Τρίτη , 25 Ιανουαρίου 2022
Επικαιρότητα
Αρχική / Διεθνή Νέα / Επιφυλακτικότητα Ευρώπης για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στη Λιβύη

Επιφυλακτικότητα Ευρώπης για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στη Λιβύη

Εισήγηση της επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι

mogeriniB

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι εισηγείται η ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξουν, εάν σχηματιστεί, μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά η πρόταση αυτή αντιμετωπίζεται με έντονες επιφυλάξεις από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες ανησυχούν για τους κινδύνους που ενέχει.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ οι οποίοι συναντώνται αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες θα συζητήσουν εάν θα εγκρίνουν την πρόταση της Μογκερίνι να καταρτιστούν προτάσεις για μια ενδεχόμενη ευρωπαϊκή αποστολή στη Λιβύη, εφόσον οι διαπραγματεύσεις οι οποίες διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης στη χώρα της βόρειας Αφρικής καρποφορήσουν.

Η Λιβύη έχει ολισθήσει στο χάος, με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και ένοπλες παρατάξεις να μάχονται για την εξουσία και τη νομή του πετρελαϊκού πλούτου της.

Η Μογκερίνι εισηγήθηκε η ΕΕ να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να επιτηρούν την εκεχειρία, να φυλάσσουν αεροδρόμια και άλλες κρίσιμης σημασίας υποδομές σε περίπτωση που οι συνομιλίες, τις οποίες συντονίζει ο απεσταλμένος των ΗΕ Μπερναρντίνο Λεόν, επιτύχουν. Επίσης πρότεινε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των κρατών μελών της ΕΕ να περιπολούν στα ανοικτά της Λιβύης για την επιβολή του εμπάργκο όπλων.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες επισημαίνουν ότι οι προτάσεις αυτές της Μογκερίνι σημαίνουν ότι αναγκαστικά ορισμένοι στρατιώτες χωρών μελών της ΕΕ θα αναπτυχθούν στη Λιβύη, όπου έχει αποκτήσει παρουσία η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ είπε πως θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο να σταλούν τόσο στρατιωτικές, όσο και πολιτικές ομάδες — στρατιωτικοί για να προστατεύουν την κυβέρνηση, αστυνομικοί για να βοηθήσουν σε πεδία όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας κ.ά.

Αλλά διπλωμάτες από πολλά κράτη μέλη εξέφρασαν επιφυλάξεις σχετικά με τη βιαστική λήψη μιας απόφασης.

«Θα θέλαμε να δούμε μια συμφωνία πρώτα… και θα θέλαμε να δούμε λεπτομέρειες και ένα αίτημα από τα ΗΕ πριν δεσμευθούμε πολιτικά στον σχεδιασμό επιχειρήσεων που μπορεί να ενέχουν κινδύνους και θα μας ωθούσαν σε μια εξαιρετικά ασταθή χώρα», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ πιθανόν θα υποστηρίξουν την έκδοση μιας ανακοίνωσης αύριο που θα καλεί τη Μογκερίνι να υποβάλει προτάσεις το συντομότερο δυνατόν για μια ενδεχόμενη ευρωπαϊκή αποστολή στη Λιβύη, αλλά η ανακοίνωση αυτή δεν θα εμπεριέχει τίποτε συγκεκριμένο, εκτίμησε ένας δεύτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Η Ιταλία —η χώρα της Μογκερίνι— και η Γαλλία θέλουν η ΕΕ να αναλάβει δράση για να τερματιστεί το χάος στη Λιβύη. Η Ιταλία έχει βρεθεί ενώπιον ενός μαζικού κύματος μετανάστευσης που δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει.

Μεγάλο μέρος των μεταναστών επιχειρεί τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου ξεκινώντας από τις ακτές της Λιβύης, με σκάφη συχνά κάθε άλλο παρά αξιόπλοα.

Η ΕΕ έχει στρατιωτικές και πολιτικές ομάδες σε διάφορες χώρες, για να συμβάλει στην διαδικασία της ανάκαμψής τους έπειτα από ένοπλες συρράξεις. Ευρωπαίοι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας των συνόρων είχαν σταλεί στη Λιβύη το 2013, αλλά αναγκάστηκαν να μεταβούν στην Τυνησία έναν χρόνο αργότερα.

Μια ενδεχόμενη νέα αποστολή της ΕΕ θα προϋπέθετε τόσο την διατύπωση σχετικού αιτήματος από τη Λιβύη, όσο και εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η υποστήριξη από τη Ρωσία και την Κίνα, δύο κράτη που διαθέτουν δικαίωμα βέτο, δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, επισήμαναν ακόμη διπλωμάτες.

1

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Τρίτο ετήσιο βραβείο της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE / NGL για «δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση»

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, με αφορμή την τρίτη ετήσια απονομή ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments