυχία” θα μπορούσε να είναι ένας εναλλακτικός τίτλος της ταινίας.
Video-trailer της ταινίας   https://youtu.be/hI3-thlrIoM
Με εκτίμηση,
Καλλιτεχνικό Σωματείο “ΕΞΑΥΔΑ’
Κουντουριώτου 31        τηλ επικοινωνίας 6945377240     Τ.Κ. 45444 Ιωάννινα

Δείτε Επίσης

«Δεν το χρειάζεσαι; Χάρισέ το σε κάποιον που το έχει ανάγκη» κοινωνική δράση του ΟΚΠΑΠΑ

Ο «ΟΚΠΑΠΑ»με αγάπη και σεβασμό καλεί τους συμπολίτες να εκφράσουν την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of