Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Β.Μέγα(αντιδήμαρχος Ιωαννίνων):Πηγαίνουμε στις εκλογές με το κεφάλι ψηλά και με ένα έργο πίσω μας

Β.Μέγα(αντιδήμαρχος Ιωαννίνων):Πηγαίνουμε στις εκλογές με το κεφάλι ψηλά και με ένα έργο πίσω μας

 

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Πηγαίνουμε με το κεφάλι ψηλά και με ένα έργο πίσω μας». Αυτό τόνισε η Βάσω Μέγα, αντιδήμαρχος του δήμου Ιωαννιτών σε παρέμβασή της(ΕΔΩ) στην εκπομπή «ό,τι πεις εσύ» (Γιώργος Γκόντζος), στο δημοτικό ραδιόφωνο ,ταυτόχρονα με την δήλωσή της  για την εκ νέου υποψηφιότητά της με την παράταξη του σημερινού δημάρχου Θωμά Μπέγκα.Η  Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Υπαίθρου Πρωτογενούς Τομέα & Προστασίας Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων μίλησε στην εκπομπή με αφορμή την συμμετοχή της στο στο 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο νέων αγροτών που διεξήχθη στη Λιβαδειά  και υπογράμμισε πως  το κομβικό σημείο για την προώθηση θεμάτων του τομέα της αγροτικής ανάπτυξης   είναι ο συνδυασμός τριών προϋποθέσεων: Της συνεργασίας , της καινοτομίας και της εκπαίδευσης.Αναφέρθηκε στον ρόλο του δήμου σ’ αυτή την υπόθεση και στις πρωτοβουλίες που  η ίδια έχει προωθήσει  και αφορούν ιδιαίτερα τους νέους αγρότες της περιοχής.Η αντιδήμαρχος συμμετείχε στο Συνέδριο  , συνοδευόμενη από μια ομάδα νέων και δραστήριων αγροτών από το Δήμο Ιωαννιτών με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ένωσης Νέων Αγροτών, Χάρη Λιούρη, με τους οποίους υπάρχει συνεχής συνεργασία για τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε ο πρωτογενής τομέας να ανθίσει ακόμα περισσότερο στην περιοχή μας

Στη διάρκεια της παρουσίας της στη Λιβαδειά η κ.Β. Μέγα είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί τοπικές παραγωγικές μονάδες ενώ απηύθυνε χαιρετισμό στον οποίο μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Το συνέδριο αυτό είναι μια ευκαιρία για τους νέους αγρότες αλλά και για όλους εμάς που ασχολούμαστε θεσμικά με την αγροτική παραγωγή να καταθέσουμε τους προβληματισμούς μας, να ακούσουμε τους ανθρώπους που ασχολούνται καθημερινά με τον πρωτογενή τομέα και να προσπαθήσουμε μέσα από προτάσεις, διαβούλευση αλλά κυρίως δράσεις να βελτιώσουμε τις συνθήκες στις οποίες επιχειρούν σήμερα οι νέοι μας στην αγροτική παραγωγή και να ανοίξουμε δρόμους για να ασχοληθούν ακόμη περισσότεροι.

Η φετινή θεματολογία του συνεδρίου μας δίνει αυτή τη δυνατότητα αφού τόσο η συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ, η επίδειξη καλών πρακτικών και η παρουσίαση της αγοράς είναι τρεις βασικοί άξονες που όσο καλύτερα τους γνωρίζει ένας νέος παραγωγός τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να πετύχει.

Και κάπου εδώ υπεισέρχεται και ο ρόλος των Δήμων, που όλοι γνωρίζουμε ότι έχουν περιορισμένες δυνατότητες δράσεις αλλά αν υπάρχει θέληση και σωστός προγραμματισμός μπορούν να αποτελέσουν έναν πολύ καλό σύμμαχο για όσους ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή.

Αυτός άλλωστε είναι και ο θεσμικός τους ρόλους.

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σύντομα σε ορισμένες δράσεις που η αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης στα Γιάννενα προχώρησε το προηγούμενο διάστημα με πολύ καλά αποτελέσματα.

Ξεκινάω με το σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Ιωαννιτών για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.

Είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια που σαν στόχο έχει αρχικά την καταγραφή και στη συνέχεια την παροχή διαθέσιμων δημοτικών εκτάσεων που θα μπορούσαν να παραχωρηθούν σε νέους αγρότες με ευνοϊκούς όρους προκείμενου να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους.

Ήδη το εγχείρημα έχει ξεκινήσει και τα πρώτα δείγματα είναι θετικά.

Παράλληλα έχουμε συστήσει μια συμβουλευτική – γνωμοδοτική Επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους όλων των φορέων που ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή η οποία έχει ήδη αρχίσει να παράγει μετρήσιμα αποτελέσματα σε όφελος των αγροτών – παραγωγών της περιοχής μας.

Είναι μια ξεκάθαρη πολιτική μας απόφαση να είμαστε όσο πιο κοντά μπορούμε στον πρωτογενή τομέα διότι πιστεύουμε ότι μπορεί να συμβάλει δυναμικά στην ανάπτυξη του τόπου.

Για το λόγο αυτό έχουμε καταφέρει να εντάξουμε στο πρόγραμμα ΦιλόΔημος δεκάδες αγροτικούς δρόμους εξασφαλίζοντας καλύτερες υποδομές στους ανθρώπους της παραγωγής.

Θα τολμούσα να πω ότι στις δύσκολες εποχές που ζούμε που η πρωτογενής παραγωγή μπορεί να στηρίξει την οικονομία μας οι νέοι αγρότες πρέπει να είναι οι συνεργάτες μας στην προσπάθεια που κάνουμε να αλλάξει η νοοτροπία που υπάρχει.

Να προχωρήσουμε σε νέες μορφές παραγωγής, να εκσυγχρονιστούμε αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες υπό το φως των σύγχρονων τάσεων και εξελίξεων και γιατί όχι να προτείνουμε τις αλλαγές που θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξουν στο νομοθετικό πλαίσιο.

Όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν μόνο με τη συνεργασία και χαίρομαι γιατί βλέπω σήμερα εδώ νέους ανθρώπους που θέλουν να συμβάλλουν στην αλλαγή που πρέπει να υπάρξει.

Για το λόγο αυτό και φέτος είναι μαζί μου για να παρακολουθήσουν το συνέδριο μια ομάδα νέων και δραστήριων αγροτών από το Δήμο Ιωαννιτών με τους οποίους έχουμε συνεχή συνεργασία κι ανταλλάσσουμε απόψεις για τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε ο πρωτογενής τομέας να ανθίσει ακόμα περισσότερο στην περιοχή μας.

Είμαι σίγουρη ότι όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.”

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments