Σάββατο , 13 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Β.Γιόγιακας (ΝΔ): Δεν θα παίξουμε το παιγνίδι της πολιτικής σας επιβίωσης σε βάρος των τοπικών κοινωνιών

Β.Γιόγιακας (ΝΔ): Δεν θα παίξουμε το παιγνίδι της πολιτικής σας επιβίωσης σε βάρος των τοπικών κοινωνιών

–Από Χάρης Δάφλος– «Δεν θα παίξουμε το παιγνίδι της πολιτικής σας επιβίωσης σε βάρος των τοπικών κοινωνιών. Δεν θα ρίξουμε νερό στον μύλο της πολιτικής αστάθειας που θέλετε να βυθίσετε τη χώρα», τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση με το Πρόγραμμα «Κλεισθένης Ι». Ο βουλευτής Θεσπρωτίας ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο αυτό η Κυβέρνηση παραδίδει τους δήμους και τις περιφέρειες στην ακυβερνησία, το αλισβερίσι και τη διαφθορά, ενώ δεν επιλύει τα σοβαρά θέματα των αρμοδιοτήτων και της αποκέντρωσης της δημόσιας διοίκησης. Το πλήρες κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

(ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΕΔΩ)
Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατ’ αρχάς προερχόμενος από την ακριτική Θεσπρωτία, θα μου επιτρέψετε και μένα, όπως έκανε και ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος και ο συνάδελφός μας, ο κ. Παναγιωτόπουλος, να πω για τις απαράδεκτες δηλώσεις με πολλούς υπαινιγμούς του κυρίου Χαν, όσον αφορά τα σύνορα με τους φίλους γείτονες Αλβανούς.
Θα ήθελα να τονίσω ότι μετά τη μεγάλη επιτυχία της Κυβέρνησης στο Σκοπιανό και την υπογραφή των Πρεσπών, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε πανέτοιμος να λύσει και το Ελληνοαλβανικό. Καλά θα κάνει, λοιπόν, και εφόσον έχουν δημιουργηθεί τέτοια τεράστια προβλήματα, τονίζοντας ότι θα πάει διακοπές εφόσον έχει λύσει και το Ελληνοαλβανικό, να πάει διακοπές για να γλιτώσουμε από ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να περιγράψω τώρα τι προσπαθεί να κάνει η Κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο θα καταφύγω σε μια αγαπημένη φράση που έχει δανειστεί ο Πρωθυπουργός: «Πολύ μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση». Αυτό θέλει να κάνει η Κυβέρνηση στην Αυτοδιοίκηση, στους δήμους και στις περιφέρειες με αυτό το νομοσχέδιο και όχι να αντιμετωπίσει τα σημαντικά και ουσιαστικά ζητήματα με αιχμή την απλή αναλογική στη σύνθεση των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.
Όμως, με αυτήν την πρόταση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών, αλλά και πολλών από εμάς που έχουμε υπηρετήσει την Αυτοδιοίκηση από διάφορες θέσεις. Την υποτιμά γιατί; Σωστά, όπως έχει ειπωθεί, βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο. Ασχολείται με το σύστημα αντιπροσώπευσης πριν καταπιαστεί με την αποκέντρωση και τις αρμοδιότητες των ΟΤΑ.
Όμως, πέρα από αυτό το πρωθύστερο σχήμα, έχουμε κι ένα οξύμωρο. Λέει η Κυβέρνηση ή καλύτερα εύχεται, γιατί για ευχολόγιο πρόκειται, ότι η αλλαγή εκλογικού συστήματος θα συμβάλλει στη συνεννόηση, στη συνεργασία, στη σύνθεση απόψεων, ενώ είναι μια Κυβέρνηση που σε όλη τη θητεία της επιδιώκει τον διχασμό, την πόλωση και τη ρήξη.
Αν αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι υποκρισία, τότε τι είναι; Όμως, ας γνωρίζει ότι ο κόσμος έχει καταλάβει τις προθέσεις της. Η απλή αναλογική, έτσι όπως εισάγεται, δεν έχει σκοπό ένα δημοκρατικότερο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα. Το μόνο που υπηρετεί είναι η δημιουργία θυλάκων εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα, αυτήν τη φορά στην πλάτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης δίνοντας ρόλο σε περιθωριακές μειοψηφίες και αποδυναμώνοντας τις πιο ισχυρές πολιτικές δυνάμεις.
Με αυτόν τον σκοπό δεν διστάζει να παραδώσει τους δήμους και τις περιφέρειες στην ακυβερνησία, το αλισβερίσι και τη διαφθορά. Αυτό το κάνει με διάφορους τρόπους: με την ευκολία να αλλάζουν παράταξη ή να ανεξαρτητοποιούνται οι διάφοροι δημοτικοί σύμβουλοι και περιφερειακοί, με τη δυνατότητα ορισμού αντιδημάρχου και αντιπεριφερειαρχών από μειοψηφίες, με την υπονόμευση των προγραμμάτων τεχνικών έργων και των συνολικών προϋπολογισμών, με την ακύρωση των προεκλογικών προγραμμάτων και της εφαρμογής τους, με την ομηρία των εκλεγμένων δημάρχων και περιφερειαρχών από τα αποτελέσματα της κάλπης την πρώτη Κυριακή, με την επανίδρυση κοινοτήτων δύο ταχυτήτων χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες που να μπορούν να ασκήσουν πράξη.
Πολύ φοβάμαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η πολιτική αυτή και η διαχειριστική εμπλοκή θα είναι τελικά και αντιαναπτυξιακή και είναι μια εμπλοκή που θα κουβαλάει ένα ακόμα αχρείαστο βαρίδι, ένα γραφειοκρατικό και χρονοβόρο σύστημα ασφυκτικού ελέγχου των ΟΤΑ από την κεντρική διοίκηση και με το Υπουργείο να αποφασίζει μέχρι και το πώς θα ασκούνται οι διάφορες αρμοδιότητες των ΟΤΑ, αλλά και το πώς θα εφαρμόζεται το θεσμικό πλαίσιο που τους αφορά.     
Όμως, πριν από αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έπρεπε να έχουν γίνει άλλα πράγματα, όπως να έχουν συσταθεί οι διυπουργικές επιτροπές για τις αρμοδιότητες και την αποκέντρωση ή ακόμα και να έχει υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο που θα βάζει στο κάδρο όλη τη δημόσια διοίκηση, τη σχέση και τον ρόλο της κεντρικής διοίκησης με την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Αυτά δεν έχουν γίνει. Δεν έχει πρόταση ούτε για την αυτοτέλεια των ΟΤΑ, λειτουργική και οικονομική, ούτε για το ξεκαθάρισμα ρόλων και αρμοδιοτήτων, ούτε για το πώς θα προχωρήσει η αποκέντρωση, με σωστή εποπτεία και καθοδήγηση από την κεντρική διοίκηση. Αντί για μεταρρυθμίσεις, απορρυθμίζεται. Αντί να κοιτάξετε το αποτέλεσμα, κοιτάζετε τη διαδικασία. Αντί της αποκέντρωσης, επιλέγετε τη συγκέντρωση και την κηδεμονία, αντί της αυτονομίας. Δεν σας ενδιαφέρει η πολιτική, μόνο η μικροπολιτική. Αυτό, άλλωστε, φαίνεται και από την τροπολογία που κατέθεσαν οι συνάδελφοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή των επόμενων δημοτικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019.
Δεν πειστήκαμε από τις εξηγήσεις του κυρίου Υπουργού που την έκανε δεκτή, γιατί αυτή η τροπολογία είναι αντίθετη με το βασικό σκεπτικό της μετάθεσης των αυτοδιοικητικών εκλογών για τον Οκτώβρη -αυτό που τουλάχιστον αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση- που είναι να αποσυνδεθούν από τις ευρωεκλογές και σίγουρα, η διεξαγωγή τους πέντε μήνες νωρίτερα δεν βοηθά την ομαλή μετάβαση στο νέο εκλογικό σύστημα, όπως υποστηρίζουν οι συνάδελφοι.
Αναρωτιέμαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τι έχει συμβεί. Άλλαξε στο παρά πέντε ο εκλογικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης και κάποιοι παίζουν τον ρόλο του λαγού ή μήπως και εδώ, όπως και στα περισσότερα, δεν υπάρχει σχεδιασμός παρά μόνο αυτοσχεδιασμός της στιγμής;
Όπως και να έχει, εμείς δεν θα παίξουμε το παιγνίδι της πολιτικής σας επιβίωσης σε βάρος των τοπικών κοινωνιών. Δεν θα ρίξουμε νερό στον μύλο της πολιτικής αστάθειας που θέλετε να βυθίζετε τη χώρα. Γι’ αυτό και καταψηφίζουμε το νομοσχέδιό σας.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments