Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Ερώτηση για την ακύρωση της κατάργησης του Στρατοδικείου, Ναυτοδικείου και Αεροδικείου Ιωαννίνων υπέβαλε στη Βουλή ο Βουλευτής Αχαϊας και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νίκος Νικολόπουλος.

Ερώτηση για την ακύρωση της κατάργησης του Στρατοδικείου, Ναυτοδικείου και Αεροδικείου Ιωαννίνων υπέβαλε στη Βουλή ο Βουλευτής Αχαϊας και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νίκος Νικολόπουλος.

Στην ερώτησή του ο κ. Νικολόπουλος, αναφέρει τα εξής:

“Οι πληροφορίες, συμφώνα με τις οποίες, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχεδιάζει την κατάργηση των Στρατοδικείου, Ναυτοδικείου και Αεροδικείου και η συγχώνευσή τους με τα αντίστοιχα της Θεσσαλονίκης, με στόχο την περικοπή δαπανών, έχουν προκαλέσει την άμεση αντίδραση της τοπικής κοινωνίας αλλά και του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, ο οποίος σε απόφαση-ανακοίνωσή του αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

1. Το Στρατοδικείο Ιωαννίνων λειτουργεί στα Ιωάννινα εδώ και πολλά χρόνια και τελευταία, εντάχθηκε στη δικαιοδοσία του η λειτουργία του Ναυτοδικείου και του Αεροδικείου. Καθ’ όλη την διάρκεια της λειτουργίας των προηγούμενων θεσμών, η προσφορά τους στα είναι σημαντική από άποψη απονομής Δικαιοσύνης και εξυπηρέτησης των ενδιαφερόμενων για δίκες φυσικών προσώπων (κατηγορουμένων, μαρτύρων, συνηγόρων υπεράσπισης κλπ).

2. Το Στρατοδικείο, Ναυτοδικείο & Αεροδικείο Ιωαννίνων, εξυπηρετεί όλες τις στρατιωτικές μονάδες της Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδος, Κέρκυρας και Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίες είναι σημαντικές για την άμυνα της χώρας μας.

3. Η εξυπηρέτηση του προσωπικού και όλων των ενδιαφερομένων για τις δίκες στα ανωτέρω Δικαστήρια, είναι άμεση και χωρίς κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας), ενώ η πρόσβαση των ενδιαφερομένων είναι πολύ πιο ευχερέστερη, από εκείνη που θα προκύψει με την προωθούμενη συγχώνευση.

4. Τυχόν συγχώνευση με τα αντίστοιχα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης, όχι μόνο δεν θα επιφέρει μείωση δαπανών, αλλά αντίθετα, θα επιφέρει τεράστια δαπάνη στο Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας), δεδομένου, ότι κάθε εμπλεκόμενος σε δίκη θα επιβαρύνεται με αεροπορικά εισιτήρια ή εισιτήρια ΚΤΕΛ, με περισσότερες ημέρες μετάβασης και επιστροφής, καθώς και με οδοιπορικά έξοδα μετάβασης των όποιων μαρτύρων.

5. Το Στρατοδικείο, Ναυτοδικείο & Αεροδικείο σήμερα αλλά και από την έναρξη της λειτουργίας τους, στεγάζονται σε ακίνητο κτήριο στα ΣΟΑ Ιωαννίνων, όπου δεν καταβάλλεται μίσθωμα. Σήμερα, υπηρετούν στο ως άνω συγκρότημα έξι στρατιωτικοί Δικαστές και τρεις Δικαστικοί γραμματείας. Η αναλογία εκδικαζόμενων υποθέσεων ανά Δικαστή και γραμματέα είναι αντίστοιχη με τα υπόλοιπα στρατιωτικά Δικαστήρια της χώρας μας. Η μισθοδοσία θα είναι η ίδια και στην περίπτωση μετάθεσής τους στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Επειδή, δεδομένων των ανωτέρω, ο ισχυρισμός του ΥΠΕΘΑ περί του σχεδιασμού της ανωτέρω κατάργησης των στρατιωτικών Δικαστηρίων και μεταφοράς τους στην Θεσσαλονίκη για εξοικονόμηση πόρων, δεν ευσταθεί.

Ερωτάσθε:

Προτίθεσθε να λάβετε υπόψη σας τις ως άνω τεκμηριωμένες θέσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, σύμφωνα με τις οποίες, η μεταφορά των Στρατοδικείου, Ναυτοδικείου και Αεροδικείου, αντί να οδηγήσει σε μείωση, θα οδηγήσει σε αύξηση των καταβαλλόμενων δαπανών από το Ελληνικό Δημόσιο για την άσκηση του σχετικού διεκπεραιούμενου έργου Δικαιοπραξιών;

Δεδομένων των προηγουμένων, έχετε την πολιτική βούληση να οδηγηθείτε στην ανάκλησή της ως άνω επικείμενης μεταφοράς των στρατιωτικών δικαστηρίων της πόλης των Ιωαννίνων;”.

Δείτε Επίσης

Ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Ιωαννίνων αναδεικνύουν ζητήματα των ΑμεΑ, θετικές πρωτοβουλίες και τονίζουν : Θέμα παιδείας η στάση των συμπολιτών μας

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—- Θέματα που αφορούν τα Άτομα με Αναπηρία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσον ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments