Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Συμμετοχή της Τράπεζας Ηπείρου στο συνέδριο της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος

Συμμετοχή της Τράπεζας Ηπείρου στο συνέδριο της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος

–Από Χάρης Δάφλος– Παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Γιάννη Δραγασάκη πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε με επιτυχία, στην Αθήνα, το Συνέδριο της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος(ΕΣΤΕ) με θέμα οι «Συνεταιριστικές Τράπεζες στη νέα εποχή».Στο σημαντικό αυτό συνέδριο απευθύνθηκαν με ομιλίες και χαιρετισμούς μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Θεόδωρος Μητράκος, ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών κ. HervéGuider,ο πρόεδρος του Διεθνούς Φόρουμ της Κοινωνικής Οικονομίας και Αλληλεγγύης (SSE FI) κ. ThierryJeantet,ο Πρόεδρος της Ένωσης και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας κ. Νίκος Μυρτάκης, ο Γραμματέας ΕΣΤΕ και Πρόεδρος Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου κ. Κωνσταντίνος Ζωνίδης, οι κύριοι Βασίλης Κορκίδης πρόεδρος της ΕΣΕΕ και Γεώργιος Καββαθάς πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ κ. Αντώνης Γεωργακάκης, ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, η κα. Κυριακή Μανωλοπούλου από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου, καθώς και εκπρόσωποι των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και Ανώτατα Τραπεζικά Στελέχη των Ελληνικών Συνεταιριστικών Τραπεζών.

Το Συνέδριο ξεκίνησε με την ομιλία του,ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος αφού πρώτα χαιρέτισε τις εργασίες του Συνεδρίου, χαρακτήρισε την τρέχουσα συγκυρία ως ευκαιρία για την Ελλάδα. Χαρακτήρισε ειδικότερα ως ένα καινούριο οικοσύστημα τον προνομιακό χώρο που δημιουργείται στις Συνεταιριστικές Τράπεζες, μέσα από την ανάδειξη ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων, τη διαμόρφωση σχημάτων παροχής μικροπιστώσεων, τη συγκρότηση ενεργειακών κοινοτήτων, την εκμετάλλευση αναπτυξιακών πόρων. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε σε επικείμενη νομοθετική ρύθμιση ώστε η κατάθεση των αποθεματικών των τραπεζών στην ΤτΕ να μην απειλεί την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, κάτι που θα αποτελέσει πρόνοια για τη ρευστότητα μικρότερων συνεταιριστικών τραπεζών.

Κατόπιν αυτού, το λόγο έλαβε ο Υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Θεόδωρος Μητράκος, ο οποίος στάθηκε στην αλλαγή σελίδας στην οικονομία, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Ο κ. Μητράκος τόνισε το γεγονός ότι αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τις συνεταιριστικές τράπεζες τα υψηλά ΝPEs.

Αναφερόμενος, στις συνεταιριστικές τράπεζες ο κ. Μητράκος σημείωσε πως το χαμηλό τους μερίδιο είναι πρόδρομος για ανάπτυξη, καθώς διαθέτουν ενεργητικό μόλις 2,6 δις. ευρώ, 2 δισ. χορηγήσεις και 2,1 δισ. ευρώ καταθέσεις.

Ως πρόκληση για τις τράπεζες συνολικά, αλλά και για τις συνεταιριστικές ειδικότερα, χαρακτήρισε την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. «Θέλουμε τις συνεταιριστικές κεφαλαιακά ισχυρές», δήλωσε ο υποδιοικητής και αναφέρθηκε θετικά στην τοποθέτηση στρατηγικών επενδυτών σε αυτές, επικαλούμενος τα παραδείγματα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου και της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Πιο πολύ παρά ποτέ διαπιστώνεται η ανάγκη ύπαρξης των συνεταιριστικών τραπεζών με στόχο τη χρηματοδότηση της τοπικής οικονομίας επεσήμανε ο κ.HervéGuider, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών. Ένα σημαντικό τετράπτυχο όπως ο ίδιος διαπίστωσε καθορίζει τις εξελίξεις στα συνεταιριστικά τραπεζικά ιδρύματα.

 

  • Η εξέλιξη της τεχνολογίας που περιλαμβάνει την επέκταση στην ψηφιακή εποχή.
  • Ένα περιβάλλον αλληλεπίδρασης μεταξύ των συγκεκριμένων τραπεζών και των πελατών τους που καθορίζεται από τις ανάγκες των τελευταίων.
  • Οι βασικοί κανονισμοί που λειτουργούν με την προοπτική προστασίας του πελάτη όπως η MIFID και η PSD2.
  • Οι υπηρεσίες Fintechs που συχνά λειτουργούν σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό και με τις οποίες οι τράπεζες πρέπει να προσαρμοστούν, να τις υιοθετήσουν και να τις εκμεταλλευτούν.

Στη συνέχεια του συνεδρίου ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ κ. Αντώνης Γεωργακάκης αναφέρθηκε στην Αναπτυξιακή Τράπεζα και το ρόλο του ΕΤΕΑΝ, ενώ στην περιφερειακή ανάπτυξη και το ρόλο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ταμείου κ. Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης.

Τέλος, στην αναγκαιότητα ύπαρξης, στήριξης και ενδυνάμωσης του ρόλου των Συνεταιριστικών Τραπεζών αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ & ΓΣΕΒΕΕ κ.κ. Βασίλης Κορκίδης Γεώργιος Καββαθάς.

To Συνέδριο ολοκληρώθηκε με στρογγυλό τραπέζι για τις στρατηγικές κατευθύνσεις της επόμενης μέρας, στο οποίο οι κκ. Νίκος Μυρτάκης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, Μιχάλης Μαρακάκης, Α΄ Αντιπρόεδρος ΕΣΤΕ και Πρόεδρος Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, Αναστάσιος Λάππας, Β΄ Αντιπρόεδρος ΕΣΤΕ και Πρόεδρος Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Ζωνίδης Γραμματέας ΕΣΤΕ και Πρόεδρος Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου και Γεώργιος Μπούκης Ταμίας ΕΣΤΕ και Πρόεδρος Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Κωνσταντίνος Ζωνίδης Γραμματέας της ΕΣΤΕ και Πρόεδρος Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου,ανέλυσε τις «Θέσεις Επί Της Εφαρμογής Της Αρχής Της Αναλογικότητας Για Τις Συνεταιριστικές Τράπεζες Στην Ελλάδα». Ο κ. Ζωνίδης έθεσε στην ομιλία του το σημαντικότατο, για την λειτουργία των τραπεζών θέμα της Αρχής Της Αναλογικότητας, εξήγησε και εξέτασε, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο:

α) το πεδίο εφαρμογής, ιδίως σε ό,τι αφορά την εξαίρεση ορισμένων ιδρυμάτων από την τήρηση των ανωτέρω εποπτικών απαιτήσεων και

β) την εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας, κυρίως αναφορικά με την υιοθέτηση απλούστερων υποχρεώσεων για την υποβολή εποπτικών αναφορών από ορισμένα – λιγότερο σημαντικάιδρύματα

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο κ. Ζωνίδης έθεσε προς συζήτηση την αναζήτηση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης για την ανάγκη εφαρμογής της αρχής της αναλογικότητας ως το μέγεθος, τον αριθμό και την πολυπλοκότητα του εποπτικού πλαισίου και ειδικότερα των παραγόμενων εποπτικών αναφορών.

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments