Κυριακή , 24 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / “Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΑΣΗΜΙΟΥ” στην Κόνιτσα

“Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΑΣΗΜΙΟΥ” στην Κόνιτσα

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την 106η Επέτειο Απελευθέρωσης της Κόνιτσας από τον οθωμανικό ζυγό,  ο Δήμος Κόνιτσας και το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής περιόδου των Ελλήνων (Συλλογή Φώτη Ραπακούση) συνδιοργανώνουν από τις 24.02.2019 έως και 3.03.2019 στη ΛΑΦ Κόνιτσας έκθεση με τίτλο «Η Ήπειρος του ασημιού».

Η ασημουργική τέχνη, που στους νεότερους χρόνους κορυφώθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα, αποτέλεσε μία από τις χαρακτηριστικότερες χειροτεχνίες του Ηπειρωτικού χώρου. Τα εργαστήρια των Ιωαννίνων και των Καλαρρυτών ήσαν από τα πλέον γνωστά, καθώς ανέδειξαν σπουδαίους τεχνίτες του ασημιού, τα έργα των οποίων κοσμούν σήμερα εκκλησιαστικά μνημεία και μουσεία και ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Με βάση τις έως τώρα έρευνες, αντίστοιχα εργαστήρια αναπτύχθηκαν και στην ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας. Σημείο αναφοράς αποτελεί το χωριό Πάδες στην κοιλάδα του Αώου ποταμού, καθότι στο συγκεκριμένο οικισμό η αργυροτεχνία ασκήθηκε, ανελλιπώς, για περισσότερο από έναν αιώνα (αρχές 19ου – τέλη δεκ. 1930). Στους αργυροχόους των Πάδων της Κόνιτσας αφιερώνεται η παρούσα έκθεση.

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments